Минимална акциза за цигарете 1,6 марака

Одлука о утврђивању посебне и минималне акцизе на цигарете, која ће се примјењивати од почетка наредне године, подразумијева да ће се укупна акциза састојати од пропорционалне акцизе рачунате по стопи од 42 одсто на основицу утврђену Законом о акцизама и посебне акцизе од 30 КМ за 1.000 комада, односно 0,60 КМ за паковање од 20 […]

среда, децембар 14, 2011 / 09:26

Одлука о утврђивању посебне и минималне акцизе на цигарете, која ће се примјењивати од почетка наредне године, подразумијева да ће се укупна акциза састојати од пропорционалне акцизе рачунате по стопи од 42 одсто на основицу утврђену Законом о акцизама и посебне акцизе од 30 КМ за 1.000 комада, односно 0,60 КМ за паковање од 20 комада цигарета, наводи Управа за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ.

Уколико је укупна акциза на цигарете, пропорционална плус посебна, која је обрачуната по тим стопама, мања од минималне акцизе, плаћа се минимална акциза у износу од 1,65 КМ по кутији цигарета за паковање од 20 комада.

За паковања која не садрже 20 цигарета, акциза се плаћа сразмјерно броју комада у паковању, објављено је на сајту УИО.

Порески обвезници и друга лица која се баве прометом цигарета дужни су да попишу залихе цигарета 1. јануара 2012. године и пописне листе доставе надлежном регионалном центру УИО до 10. јануара.

На затечене залихе цигарета утврђене у пописним листама дужни су обрачунати акцизу према новој Одлуци о утврђивању посебне и минималне акцизе на цигарете, те до 10. јануара уплатити разлику између обрачунате и већ уплаћене акцизе на Јединствени рачун УИО.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *