Мирослав Бундало: Европа или смрт или о Преокрету

Међу првим новоколумнистима Фронтала, један глас из Београда, који не може чекати. Сутра ће се знати све. Не може Србија без преврата, револуција, коперниканских обрта или макар, скромније речено, преокрета. Не може, па то ти је! Формулисањем Преокрета и пратеће Деклерације, политичке, НВО и интелектуалне групације окупљене око ЛДП-а и СПО-а, на политичкој сцени Србије […]

четвртак, децембар 8, 2011 / 07:44

Међу првим новоколумнистима Фронтала, један глас из Београда, који не може чекати. Сутра ће се знати све.

Не може Србија без преврата, револуција, коперниканских обрта или макар, скромније речено, преокрета. Не може, па то ти је!

Формулисањем Преокрета и пратеће Деклерације, политичке, НВО и интелектуалне групације окупљене око ЛДП-а и СПО-а, на политичкој сцени Србије заступају, како га назваше, покрет који ће „на предстојећим изборима грађанима вратити наду у модернизацију и европски пут Србије“.

Тиме су назнаке политике коју је у претходном периоду просветитељски и ренесансно предлагао ЛДП најзад добиле облик јасно одређене политичке платформе. А она се, како ју је у једном интервјуу представила Латинка Перовић, један од истакнутих потписника Деклерације Преокрета, састоји у следећем: напустити Косово, окренути леђа Русима, извинити се Западу што су нас тукли и у ставу мирно, са псећом радошћу, извршавати нове заповести Брисела.

Није она баш тако рекла, али је суштина следећа – не будемо ли се најзад преокренули, остаћемо у вечитом мраку Истока, занавек скривени од сунца које се, добро је познато, рађа искључиво на Западу. Све што нам се дешава последица је погрешне политике и ратних злочина који су, испада, само Срби чинили од Триглава, па скоро, до Ђевђелије. Напуштање Косова, вели она, нужна је, оправдана и „минимална цена“ која се мора поднети за непроцењиву корист коју ћемо остварити наставком евро-интеграција.

Нешто налик овоме, и Вук Драшковић (познатији по свом индијанском никнејму – Никад Двапут У Истој Памети) закључи да су све наше садање муке, последица бесмислене и унапред изгубљене битке за Косово. Вели он, са чувеном епском, готово јуначком интонацијом, да је губитак Косова цена изгубљеног рата. Оно што је важило за Немачку, Аустрију, Мађарску и сличне, како може да не важи за нас убоге и тужне.

Немам прилике да га сретнем па да га питам да ли би, када бих му на улици пришао и опалио шамарчину, те сломио нос и другу штету нанео, то прихватио са истим епикурејским миром. Изгубио си фајт, живи с тим. Никад Двапут У Истој Памети заборавља да су Немачка и остали све те губитничке ратове сами започињали, као агресори на туђој земљи.

У сваком случају, и једно и друго, али и многи њима слични, тврде да би недобијање статуса кандидата, предвиђено за 9. децембар текуће године, била најстрашнија вест, може бити гора и од убиства Зорана Ђинђића, благо речено катастрофа, те да би требало регрутовати све расположиве снаге да се осујете криминалци са Јариња и Брњака. У том смислу, може се очекивати да ће се преокренути заложити за упућивање жандармерије као испомоћи КФОР-у у растеривању окупљених на барикадама нашег пута у Ханан.

Слушајући ово претходних дана и недеља, чини ми се да би неки духовити редитељ могао снимити римејк филма „Три карте за Холивуд“: „Не знаш ти шта је Европа! Европа је злато, сунце, нада, све најмилији и најдраже!“

Заиста, катаклизма нам се приближава. Па ако не буде због мајанског календара, сигурно ће бити због барикада на Јарињу и Брњаку. Нешто се мора предузети, то су преокренути схватили. Пред нама је револуционарна битка.

Европа или смрт – одлучите сами.0 КОМЕНТАРА

 1. Dragi Karabaja, nije o temi, već o farbanju. I ovi naši kurjaci em iznajmljuju pamet, em se farbaju. Ajd što se farba Majkina, lijepa žena pa da bude još ljepša. Ne može se u nju gledati od ljepote. Predsjednik svaki dan mijenja nijansu-jedan dan ko gavran, drugi dan u crnu farbu ubaci zericu riđaste. Al, niko ko ćUrGUZ-nema čovjek para za kosu, pa štedi ono malo farbe samo za brkove.Ne bi bilo loše da mu pinokio poveća na konto farbe ono malo crkavice.

 2. Симо П. Ороз, 08.12.2011. 09:37:56
  Ko ce ga znat’Simela.NVO,LDP,SPO,prc,mrc trc…B-)
  Demokratija je to moj Simi,nema zajebancije.Ko misli da ovakva demokratija ima alternativu,more komotno gace na stap i u Sibir…;)

 3. Симо П. Ороз, 08.12.2011. 09:37:56

  Сви смо га разумјели, на челу с тобом, једино се ти овдје стално правиш будала! По дужности…
  И није те нимало срамота да једини глумиш слепца широм затворених очију…B-)

 4. Код мене, за разлику од тебе, то није случај.

  Ја се само држим старог српског обичаја да се између имена и презимена ставља иницијал очевог имена.

 5. Божо Чукеранац, 08.12.2011. 19:08:32

  “…једино се ти овдје стално правиш будала!“

  Ти се не правиш. Ти си зауправ.

 6. А сада бушење…

  “… напустити Косово, “

  Погледај када је напуштено Косово.
  http://www.youtube.com/watch?v=ZfFHPTR2BB4

  “…окренути леђа Русима,“

  Шта значи окренути леђа Русима? Ко Русима брани да дођу у Србију, да инвестирају, да праве Јужни ток. Бугарска је “окренула“ леђа Русима, али Руси пет пута више улажу у Бугарску.

  “извинити се Западу што су нас тукли и у ставу мирно, са псећом радошћу, извршавати нове заповести Брисела.“

  Ко тражи да се извинеш? Запад тражи, с правом, извињење за Сребреницу, јер се само тако може сапрати та тамна мрља са српског имена.

  “Све што нам се дешава последица је погрешне политике и ратних злочина који су, испада, само Срби чинили од Триглава, па скоро, до Ђевђелије“

  Погрешна политика је узрок српске пропасти, а ратни злочини су посљедица погрешне политике. Погрешну политику треба преокренути. Зар то није логично и паметно?

  “ …закључи да су све наше садање муке, последица бесмислене и унапред изгубљене битке за Косово.“

  Бундало, невјешто изврћеш Вукове изјаве. Вук само каже да се бесмисленом политиком изгубило Косово, а да се њеним наставком, иако се види да не даје резултате, унапријед губи и оно мало што се може сачувати.

  “Вели он, са чувеном епском, готово јуначком интонацијом, да је губитак Косова цена изгубљеног рата.“

  Срби су увијек Косово губили зато што су губили ратове. И 1389. и шестодесет година касније. Шта ти ту није јасно?

  “У сваком случају, и једно и друго, али и многи њима слични, тврде да би недобијање статуса кандидата, предвиђено за 9. децембар текуће године, била најстрашнија вест, “

  У праву су. Уколико Србија не добије статус кандидата, много лоших ствари је очекује у будућности.

  “…те да би требало регрутовати све расположиве снаге да се осујете криминалци са Јариња и Брњака.“

  Иначе је на тој “граници“ све поштено. Неће Срби да шверцују. А тек Шиптари. Глухо било.

 7. БРАВО Вучино!!!
  Ти си наш идол! Да те нема, морали бисмо те измислити!
  Чиме бисмо иначе страшили ђецу да не застране у пороке и издаје…B-)

 8. Meni bode oci ovo pogresno koriscenje terminologije. Kosovo je „izgubljeno“ kazu lajavci. Pa nije Kosovo mindjusa da se izgubi. Dio teritorije se moze suverenoj drzavi ili silom oteti ili se suverena drzava (ako njome vladaju izdajnici)moze te teritorije dobrovoljno odreci, cime gubi i pravo (i moralno i ustavno) da tu teritoriju povrati ili da tom teritorijom na pravi nacin trguje (ukoliko bi geopoliticki vjetrovi poceli duvati za srpski narod povoljnije). Ti povoljni vjetrovi za srpski narod znace samo jedno- jacanje drugih centara moci (zemalja clanica BRIK-a) na globalnom nivou koji bi potisnuli neo-fasisticko-imperijalisticku razmahanost zapada.
  Ponasanje odredjenih politicara koji kao razdjevicena djevojka trce za buducim muzem je glupa, neodgovorna i krajnje neodgovorna prema svom narodu. U tome vidim razlicite motive, od politickog mazohizma do dobrog profita…
  Medjutim, kada pricamo kolko je neka politika bila dobra ili losa, bilo bi pozeljno reci zasto i kako je bila losa i koja i kakva bi politika bila bolja.
  Oni kojima Vuk, Ceda, i sadasnja vlast u Srbiji trce i jesu autori scenarija koji je ovaj narod uvukao u okolnosti u kojima nismo mogli izvuci nista dobro. Ja ne razumijem sta je to potencijalno „dobra politika“? Jeli to znaci da smo trebali dati i odreci se svega sto su vasi „zapadni saveznici“ trazili u pocetku.
  Sta znaci status kandidata, znaci samo zlo za narod Srbije. Realno na kvalitet gradjana Srbije ovo se nece odraziti. Samo ce poslije sve ove halabuke, izdajnicka vlast u Srbiji to medijski napumpati kao veliko postignuce i poboljsati sansu da dobije i sljedece izbore i totalno nacionalno, duhovno, mentalno, demografski,… unisti Srbiju i Srpski narod.
  Status kandidata ce Srbija sigurno dobiti, posto ce time namjerno EU pomoci svojim poltroncicima, a ova drama samo sluzi da se od nicega stvori iluzija da je to bitno.
  A sta znaci i samo clanstvo u EU, za one koji su izgradili mit o ulasku u EU poslije koga ce samo lizati med sa prstiju, izlezavati se i zivjeti od socijalne pomoci, njima bih preporucio da odu do Rumunije, Bugarske, Grcke,… i uvjere se da clanstvo u EU ne znaci nista vise od obicne formalnosti, a da se kvalitetan zivot zasluzuje radom, disciplinom, ljubavlju prema drustvu kog smo dio i zelji da to drustvo izgradimo…
  Taj prosperitet ne zavisi od nekog tamo mita koji je udaljen stotinama kilometara od nas, vec od nas samih, bez obzira na to dali smo u uniji sa istokom ili zapadom.
  A za nas je bolje da idemo sa prijateljima koji su se cesto pokazali i kao losi prijatelji, nego sa neprijateljima koji su vijekovima pokusavali da nas fizicki uniste, satjeraju nas na sto manju teritoriju i razgrade nas identitet.

 9. SumarDekyS, 09.12.2011. 20:56:24

  “Ako Kosovo nije nase,zasto od nas traze da im ga damo?
  Ako je njihovo,zasto ga otimaju?
  A ako vec mogu da ga otmu,ne znam zasto se toliko ustrucavaju?“

  Matija Beckovic

 10. Косово су као међународни појам уоквирили као цјелину, и кад кажу „независност косова“, тиме маскирају сецесију шиптарске националне мањине на том подручју, јер колико је свима јасно никад српски народ на Косову није подржао независност.

  Ако се међународни фактор одређује по томе да је тај проценат српског становништва незнатан те самим тим и небитан, онда опасно гура себи ципелу у уста, за неки извјестан период многе државе ће имати сличне ако не и теже проблеме. Ко мисли да је воља државотворног народа на Косову нешто што се силом нато тенкова и авијације може држати под контролом у недоглед, тај никакво право на међународну правду не полаже, силом се и Аљаска може отцјепити од УСА или било који други регион у свијету.

  Овдје се ради о међународном апсурду, јер су нешто што је конципирано природно и логично као покрајина подигли на ниво „независне државе“ и ту своју грешку желе само преко леђа српске државе да исправе!
  За тако нешто су им потребни политички слијепци попут Голуба сероње са терасе, који ће себи увијек одредити стотину пута више личних и грађанских права него рецимо просјечном грађанину Србије који живи и ради у Митровици или Лепосавићу. По ком основу? То само њихов поремећени ум може знати.

 11. „…састоји у следећем: напустити Косово, окренути леђа Русима, извинити се Западу што су нас тукли и у ставу мирно, са псећом радошћу, извршавати нове Брисела.“

  Још само да се договоримо, шта нам је боље, да се потурчимо или да се приклонимо латинима и Папи… Тако би завршили посао заувјек…

  Срам Вас било, ко сте Ви да ради иметка од пар милиона… упропастите читав народ. Па Турци нису успјели за 500 година да нас униште и затру, а ви би хтјели да то урадите за свог кратког и никаквог политичког мандата…
  Симо П. Ороз, срам те било, ти би ради властите идеолошке опредјељености окаљао све што су твоји предци успјели сачувати генерацијама уназад…
  Ниси достстојан коментара…

 12. Nemoj tako, novo_vreme.Nego šta nego se prikloniti papi. Gdje je sad fabrika duvana tu dati papi da sagradi svoj UUUUU grad, tu da se podigne spomenik blaženom kardinalu, pa i kada smo kupili tokiko auta, aviona, helikoptera šta bi falilo da i svetom ocu poklonomo i jedan papamobil.Pare ne bi trebale biti problem, svakako svakog dana dižemo povoljne kredite, pa može jedan kreditić i za poklom svetom ocu. I, on je nama valjao uvijek kada god nam je potrebalo.

 13. Нека ми опросте и читаоци и администрација, али не могу да на овом мјесту не хаплицирам један пасус мога омиљеног колумнисте Жељка Цвијановића:

  …“Poruka Borisu Tadiću iz Brisela da se za kandidaturu javi za tri meseca – stvar jasna kao Dekalog sa Sinaja – toliko se u Beogradu široko tumači da verno svedoči kako ovdašnja elita ne razlikuje zlo od dobra, čak ni koliko Hotentoti. Sve to pokazuje da, kad bi, nedajbože, na Srbiju, recimo, bila bačena atomska bomba, trećina njih bi rekla da je to sasvim dobra stvar, trećina da je loše što nije bačena mnogo pre a trećina da se to uopšte nije dogodilo. (Ukoliko cela ne bi stala među pobijene, naravno, bila bi tu i četvrta trećina, ali koga briga šta ona misli kad je četvrta.) S tom čaršijom se nadgornjavati na temu zašto je deveti decembar bio rđav dan za Srbiju, posao je propao u startu, i zato hajde da idemo drugim putem. Hajde dakle da vidimo ko su direktni dobitnici briselskog petka.

  To je – idemo po veličini – Angela Merkel, koja je, iako je samo malo pre mogla da oseti snagu evropske opozicije Nemačkoj, pokazala da ne postoji odluka u EU koja može da prođe ako je Berlin protiv nje, pa makar svi ostali bili za. Sledeći dobitnik zove se Hašim Tači, i slušajte ga samo ovih dana koliko će likovati pošto je porukom Tadiću iz Brisela dobio garancije kako će cela EU, pa i onaj njen deo koji nije priznao Kosovo, raditi na državnoj nezavisnosti njegovog zabrana. Jer Srbiji iz EU nije rečeno da još ne može da postane kandidat zato što je toliko bedna da više liči na favelu sa evropske periferije nego na državu; ne zato što u njenoj vladi ima više lopova nego što ih je ikad bilo u Alkatrazu; ne zato što joj je sloboda medija na nivou Radio-Jerevana iz najboljih dana – biće dovoljno da ona samo reši stvar sa svojim najboljim susedom Kosovom i eto kandidature. A to opet znači da je EU sve resurse svojih uticaja, kad je reč o kandidaturi Srbije, stavila u službu nezavisnog Kosova, tako da, kad bih bio Hašim Tači, od petka se ne bih osećao kao uticajan član EU, već kao njen najmlađi sin. Dobitnici su, na kraju, lopovi iz Borisove vlasti jer, da je Srbija u Briselu dobila čistu kandidaturu ili čisto „ne“, već u ponedeljak on bi morao da raspiše izbore, a ovako je dobio evropski befel za još tri meseca akanja Srbije, što ovim njegovim glodarima, koji se hrane Srbijom, znači još tri meseca tendera, još kvartal obrtanja državnog novca, koji, u nedostaku svakog drugog u Srbiji, nikad nije bilo lakše pretočiti u moć i uticaj. …“

 14. novo_vrijeme, 10.12.2011. 12:34:09

  “Симо П. Ороз, срам те било, ти би ради властите идеолошке опредјељености окаљао све што су твоји предци успјели сачувати генерацијама уназад.“

  Прво, не пише се предци (то је у НДХ-правопису).

  Друго, шта су то наши пре(д)ци сачували. Они су сачували, Високе Дечане, Грачаницу, Пећку патријаршију. Данас нећеш наћи ни једну вијест у српским новинама о тим светињама, нити о народу који у тим крајевима живи. Српски национални интерес се претворио у интерес шверцера са сјевера.

  Ја сам само безобразан и подсјећам да се Србија повукла са Косова (капитулирала) за вријеме Милошевића, а да су Шиптари прогласили независност за факта Коштунице.

  Шта хоћеш? Да се срамим зато што сам безобраза,н па подсјећам Србље на ту чињеницу?

  Поздрави Крсту Јандрића. Очекујем да он да рјешење за Косово. Има Крсто капацитета.

 15. Не, не кукурику…

  Ти си безобразан онако и из разлога (ако већ ниси он главом брадом и репом) из којег је безобразан и твој шеф; краљ свих балкона, тргова, валута, и тајних служби –
  ИЗОПАЧЕНОСТ!!!
  Морална и психичка изопаченост која мути разум, омогућава најнеобичније комбинације ради голог материјалног ужитка. Изопаченост која каља образ и не оставља ни трун наде у Спасење!
  То је живот у задатим координатама („реализам“ – Преокрета:D)
  који је исто тако бесмислен и јалов као живот на другом полу – идеализму, који ништа конкретно не рјешава већ само „блуди у тлапњама“…
  Твој шеф је и тај идеализам успио да уновчи продајом својих отровних „романа“ и још отровнијих идеја!x-(

  Остај ми здрав хорозе и дуго кукурикао…

 16. Страх животу каља образ често…е сад проблем је што они са каљавим образом то на себи не виде. Покрет па преокрет, то није само каљав образ, то је исконско лицемјерство.

 17. Аман људи, који вам је црвенабан.

  Па ја само констатујем оно што сви знају. Да се Србија повукла са Косова (капитулирала) за вријеме Милошевића, а да су Шиптари прогласили независност за факта Коштунице.

  Ћа пиздите.

 18. Војска Србије се повукла пред нато-ом са Косова, Милошевић јајара, али народ остао доле? Шта је наш народ? Њих није ни нато помјерио у суштини гдје год су имали могућност да се одбарне од шиптарских терориста? Ко има право да њима намеће вољу окупатора?

  Шиптари прогласили независност за вријеме Коштунице, да, то важи само за шиптаре, што се онда неки Срби примају на њихову независност?

  Дакле Милошевић и Коштуница јајара&јајара, и шта онда? Треба ли ми да признајемо тај њихов јајарлук као свето писмо или да правимо неке нове планове који неће бити јајарски? Или да се бавимо алиби изговором, неко други је крив и то су само ствари које су се тицале њих двојице од којих један више није ни међу живима?
  Докле са тим патетисањем, за све лоше су неки други криви? По тој наопакој логици онда дођосмо да је највише крив Краљ Перо што је са војском ослобађао Косово 1912?x-(

 19. Симо П. Ороз, 10.12.2011. 23:43:46 [22063]

  Што се тиче правописа, хвала на упозорењу…
  Што се тиче Крсте Јандрића, чини ми се да смо ја и ти већ на овом порталу расправљали о њему и колико се сјећам рекао сам ти да припазиш кад причаш о часним људима као што је доктор Крсто Јандрић.

  Милошевић и Коштуница су јајаре, али им је читаво вријеме њихове владавине „јаја уредно мазио“ твој лидер Вук Драшковић.

  Чуваћу се убудуће да не коментаришем твоја „размишљања“, јер мислим да је то губитак времена…

 20. novo_vrijeme, 11.12.2011. 18:20:26

  “рекао сам ти да припазиш кад причаш о часним људима као што је доктор Крсто Јандрић.“

  Јебено ново вријеме. Па ја сам само поздравио доктора и констатовао да он има капацитета да ријеши питање Косова. Зар је то увреда. По твом писању ја сам схватио да је тај тип најспособнији српски почлитичар и дао приједлог. Не видим зашто си тако попиздео.

  Ја твог лидера поздравим, похвалим, а ти мога вријеђаш.
  Није поштено.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *