MMФ: БиХ тоне у нову рецесију

БиХ би могла наредне године да потоне у нову рецесију, која би са собом донијела нова отпуштања и смањења примања, тврди шеф Мисије Међународног монетарног фонда у БиХ Костас Христу. Христу је навео да је ММФ снизио прогнозе економског раста БиХ у овој години на 1,7, а у наредној на само 0,7 одсто, те напоменуо […]

среда, новембар 23, 2011 / 11:00

БиХ би могла наредне године да потоне у нову рецесију, која би са собом донијела нова отпуштања и смањења примања, тврди шеф Мисије Међународног монетарног фонда у БиХ Костас Христу.

Христу је навео да је ММФ снизио прогнозе економског раста БиХ у овој години на 1,7, а у наредној на само 0,7 одсто, те напоменуо да је ова прогноза веома несигурна и да постоји велики ризик да буде додатно снижена.

“Економски изгледи БиХ ослабили су, и опоравак, који је почео средином прошле године слаби. То је у складу са дешавањима у региону и остатку Европе. Као резултат тога ревидирали смо наше процјене раста за БиХ, али су оне и даље неизвјесне”, рекао је Христу за данашњи “Дневни аваз”.

Он сматра да ће смањење раста економије БиХ или њено слабљење утицати на радна мјеста и на плате у БиХ. Према његовом мишљењу, одгађање у формирању власти, као и уопште нестабилна политичка ситуација утичу на успоравање економског раста.

“Не видимо један глас међу политичарима у БиХ. То је нешто што је ургентно потребно. Представници власти у БиХ морају хитно да сједну заједно и виде шта је њихов одговор на ове тешкоће које су на видику”, навео је Христу.

Истакавши да се посљедња година опоравка у БиХ десила захваљујући спољном сектору и повећању извоза, Христу је нагласио да није било промјена у домаћој потражњи и да је потрошња остала мала, јер није било раста плата нити су креирана радна мјеста.

Христу је оцијенио да ће стање у економији БиХ зависити од тога шта ће се наредних неколико мјесеци дешавати у еврозони, те најавио да ће ММФ у наредних неколико недјеља изаћи са новом прогнозом раста земаља еврозоне за 2012. годину, те да ће се онда на бази тога видјети шта чека БиХ.0 КОМЕНТАРА

  1. Me’sčini da je naš ministar Kovačević nas izvukao iz jedne recesije još jesenas na Mrakovici. Za ovu koju najavljuju ministar će se pobrinuti na slijedećem zimskom sijelu na Jahooorini. Stoga, nema zime sa te strane. B-)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *