Милојевић на трибини СДС: Наша криза није увозна

Економски стручњак Алекса Милојевић оцијенио је да би, уколико би се зауставио процес задуживања Републике Српске, која има много унутрашњих богатстава, могле да се исправе грешке из ранијег периода, „прије свега уништавање привреде приватизацијом која је почела прије 15 година“. "Ми немамо никакве везе са кризом у свијету, јер се увијек ради о прекомјерној производњи […]

четвртак, децембар 29, 2011 / 22:31

Економски стручњак Алекса Милојевић оцијенио је да би, уколико би се зауставио процес задуживања Републике Српске, која има много унутрашњих богатстава, могле да се исправе грешке из ранијег периода, „прије свега уништавање привреде приватизацијом која је почела прије 15 година“.

"Ми немамо никакве везе са кризом у свијету, јер се увијек ради о прекомјерној производњи и немогућности продаје, а наш проблем је недовољна производња и наша криза није увозна, већ је настала код нас", рекао је Милојевић на јавној трибини "Куда воде РС" у Бањалуци.

Он је додао да је та криза сада невидљива због системских рјешења, међу којима је и чврст девизни курс који не дозвољава раст инфлације, али да се стабилност валуте не може одржати уз стварање дугова и дефицита. "Оног момента кад конвертибилна марка изађе на девизно тржиште и кад се покажу наши дефицити који су сакривени административним курсом пријети нам велика опасност", рекао је Милојевић.

На јавној трибини, чији је организатор Градски одбор СДС-а Бања Лука, учествовали су посланик ове странке у Народној скупштини РС Ненад Стевандић и предсједник Градског одбора СДС-а Ђорђе Умићевић.

 0 КОМЕНТАРА

 1. Професор је 100% у праву. Да смо имали оваквог човјека за предсједника владе, данас би борци били збринути, а овако имамо да камчимо од профитера нешто што није милостиња, али може да се претвори баш у то.

 2. Била добра трибина, професор добар, питања грађана одлична, др Стевандић још једном сјајним говором запушио уста онима који га прозивају и који мене прозивају што сам у добрим односима с њим. Пратим редовно сједнице НСРС и знам шта чујем од Доктора у приватном разговору, а данас ми човјек који гласа за ДП каже да су народни посланик Станић и Доктор прије дан-два у НСРС „растурили“ владајуће на тачки о доприносима.

  Драго ми је што сам упознао и „Солиума“ коме се захваљујем за књигу.

  Желио бих што више сличних трибина, јер оне враћају вјеру да нисмо неповратно изгубљени.

 3. Све честитке људима иѕ СДС-а.
  Надам се да ће се наставити са трибинама и у 2012.
  Оно што примјећујем у посљедње вријеме је све већа активност господина Стевандића. Наступа као прави опоѕиционар како на јавним скуповима, тако и на тв емисијама и у народној скупштини. Стевандића у будућности видим као лидера СДС-а.

 4. Трибина је оправдала очекивања, а посебно је задовољство чути позитивне реакције грађана, обичних људи, оних којима је битно само да боље живе сутра , не фаворизујући странке, него реалне идеје…

 5. Mr Biggy, 30.12.2011. 00:44:03

  Aко ја дођем на власт, Српска ће бити држава благостања, али ја нисам члан СДС-а нити имам амбиције да се кандидујем, мада подржавам све оне који дижу глас против економског уништења Српске.
  Од мене Те неће глава забољети, ја ћу са својом цурицом шетати уз Врбас док се Ви будете кували у оном што сте закували. Него гледај у коју ћеш се рупу сакрити кад се дигну Ања, кука и мотика! B-)

 6. Економски стручњак Алекса Милојевић оцијенио је да би, уколико би се зауставио процес задуживања Републике Српске, која има много унутрашњих богатстава, могле да се исправе грешке из ранијег периода, „прије свега уништавање привреде приватизацијом која је почела прије 15 година“.

  O koji smo mi tokmaci!!!!
  Pa profesore, koliko se ja sječam, vi ste bili prvi direktor direkcije za privatizaciju i skoro da sam siguran da ste se sklonili negdje kad su pokrenuli neku istragu u vezi vaših malverzacija prilikom privatizacije!!!!
  Hajde natjerajte me svojim komentarom da sutra potrazim tu prijavu, mislim da se odnosila na nekih 300 000.
  I vi kao bivsi direktor za privatizaciju, imate komentar da je to uništilo privredu. Pa privatizacija odnosno tranzicija je proces koji su prosle sve zemlje u razvoju pa i mi. Problem je profesore sto je to prije petnaest godina, odnosno ta prva privatizacija najznačajnijih objekata i preduzeća obavljena uz pomoć SDS i njenih tajkuna. Mandić i slični…. I sad vi opet ispred SDS govorite da to nije u redu???

 7. Bivsi direktor Direkcije za privatizaciju, Aleksa Milojevic, koji krivicno
  odgovara zbog stana u Bijeljini koji je kupio za sebe iz sredstava
  prikupljenih od gradana RS za vaucer privatizaciju, u posjed stana u
  Sarajevu usao je 11. aprila 2002. godine. Milojevic je stan u Bijeljini
  otkupio 5. juna 2003. godine.

  Ovo je samo jedan tekst iz štampe koji govori o tome da su neki otkupljivali stanove i u RS i u Federaciji iako po zakonu mogu da dobiju samo jedan stan na teritoriji BiH. Toliko o iskrenim namjerama govornika.

 8. Можеш ти Дражене хвалити ову трибину колико хоћеш, али она показује да се моја велика жеља полако испуњава. СДС се раскринкава и ако Бог да, на следећим изборима ће доживјети судбину ПДП-а.

  Поново кажем, кад видим ко се нуди за алтернативу овој власти, поштеном човјеку не преостаје ништа друго него да оснује странку или да гласа за Додика.

 9. Mr Biggy, 30.12.2011. 01:01:33

  Ко је преамбициозни СДС-овац?

  Када немате аргумената, идете на личност. Је ли то паника или …?

  Мене нису учили да тргујем. Трговина је „превара“. Мене су учили да лијечим, али ја не лијечим симптоме као Ти и Твоји, већ узроке, а то је велика разлика. Штавише, заговарам добру превенцију.

 10. Ово што Милојевић предлаже могу да остваре јаке државе типа Русије, Кине, ми нисмо ни држава него колонија, зна он то а опет трабуња.

 11. Ау… тек кад видим коментаре дежурних нарикача из снсд-а, јасно ми је у каквом су они к..цу, а и гдје су нас увукли јер се снсд са економијом сналази ко хипнотисано пиле на улици.
  На сву срећу мени су у мом економском пословању више ваљали добронамјерни савјети Светлане Ценић и професора Милојевића него сви економски програми владајуће булументе снсд-а.
  На вријеме повући новац гдје преузима снсд и гарантовано се нећеш зезнути.

  Професор је објаснио ко је умио саслушати, а за несхватаче остаје још једно колце под шатором уз трактористу и шаргијице.

  Ово очајно стање наше привреде и економије није уопште тешко разумити, не постојање реалног новца од стране државе фактички значи непостојање монетарне власти, јер новац не потиче од државе већ од комерцијалних банака кроз секундарне емисије, а то практично изгледа да оне господаре привредном и економском судбином државе руководећи се сопстевним интересима, а не интересима заједнице.

  Онда се као лафо неко изненађено ухвати за главу, одкуд су склепали савјет министара минут до 12? Као да то одлучују самостално они, додици, лагумџије, ку.рци, палци,…а не заправо они чији интерес спроводе поменуте случајне индивидуе.

  Нама овим темпом не само да пријети економско ропство, већ практично оно је ту, погледајте показатеље економског ропства и препознаћемо се у свакој наведеној тачки…

  Посљедице економског ропства:

  – Сиромаштво и беспарица
  – Продужење радног вијека за редовну пензију
  – Слабљење здравственог и социјалног осигурања
  – Увођење све виших школарина за необавезно образовање
  – Рад без плате
  – Стални раст неликвидности – кашњења у плаћању
  – Стални раст дуга (вањског и унутрашњег)
  – Неисплативост рада у многим дјелатностима – због неплаћања
  – Појава фирми губиташа која се не може рјешити – губиташи постају прво најлошији, а онда остали
  – Немогућност отплате кредита
  – Социјални немири – немогућност испуњења уговора о раду
  – Раст криминала
  – Бесперспективност
  – Раст пореза те безглава порезна политика
  – Инфлација
  – Успорен развој државе – стагнација или назадовање без неког вишег узрока
  – Висока цијена производње због уградње трошкова сервисирања дугова
  – Распад система пезионих фондова због изостанка глобалне акумулације капитала
  – Велика незапосленост
  – Распродаја насљеђене имовине (дједовине)
  – Безразложна приватизација свега и свачега
  – Распродаја државне имовине ради подмирења трошкова државе
  – Давање земље у концесију умјесто властитог улагања из властите акумулације
  – Смањено улагање у инфраструктурни развој (нпр. наводњавање, обрамбени насипи, итд)
  – Запостављање или изостанак развоја пасивних крајева
  – Слабљење спортске и културне активности (банкроти клубова, смањење финанцирања културе)
  – Запостављање развоја у фундаменталним знаностима.
  итд, итд,…

  У свакој се тачки препознаје РС и то нема везе са некаквим вол стрит падовима берзи, нема ни са свјетском економском кризом, јер ми нисмо извозно оријентисани, нашу кризу је генерисала клика око додика и ако се ти људи не уклоне из политичког живота РС, ово ће за 50 година постати пустиња што се нашег народа тиче, можда ће неки други боље знати владати на нашој земљи, ако ништа наша економско политичка глупост ће им бити добра опомена, како не треба.

  И да још подјсетим Бигија, кад ме питао за дворану на Палама, јесте биће то лијепа дворана исто као што су наше Пале лијеп градић имали смо срећу да овдје осим СДС-а нико други није добио прилику да влада па да упропасти град, као што су упропастили оне друге снсдовске градиће Соколац, Рогатица и Вишеград за све њих су сада Пале ко Њујорк.B-)

 12. drazen78bl

  Јбг,брате…тешко ће ти због тих коментара проћи прича о неутралности…једноставно,превише си страначки оријентисан да би ти веровао,иако су ти идеје и вредности неупитне…

  Каква личност?Ако су неког без разлога на овом форуму,онда сам то ја.Како сам то угрозио твоју личност кад ми то није била намера?А и не познајем те…имаш потенцијал,само те дискредитује то што се залажеш за СДС.

  Било би добро да знате (а знате) да се нико не плаши оваквог есдееса.

  Ја би да мењамо друштво у целини,да створимо критичко цивилно друштво,а не да мењамо странку.

  Паљанин

  Апсолутно си у праву,не разумем што се диже таква халабука око утопизма.

 13. rammstein

  Рамо,Рамо…

  1) Мислиш ли да је лакше организовати финансије „Трудбеника“ или Српске?Мислиш да је могуће провести утопистичке идеје Милојевића?

  2)Како ти се свиђа нова дворана на Палама?

 14. Па ја ти одговорих, јеси ти ћорав? Шта ти имаш са том двораном, да нису твоји маторци дали паре за њу?
  Пале су срећно мјесто од како је доктор Радован прогласио за своју престоницу.:P

 15. Mr Biggy, 30.12.2011. 13:32:32

  ти мени дјелујеш као да си син дебил од оног љигавца баштинца што је овдје на истоку редом затварао фирме 1998-99!
  Нико овдје не говори толико о „утопији“ Милојевића већ о вашем накарадном владању!

 16. rammstein

  Eto sad to srećno mesto ima i fenomenalnu dvoranu u izgradnji.

  Ideje koje propagira Milojevic ne bi mogla provesti ni Rusija,a kamoli Srpska.Te populističke price mogu samo doneti stetu.

  Cilj mog polemisanja s tobom je da je ključ opstanka Srpske stvaranje civilnog drustva,a ne dovođenje gorih (to se pokazalo na izborima).

  Međutim,ti imas idole,a tou savremenom svetu ne ide.

 17. све је то лијепо али што босић издаде српске националне интересе (спољне послове), ништа није бољи од додика,издајник један издајник други, срамота!

 18. Mr Biggy, 30.12.2011. 16:38:39

  Захваљујући чињеници да народ на Палама гласа за СДС редовно и СДС је несмјењив на Палама, а не за корумпирани снсд, зато и имамо дворану за разлику од оних трагичних средина у којима је завладао снсд, Рогатица гдје је начелник из снсд ратни кадар алије изетбеговића, вишеград и соколац ужас живи с тим да у Сокоцу на задњим изборима је снсд фактички прегажен.

 19. paja patak, 30.12.2011. 19:01:22

  Није лако данас министар бити, ваља стално рачунати оне проценте, па пратити тендере, да те неки замјеник не зајебе и учепи се умјесто тебе за проценат, онда лети перје на све стране па се јавност ускомеша…еех, које су то муке живе и таман кад се задовољи са 10% оно искрсне нешто, нека повољна вила у Београду или Новом Саду, па станови у Будви и Херцег Новом, како издржати све то, стално мораш проценат подизати, а онда се извођачи буне не остаје им довољно. Онда опет све испочетка дижи цијене, дижи порезе, дижи таксе, да буду вуци сити ко јебе овце…ма није лако министар бити, шта вам причам, ево ова напаћена владајућа „мањина“ то најбоље на својој кожи осјетила, како је професија министара и замјеника доведена на руб егзистенције, ево свевладајући снсд-е је нудио и „опозцији“ једно министарско мјесто…и то вањских послова, а они јок, јок,…неће, јбг једва смо некако заједничким напорима продали то министарство бошњацима, ма нек они ходају по свијету, нек промовишу своју муку, нашу и овако нико не жели да зна.

 20. Mr Biggy, 31.12.2011. 11:11:19

  Хехехе..хвала Богу да је тако и да тако остане, а да твој снсд у Српском Сарајеву остане на оном почетном нивоу криминалне скупине дупелизаца, са адекватним процентом гласова на нивоу статистичке грешке.:P

 21. Охохохохо…па одох сад прошетати тамо, да потражим тог твог додика, само ми реци да ли је он зидар, тесар или армирач? Нешто га нисам виђао около зграде, можда се крије у мобилном вц-у!B-)B-)B-)

  Одвала 2012 године, додик прави дворане….твоја је погача, далеко вам „ваша лијепа“ дворана од нашег града, само ви себи, а ми ћемо себи како знамо и умијемо као и до сада…и више нисмо ни иста република ви сте западни дио од Брчког…сиктер, воз, мршшш…:P

 22. Mr Biggy, 31.12.2011. 14:05:19

  ма пуши курац брее додиковац, шта ти имаш са нашом двораном? Ми нисмо више ни у истој републици, имаш своје село па тамо сери о милораду, попусти се нас, нисте ви нама занимљиви јер сте у Српском Сарајево ефемералног значаја…па се ти питај ко је кога ту разбио и ко ће разбијати…:P

  Него нова је година, ‘ајде неке веселије теме…нпр. кад ће та стријељања….B-)B-)B-)…ако кад додик буде висио на вјешалима, тад ћу повјеровати да је РС постала правна држава до тада, далеко је суце.

 23. Slazem se da nasa kriza nije uvozna nego je vecim dijelom rezultat nesposobnih i pohlepnih domacih politicara, ali da cemo se bez stranih investicija sami izvuci . ne vjerujem.
  Pitanje je samo modaliteta stranih investicija koji ce trebati uobziriti da ovo ipak nije trecerazredna kolonija zapadnih sila koja mora pristajati na kompletni gubitak svih strateskih resursa vec moguci pouzdan poslovni partner na implemetaciji obostrano korisnih projekata.
  ALI ZA TU OPCIJU NAM TREBAJU „NEKI DRUGI LIKOVI“

 24. Mr Biggy, 30.12.2011. 13:22:44

  Прво, да уредништву Фронтал.рс, Теби, људима који читају и коментаришу пожелим добро здравље и успјех на сваком плану 8уколико се не ради о пљачки народа).

  „…….једноставно,превише си страначки оријентисан да би ти веровао,иако су ти идеје и вредности неупитне…………..имаш потенцијал,само те дискредитује то што се залажеш за СДС.

  Било би добро да знате (а знате) да се нико не плаши оваквог есдееса.

  Ја би да мењамо друштво у целини,да створимо критичко цивилно друштво,а не да мењамо странку.“

  Да си довољно дуго на Фронталу знао бих да сам овдје највећи заговорник стварања критичког цивилног друштва. Чак сам позивао своје пријатеље – интелектуалце и несумњиве креативне и интелигентне људе који су овдје објављивали текстове и коментарисали да правимо тако нешто. Па сам отишао и корак даље и са пријатељима из насеља се ангажовао да направимо боље друштво бар у својој микросредини. Толики је мој домет, за сада.
  Како није било довољно воље с друге стране, многи људи су се одлучили за улазак у странке и жестоко се „опекли“ на октобарским изборима. Ја сам остао с ове стране политике, мада сам имао позиве мојих пријатеља из већег броја странака, па чак и лидера истих. Једноставно, у оваквој концепцији страначких организација по секташким принципима или моделу пирамиде се ја не налазим. То ми, међутим, није препрека да се приватно дружим с људима који су чланови странака. Многи моји рођаци су чак и чланови и неки повјереници највеће политичке секте.

  Када ми је постало јасно да нема довољно људи нити воље за стварањем критичког друштва и државног система (у пуном смислу ријечи – нешто као тзв. правна држава) и када мање-више то мало кога занима, ја сам се опредјелио да подржим све људе у политици са сличним родољибивим и моралним ставовима, неке нове, некомпромитоване људе, људе за које сматрам да би могли другачије. Тако сам на прошлим изборима јавно подржавао мог пријатеља, младог и успјешног, а поштеног човјека, др Золака, који се игром случаја нашао на листи ПДП-а. Излобирао сам му и доста гласова. Као политички анонимус и 15. на листи био је трећи по броју гласова. Лично сам глас дао и мом комшији, Брани Бореновићу, с којим сам у јако добрим односима. Тек десетак гласова сам излобирао за др Стевандића и г-дина Умићевића, који су били на листи СДС-а, нешто мало за родицу моје дјевојке на листи СРС РС.
  Мој основни мотив јесте да се прекине политика континуитета која нас води у амбис. Многима то није јасно, па се сад нашли у чуду шта их је задесило, али мени је то годинама уназад јасно.

  Јасно је да су опозиционе странке немоћне и да једино СДС има неку теоретску шансу да на изборима угрози владајућу структуру, али да је то једино могуће уколико су тога свјесни и уколико почну радити на својој промјени.
  Ја никад у животу нисам гласао за СДС и чак ни сад не подржавам све њихове одлуке. Жестоко сам био против потписивања оног споразума о заједничком дјеловању са СНСД-у у заједничким институцијама, мада сам био за српско јединство у Сарајеву, али без било каквих званичних споразума. То је по мом мишљењу био тактички потез г-дина Додика, који је њему донио бодове, а СДС укопавао у очима разочараних грађана. Препуштање МИП-а Златку Лагумџији је такође један разочаравајући потез г-дина Босића.
  У СДС-у јако цијеним господу Ђорђа Умићевића, Лазу Марића, Божидара Васића, Богдана Елеза (који је овдје објављивао колумне), с којима дијелим готово идентичне политичке ставове. У НСРС др Стевандић и Вукота Говедарица имају одличне наступе. Послије г-дина Чавића, имају најјаче опозиционе, аргументоване наступе, а треба узети у обзир да г-дин Чавић више времена има за припрему. У задње вријеме им се придружује и г-дин Станић. и добро си примјетио, неки од ових људи су надрасли и лидера странке, што је добро, јер већина странака су налик сектама с неприкосновеним бројем 1.

  И тачно је, ја јесам пристрасан, али ја сам увијек на страни истине, правде и поштења, и та моја подршка није трајна. Уколико дођу у позицију и почну да се понашају као ови сада, никакве разлике у мом приступу њима неће бити у односу на критике актуелне власти. Ја сам опозиција сваком безумљу, лоповлуку, непотизму, корупцији, рекетирању, неморалу,…

  Руководству СДС-а сам бескрајно захвалан што су деведесетих организовали српски народ да избјегнемо репризу катаклизме из периода 1941-1945. године, али су многи кадрови тадашњег СДС-а током рата и по завршетку толико загазили у трговину с непријатељем и организовани криминал, да је био угрожен опстанак Републике Српске и овог народа. И тада сам видио колико је то било огромно зло по овај народ. Нажалост, смијенио их је тек страни фактор помоћу г-ђе Плавшић, која је у загрљај примила много тог отпада из СДС-а и ништа се није промјенило. Ко би се надао да ће бити и горе 15-ак година послије рата?

  Мало је ко осуђен за организовани криминал, криминална приватизација није ревидирана и све је исто, или још горе. Српска је поново угрожена као 1992. године. Искрено и страсно љубим свој народ, слободу и отаџбину и желио бих Републици Српској за 20. рођендан истинску промјену у политици. Зато се залажем за стварање критичког интелектуалног круга или надстраначког покрета, који ће мобилисати све оне који желе добро Српској и овом народу, да се дигнемо из блата, да ово постане друштво срећних људи. Превише пажње посвећујемо извршној власти, али кључ промјена је правосуђе. Мада је мало разлога за то, још увијек вјерујем да ће доћи ускоро вријеме кад ће лопови бити иза решетака, кад ће нам Премијер бити онај ко има највише знања и морала, кад ће се питати струка, а не другови чланови.

  Надам се да су Ти сад неке ствари јасније.

  Поздрав!

 25. Апсолутно дијелимо став да ни СДС ни било која друга опозициона партија без промјене у свом раду нема снаге да привуче нове, квалитетне и некомпромитоване људе. Али јасно ми је да ће они бити у наредној власти и у недостатку нових снага на политичком небу РС, не преостаје ми ништа друго него да покушам утицати на пријатеље у тим странкама да се мијењају набоље.
  Др Стевандић уважава мишљења других људи, има огромну енергију, политику је учио од можда и најквалитетнијег српског политичара 90-их, др Рашковића и вјерујем да је истински родољуб. То су једини разлози моје подршке њему, за шта ме многи овдје прозивају. Ја га видим као сарадника на прављењу боље Републике Српске. Имамо исти национални циљ, мада немамо исту визију како доћи до тог циља.
  Г-дин Босић ми се чини поштеним и интелигентним човјеком, али мислим да нема харизме и енергије да се супротстави г-дину Додику.
  То сам написао и у једном коментару током предизборне кампање:

  „Поређење поменуте двојице је као поређење Брајана Адамса и Боре Дрљаче, тако да сличности готово и да нема. Разлике су огромне. (Наравно, не желим да увриједим ниједног овим поређењем)

  Младен Босић одаје утисак астеничног политичара, без много енергије, без харизме (кад би се бавио музиком вјероватно би пјевао баладе попут Адамса, јер је таквог темперамента), тако да је тешко очекивати да он икада у народу достигне популарност и обожавање попут Милорада Додика или нпр. Милошевића или Караџића. Зато је постављање господина Босића за „вођу“ као да одлазите на олимпијаду са амбицијама за злато, а умјесто копља понесете кухану шпагету. Сигурно је да далеко већу популарност у народу има Огњен Тадић и када би народ одлучивао између њих двојице, Тадић би убједљиво побједио. Међутим, то је перцепција господина Босића из угла просјечног гласача, који „натеже пиву“ пред задругом и бави се „високом политиком“,тако да је овај опис господина Босића само форма, а садржај је можда нешто сасвим друго. Могуће да је господин заиста веома мудар, поштен, енергичан човјек, међутим народ купује производ гледајући амбалажу, а садржај му је мање битан. Садржај је битан нешто интелигентнијем и образованијем слоју грађана, а ти по правилу у јако малом броју излазе на изборе.

  С друге стране, господин Додик је сушта супротност. Он је rock’n’roll звијезда (у буквалном преводу и значењу те кованице),бар има такав статус. Тај просјечни гласач га воли, јер му је он најближи по многим стварима. Прво, ми смо народ сељачког поријекла, а многи имају и данас тај комплекс, мада је мало оних којима су преци само 2 кољена рођени у граду. Миле је често с поносом истицао да је са села и да је побјеђивао на такмичењима тракториста, тако да се огроман број људи може идентификовати с њим. Даље, ОН је често агресиван у политичком наступу и понекад се понаша као диктатор, а готово сваки тај просјечни гласач би подсвјесно желио да буде такав бар према својој жени и дјеци, ако не може већ на вишем нивоу. Дакле, опет идентификација. А и многе жене воле снажне, развијене мушкарце, а често и агрсију доживљавају еротично, помало мазохистички, па су неке и заљубљене у ЊЕГА (неке воле и плаве очи, које Босић прекрива наочарима).
  ОН се и спустио међу народ, направи журку под шатором, па се „дохвати“ и микрофона и запјева (стога поређење с Бором Дрљачом, пјевачем из народа), а народ воли забаву, а то му дође као одушак или наркотизација, односно бијег од суморне реалности (слично алкохолу или дрогама). Тако Миле постаје и rock’n’roll (или можда боље речено турбо фолк) звијезда популарнија и од Секе Алексић (све са сисама). И заиста, када би референдумско питање било „Кога више волите, Секу или Милу?“, Миле би био много јачи. А онда је јасан резултат на референдумско питање „Брајан Адамс или Бора Дрљача?“.

  Наравно, Миле би на референдуму побиједио и Исуса Христа.
  😉

 26. jahac, 31.12.2011. 15:29:27

  Прича је занимљива и поучна. Наравно, шалио сам се. Не бих нипошто био у кожи Предсједника РС. Радије бих се посветио својој породици.

 27. У директној вези с темом:

  „U prvoj fazi to će biti vreme stvaranja „Super Imperije“. Ova imperija neće biti geografski ograničena već globalna i njome će vladati velike međunarodne korporacije. I one će kreirati globalnu politiku.
  “Novac će se konačno osloboditi od svega što ga ugrožava- uključujući nacionalne države, koje će progresivno biti razmontirane. Tržište će postati jedini svetski zakon”, piše Atali.

  I to je period u kome smo danas, zar ne? Proces demontaže nacionalnih država već se odvija i to veoma uspešno na prostoru bivše Jugoslavije i čitavog istočnog bloka uključujući i Rusiju. Mehanizam kojim se to radi je pljačkaška privatizacija koja se vrši preko mreže lokalnih tajkuna, političkih piona (koje nadziru lokalne službe bezbednosti) i preko njihovih partijskih sledbenika željnih “boljeg života” za sebe. Posao obavljaju međunarodni investicioni fondovi koji u državu ubacuju bezvredan papir (fiat money – odnosno spekulativni novac koji nema pokriće u stvarnom kapitalu ili zlatu, ali marionetske vlade ga računaju kao novac), a za uzvrat uzimaju prave vrednosti- ljudski rad, zemljište, rudna bogatstva, saobraćajne resurse i čitava tržišta. Novac se onda vraća preko robe koja se na ovo tržište ubacuje i ponovo iznosi iz zemlje. Onda se isti ponovo ubacuje, ali kao novi kredit i tako sve dok se narod do guše ne zaduži da mora da proda gospodaru sam sebe budzašto samo da bi se nahranio……“

  Комплетан текст:

  http://www.ivonazivkovic.net/ATALI-PRVI-DEO.html

 28. drazen78bl

  Takođe sve najbolje u Novoj godini,mnogo sreće.blagostanja i uspeha.

  Nasi stavovi se ne razlikuju gotovo nimalo,ali ja sam samo ti rekao da ti stranačko profilisanje steti i ja pri tome stojim.
  Ja ti ne mogu verovati i ne bih pristupio takvom pokretu u kojem cu se oslanjati na SDS samo zato sto imaju teoretske sanse da ugroze SNSD.I zato sto neke ljude tamo smatras postenim.Svagde nadje nekog,samo nikog u SNSDu.
  I glorifikovanje „harizmatičnog,elokventnog“ Nenada Stevandića.A o Gusleru da ne pričam.Samo nam jos Guslara fali da nas vode.Neka ode Traktordzija da dodje Guslar.
  Sta je sa tim nastupima Govedarice i Stevandica?
  Jedini politicari u bivsoj Jugoslaviji koji imaju drugaciji nastup su besprekorni nastupi i elokvencija Borisa Tadica (bez obzira sta neko mislio o njemu) i sveukupni Dodikov opus koji si naveo u prethodnom komentaru.

  Kljuc promene je OBRAZOVANJE,stvaranje samomislecih individua.Sto se tiče pravosudja imaju fenomenalne uslove za rad,visoke plate i niko im ne sme nista prigovarati.

  Za sve ostako se slazem.

  Jos jednom,sve najbolje!

 29. Ooooo,mr bigeru, šta ćeš kada fireru padne ono što mu stoji iznad glave? OooooooptUUUUU…. Predao je MIP, još Kosovo, još nešto za UUUU po uputstvim anđelininim i eto njih po njega. A, ti traži drugog „rektora“
  Ovdje će da mu sude oni za koje je radio, a gore oni protiv kojih je radio.
  Bigeru kubasti obrazuj se ti po do-do „rektoratima“ i neka ti je Bog u pomoći. Svete bandere!!!!!!

 30. Profesor, iako ponekad krivuda, u osnovi je dao dobru dijagnozu. Što se rješenja koja predlaže tiče, o tome se dade raspravljati. Uzrok krize kod nas i jeste u našem sistemu i nemoj sad da se pravimo kako su problemi počeli sa SEK.

  Mislim da profesor malo i provocira sa ovim socijalističkim podbadanjima. Ispipava puls. Treba vidjeti da li se pacijent još uvijek mrda. A ukoliko bude reakcija, biće lakše i liječenje.

 31. Mr Biggy, 03.01.2012. 13:36:22

  Ниси ме добро разумио.

  У тренутној ситуацији једина опција која може угрозити власт јесте СДС, сам или у коалицији а ПДП, СНС, СРСРС, ДП, НДС,…
  У СДС-у препознајем неке способније и поштеније људе у односу на ову власт. Побједа опозиције не сматрам да би довела до радикалног заокрета у вођењу РС, али сам сигуран да би било мјере у пљачки народа. При томе знам и људе унутар СНСД-а који нису лопови, већ имају само неке личне бенефиције у смислу запошљавања родбине и слично. Али и ћутање је на неки начин саучесништво у раскућавању Републике Српске. Не треба бити превише паметан да се схвати да смо продали прошлост, а потрошили будућност (Небојша Катић).

  За истински радикални заокрет су потребни истински родољуби и патриоте, идеалисти, којима је битнији образ од мјеста у управном одбору. Таквих је мало. Дакле, потребно је јединство свих оних који заиста желе добро Републици Српској, који је неће пљачкати и задуживати, већ изграђивати. http://www.youtube.com/watch?v=7DB8GcYtlc8

  Такви људе постоје и у политичким партијама, па сигурно и у овим владајућим, мада су упитни они који ћуте ради личне користи. Потребни су храбри људи, који су спремни да раскрче паразитску администрацију. јако је тешко давати отказ људима, ма какви да су, а још су заштићени као бјелоглави супови уговорима, и тужбама би наплатили и стотине хиљада КМ за раскид уговора. Зато треба свести примања у администрацији на ниво просјечних примања у привреди, па нека просјечна плата буде 650 КМ. Коме се не свиђа, нека иде на биро. ЕПРС је још увијек у државном власништву и има презапосленост и висока примања (а вјероватно и исисавање новца од стране странака већ годинама). Можете ли да замислите колики би био профит од те злата вриједне компаније кад би се рационално управљало. Ту имамо, као у ЖРС, социјалну запосленост, рецидив социјализма, као омчу око врата. А профит би могао омогућити огромна средства, која би се могла улагати у инфраструктуру и подстицаје привреди, која би могла да попуне буџет, а да се смањи оптерећење порезима привреде и грађана. Али не, и СНСД и његови трабанти, као и странке опозиције ЕПРС гледају као краву музару, гдје ће да углаве своје страначке војнике, куме, стрине, љубавнице,…

  Дакле, заговарам стварање Покрета за бољу Српску, Покрета за спас српске, Јединствену Српску, Странке здравог разума,… који би био надстраначки, па тако СДС не би могао бити ослонац, већ би квалитетни и некомпромитовани људи СДС-а и других странака могли узети учешће у њему, али не на досад виђени начин. Јер у питању је опстанак народа и нема мјеста питању „Гдје сам ту ја?“. Уколико би се направило уређено и просперитетно друштво, сваком би било добро, а ко више ради имао би више. Кључ је у судској, а не законодавној и извршној власти. Онај ко није од родитеља у раном дјетињству усвојио моралне принципе и ко нема унутар личности моралне кочнице у смислу развијеног суперега, гриже савјести, осјећаја кривице, таквом се баријере морају наметнути споља. А то може да уради само држава у пуном смислу ријечи.

 32. drazen78bl, 04.01.2012. 12:30:22

  Ово си сјајно повезао !

  Овај човјек је, у дубини душе,толико паметан, искрен и поштен, да ме и не чуди што је посезао за разним опијатима. Лирска душа у канџама сурове стварности = аутодеструкција.
  Једино зло које је учинио је оно према самом себи.

 33. Што се тиче ових имена, не знам шта је проблем.

  Г-дин Лазо Марић је и званично најактивнији народни посланик из прошлог сазива НСРС. Човјек је јако културан, свака дискусија је била свсисходна, без пљувања друге стране, увреда и сл. Најчешће су то биле економске теме. Одаје утисак поштеног човјека, а ја не могу гарантовати ни за кога, само за себе.
  У стопу га је пратио г-дин Божидар Васић. Све написано вриједи и за њега. Мени су били симпатични наступи и г-ђе Споменке Стевановић из ДНС-а, а из СНСД-а је одскакао Перица Рајчевић.

  У актуелном сазиву НСРС најјачи дискутанти су господа Драган Чавић, Ненад Стевандић и Вукота Говедарица. Изузетно цијеним доброг човјека и стручњака, др Швраку из ПДП-а, али је дегутантно да напишем да је у самом врху, јер смо у родбинским релацијама.
  Господа Чавић и Стевандић имају најјаче наступе у НСРС (мислим на садржај говора и аргументе, а не на млаћење рукама, израз лицца или чешање иза лијевог уха), а г-дин Говедарица је одличан критичар власти. Не знам шта је проблем што је гуслар. То је у традицији нашег народа, посебно у крају из кога долази.

  Све то не значи да ће исти ти људи имати моју подршку када буду на власти. Напротив, мораће се значајно потрудити, направити радикалне резове. Г-дин Чавић је био у власти, па нисам био толико задовољан. СДС и ПДП су крчмили и Шуме РС и ЕПРС, и некад Телеком РС, запошљавали своје кадрове, али то је било бенигно у односу на ово сада. Могуће да су нас мање руинирали, јер су мање имали за украсти. Али, изузев Витола није било неких афера у Влади Пере Букејловића. На крају крајева, нису још имали новац од продаје Телекома РС, а оставили су буџетски суфицит, и нису нас задуживали ни приближно као ова власт.

 34. drazen78bl,

  Брате,разглабали смо о Влади Пере Букејловића већ.Сви спомињу суфицит и Ценићеву,нико не говори да та влада није издржала ни годину дана (11 месеци!) и да није ни један буџетски циклус реализовала.

  Тај тандем „стручњака“ (Букејловић-Ценић) је био на челу добојског Трудбеника и ту фирму дотерали до амбиса и касније је приватизовали.Ценићева се бранила аргументом „економске кризе“,који не допушта данашњој власти.Писао сам о томе.Мора бити лакше водити једну фирму,него Српску.
  У реду је оно што она говори,њен наступ али то је све оно што и ја могу рећи,иако ћу бити друге струке,а моја љубав према економији је самоиницијативна.Проблем је провођење свега тога.Она је као и опозиција у Српској-теоретичар.

  Дражене,ја сам тебе схватио добро,само ћеш ти бити „прогутан“ у том односу снага,ако већ ниси.Никако се из твојих коментара није могуће закључити да би ти да скупиш најбоље из свих странака за бољу Српску,већ само да си близак СДСу.Остало све стоји.Нема времена за поделе.Ја мислим,безобзира на све,да свака странка је ималау почетку такве ставове и дозу патриотизма,и да моралну димензију губи са растом моћи.Људи су људи.
  Како би се и тај покрет сигурно временом покварио,а како времена нема,ја би ипак једино дугорочно да створимо темељ образовању које ће да избаци самомислеће индивидуе.На том основу настаје цивилно друштво,а на основу тога настаје правна држава.После није битно ко је на власти.Мора да да све од себе,мора да буде одговоран јер иначе губи посао или иде у затвор.

  Надаље,таква коалиција је немогућа.Ни СДС не може са ДП,нити ДП има организовану странку на „локалу“.У СНСу имају већ сад најмање 2 струје,а на последњем заседању Председништва су се и потукли.СРС РС?Забога Дражене.То нам не треба.ПДП има исти проблем као и СДС.Најбољи кадрови су на периферији.На „локалу“ их нигде нема.
  Собзиром да ја имам искуства око организације споменутих странака,могу ти рећи да нису ни до колена СНСДу.Све на страну,али то је тако.Можемо и детаљније о томе,ако желиш.

  Собзиром да смо имали до сада Трактористу,Психолога који све може и ине,ја би сад да не доводимо Гуслара.Ако баш желимо просперитетно друштво.Напротив,нека он буде и даље Гуслар,ја немам ништа против,традиција је традиција,али свако има своје место у хијерархији.

  Зашто ви блиски СДСу константно гурате Гуслара науштрб практично беспрекорног политичара,синонима за све оно што нама треба бар кад је опозиција у питању?Мислим на Правника.

  Посебно се слажем по питању администрације,мада све има своје недостатке.Администрација има посебно регулисан правни положај и то је у реду.Немају они много тога што им не треба,само се бенефиције поштују.Добра администрација није скупа за друштво.Са друге стране,плате политичара у најбогатијој земљи света Норвешкој су на нивоу просека.Сваки стручњак који жели да заради иде да ради у приватни сектор.Они којим је друштво на првом месту,опредељују се за државну СЛУЖБУ.И то нама треба.Плата министара,начелника општина и других до 1 500 км.Нека се остали вежуза просечну плату.

  Па ко воли нек’ изволи.

 35. Mr Biggy, 04.01.2012. 15:50:42

  Ништа не разумијеш. Нисам ја близак СДС-у, већ сам у пријатељским односима с неколико људи из те странке. При томе, најмање тројица од поменутих имају готово потпуно идентичне ставове као ја. Уколико желе да добију више гласова, морају промијенити начин рада. Ове јавне расправе и трибине су само дио те промјене и ја то подржавам.
  То што их овдје бодрим је посљедица чињенице да неки од тих људи хоће да прихвате добронамјерне критике и сугестије, а да једини имају снаге да скину с власти СНСД. А јако је битно да се заустави политика која нас води у амбис. Куда идемо, већ су сконтали и многи из СНСД-а и већ сада су многи у паници.
  Написао сам да предвиђам нову власт у РС ће чинити СДС и крило СНСД-а око Игора Радојичића и Небојше Радмановића. Стога и овдје притиском покушавам утицати на људе из СДС-а да мијењају политику у корист народа, јер гледам реално. Покрет, преављење нове странке од младих интелектуалаца су идеалистички, али јако тешко реално оствариви. То што СНСД има беспрекорну организацију, имао ју је можда и земунски клан, то није гарант квалитета.
  Не знам да ли Ти 10 пута треба поновити да никад у животу нисам гласао ни за СДС нити за СНСД, а гризла ме савјест кад сам гласао за ПДП па нам натоварили оног Микеревића и неке лопове. Увијек сам гласао за аутсајдере, на задњим изборима сам дао лични глас свом добром пријатељу, младом, некомпромитованом човјеку, а снажно сам лобирао за странке опозиције, као за мање зло.

  Управо због размишљања попут Твог и сујета овај народ ће и пропасти. Понављам оно што је рекао Басара:

  „НЕМАМО МИ МАЊАК НАЦИОНАЛНОГ ЈЕДИНСТВА, ВЕЋ ВИШАК ЕГОМАНИЈЕ И ЛИЧНИХ ИНТЕРЕСА.“

  Мени је пријатељ из Добоја, данас анестезиолог једном прилоком рекао: „Како Букејловић можда да води Владу РС кад је уништио Трудбеник?“

  И с те стране је био у праву, као и Ти. Али Теби није сметња да Ти на челу Владе буде онај што је некад изгубио кућу под хипотеком, јер није могао вратити кредите, а сада задужује цијели народ, а под хипотеком су природни ресурси? А пропао му је све и један бизнис.

  Запамти: ВЛАДА ПЕРЕ БУКЕЈЛОВИЋА НИЈЕ ИЗДРЖАЛА ВИШЕ ОД 11 МЈЕСЕЦИ ЗАТО ШТО СУ ГОСПОДА ЧАВИЋ, ИВАНИЋ И ДОДИК ДОБИЛИ ЛЕКЦИЈУ 2005. У ВАШИНГТОНУ ОД КОНДОЛИЗЕ РАЈС ДА ЈЕ СРУШЕ. А ОСТАВИЛА ЈЕ СУФИЦИТ, ЈЕР ЈЕ ИМАЛА НАЈМАЊЕ АФЕРА, А НОВАЦ ЈЕ ТРОШЕН РАЦИОНАЛНО.

  Дакле, све је спремљено у америчкој кухињи. ПДП руши Владу, г-дин Чавић именује г-дина Додика за мандатара и ствара се нова Влада, која је имала на располагању средства од ПДВ-а, приватизације Телекома РС и НИРС-а, а успјели су нас задужити за ових 6 година додатних неколико милијарди КМ.

  У рату, кад су жене одржавале привреду у БЛ радили су Мљекара, Витаминка, Фруктона, Универзал, Житопродукт, Космос, дијелови Чајавеца,… Све је то данас уништено (осим Витаминке која је у великим кредитима), а да се може показује свијетли примјер „Бема“-е, која је ове године направила извоза 10 милиона КМ.

  Ово око администрације смо већ усагласили.

 36. Bigerčino, izađeš li malo na čistu havu? Vidiš li jado da si sam . Ali ne mari, ne ZAMERIM ti što izletiš, u „rektoratu“ teški uslovi. Firer em ždere preko mjere, em lijekove silne uzima. A, još moraš da pušiš.
  „Kako stoji Kržljaviću Ljubi cigara u zubi…“

 37. drazen78bl

  „Али Теби није сметња да Ти на челу Владе буде онај што је некад изгубио кућу под хипотеком…“

  Ово само постоји у изворима човека од „задатка“ – Слободана Васковића.Нарочито истицање и тог примитивца ми није јасно са твоје стране.Не знам човека,али је обична балканска сељачина,умногоме допринео учвршћавању Додикове позиције.Нико му више поена у РС није донео.

  О Влади Букејловића се нећемо никада сложити.Он је сваки започети посао уништио и већ сам оног форумаша „буду“ испи*к’о по том питању.То је убедљиво најгора влада Српске икада,ето и сам рече да га је сам Чавић срушио.Зашто би ја сад вероавао да тај исти СДС не прима исте иструкције?
  Запамти,трајала је 11 месеци и након ње су преузели још један посао (тандем) и њега упропастили.
  Миле је,по мени,веома успешан човек.Захваљујући углавном његовој способности уништио је све покушаје постојања опозиције.

  Организација је кључ свега.СНСД је беспрекорно организован.Видео сам ко је све у ДП,какви су на локалу.Чак и велики СДС је врло упитан,од кадрова до организације.Ако СНСД улаже такав напор у кампању,верујем да раде боље од осталих који ни у кампањама немају воље да се организују.

  Ипак,све Ти најбоље желим,да окупиш солидну екипу,али не те на које се ослањаш тренутно.Можда су добри људи и деле сличне ставове,али у неку способност нисам уверен.Посебно коалиција СДС-СРС и било ко још би значила крај Српске.Михаљица…хехе..

  Да те потсетим:
  Зашто ви блиски СДСу константно гурате Гуслара науштрб практично беспрекорног политичара,синонима за све оно што нама треба бар кад је опозиција у питању?

 38. Мој извор информација за губитак куће под хипотеком није Слободан Васковић, већ МД лично. То је објашњавао у неком тв наступу давно. А друго, знам и много људи из Лакташа, чак и врло блиске његове сараднике.
  Васковић ми је неприхватљив као новинар, зато што је пристрасан, некад приватни новинар г-дина Чавића (сјетимо се „Патриота“), а вјероватно и данас. Ту нема објективног новинарства и он је исто што и Перо Симић, Бокићка, Копања, само је на другом полу.
  Ипак, човјек долази до информација и има значајну улогу у демаскирању актуелне власти.

  http://slobodanvaskovic.blogspot.com/2012/01/sms-prepiska-aleksandra-dzombica-i.html (кад већ волиш)

  Влада Пере Букејловића можда јесте (како Ти кажеш) најгора у историји РС, али је оставила далеко најбоље резултате и најмање афера, без обзира накратак период владања.
  А није ју срушио Чавић већ ПДП. А Чавић је онда, мимо воље ГО СДС-а, именовао МД за мандатара, а све то након лекција дбијених у Вашингтону.Чиме су уцијенили Чавића и Иванића или шта су им обећали, за сада је тајна. Бар за широке народне масе.
  Влада Пере Букејловића није уништила РС током 11 мјесеци владања. Напротив. А далеко од тога да је била идеална да се није могло боље. Али очигледно да је била рационална у потрошњи јавних средстава.

  „Миле је,по мени,веома успешан човек.Захваљујући углавном његовој способности уништио је све покушаје постојања опозиције.“

  Успјешан је и Дарко Шарић. И британска краљица је успјешна. Успјешни су и неки што нису завршили ни основну школу, а из претходног рата су изашли као бизМисмени са милионима.
  Уништавање покушаја постојања опозиције и није нека мудрост. Новцем и уцјенама је могуће много постићи по том питању. Нарочито ако имаш подршку и америчке амбасаде. И нарочито кад високи представник смијени 59 најјачих играча из противничког тима.

  СНСД је можда беспрекорно организован, али је то организација вјерске секте. Постоји један предмет обожавања на врху, сви му се клањају и раде за њега, а агресивна кампања од врата до врата је идентична кампањи нпр. Јеховиних свједока, само ови умјесто „Куле Стражара“ нуде „Палату Чувара“ и сличне страначке билтене. Свака странка која у наслову носи име лидера – најчешће неприкосновеног броја 1, предмета обожавања, јесте приватна странка.

  Теби је то нормално, па сматраш ненормалним како је неко из СДС-а достигао већу популарност од човјека на челу странке. А то је позитивна ствар за демократију.

  Све су те странке танке и упитне, да ли по питању људства, квалитетних стручњака унутар странке или моралности чланова. Зато ја и мислим да је овдје потребан покрет, који би укључио оне најбоље и моралне људе. Јединство је потребније него икад, али за радикалне промјене у друштву.

  И да, ако прочиташ моје аргументе пред изборе зашто мислим да би СДС био јачи с Тадићем на челу, онда Ти је јасно да сам за Тадића и гласао за Предсједника РС. Али човјек се сам повукао, пожелио „лаку ноћ“, и ја то поштујем. Био је и јако добар народни посланик, јако интелигентан је, само мало лијен да се спреми за наступе.

 39. drazen78bl

  Nije SNSD sekta,vec samo dobro organizovana stranka,sto je preduslov za sticanje poverenja biraca i uspesno delovanje u politickoj sferi.Ovaj SDS nije u stanju ni da podeli posmatracima validne biracke spiskove.

  Da,samo je ovaj uspesan toliko da ga niko od ovih koje si ti nabrojao ne moze da sustigne.I kako onda da ja verujem da je Dr Stevandić i Guslar mogu nesto da promene,a ne mogu se izboriti sa prvom preprekom-Miloradom Dodikom?

  Tadić nije len,niti se povukao,on je maknut.Trebao bi to da znas.Ali ne znas,jer ti koji dele tvoje stavove izgleda ne dele i istu ambiciju.

 40. bigeru, nešto ti je firer pokisao, nešto mu lađe potonule. Svježe ofarban, pampers , terapija na VREME, ali faca gleda u prazno. Blizu milion spiskao na proslavu da bi upotpunio terapiju, ali ne pomaže. OSEĆA kraj. Kao štakori i PETLOVI kada osjete konec.
  Dodolske molbe, makar dolazile i iz hora popova, ne donose mu spokoj. Štakor znajući da je štetočina ima nagon bježanja od nadolazećega.
  A, ti usoio ugrabiti nalo vremena da pobegneš iz anuskesona? Neka, neka, zauvar je i minut čiste ave.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *