MMФ: Администрација у БиХ ће расходовати 8,5 милијарди КМ

Јавна потрошња у БиХ измиче контроли и ове године укупни расходи администрације износиће 8,5 милијарди КМ, упозоравају стручњаци из Међународног монетарног фонда. Резултати истраживања ММФ-а показују да је у БиХ повећан удио јавне потрошње у бруто домаћи производу- са 38 одсто у 2005. години на 42 одсто у 2008. години, док се прошле године удио […]

понедељак, април 4, 2011 / 10:33

Јавна потрошња у БиХ измиче контроли и ове године укупни расходи администрације износиће 8,5 милијарди КМ, упозоравају стручњаци из Међународног монетарног фонда.

Резултати истраживања ММФ-а показују да је у БиХ повећан удио јавне потрошње у бруто домаћи производу- са 38 одсто у 2005. години на 42 одсто у 2008. години, док се прошле године удио јавне потрошње у БДП приближио 60 одсто.

БиХ, у односу на земље из окружења, у јавној потрошњи има веће учешће трошкова који се односе на зараде запослених у јавном сектору, правосуђу и парламенту, а мање учешће трошкова за пензије и одбрану, преноси хрватски “Вечерњи лист”, издање за БиХ.

За образовање, науку, културу, здравство, пензије и осталу социјалну заштиту у БиХ издваја се око 60 одсто јавне потрошње, а у Словенији око 55 одсто. У протекле четири године удио јавне потрошње на нивоу државних институција у укупној јавној потрошњи повећан је са шест на 12 одсто, а јавна потрошња на нивоу оба ентитета и дистрикта

Брчко у укупној јавној потрошњи смањено је за један, односно два одсто.

Према истраживању, у БиХ је тренутно ненаплаћено најмање двије милијарде евра идентификованих јавних прихода, а процјена је да је укупно ненаплаћено више од четири милијарде евра идентификованих и неидентификованих акумулираних пореских и других јавних дугова.

Резултати показују да су у јавном сектору у БиХ могуће уштеде од најмање милијарду евра годишње по основу смањења броја запослених и усклађивања зараде, потпуне примјене закона код јавних набавки и осталих рационализација.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *