Меркелова: Срамота је што неонацисти убијају имигранте

Њемачки канцелар Ангела Меркел оквалификовала је као срмотна убиства девет имиграната и полицајке, која су извршили неонацисти. "Срамотно је да се нешто слично десило у нашој земљи. Истрага ће бити темељно извршена. То дугујемо људима који су изгубили животе", рекла је Меркелова. Званичници вјерују да су припадници организације "Национално социјалистичко подземље" током десетогодишњег периода, такође, […]

уторак, новембар 15, 2011 / 08:49

Њемачки канцелар Ангела Меркел оквалификовала је као срмотна убиства девет имиграната и полицајке, која су извршили неонацисти.

"Срамотно је да се нешто слично десило у нашој земљи. Истрага ће бити темељно извршена. То дугујемо људима који су изгубили животе", рекла је Меркелова.

Званичници вјерују да су припадници организације "Национално социјалистичко подземље" током десетогодишњег периода, такође, вршили пљачке и бомбашки напад у Келну.

За ову организацију се сазнало тек током протекле седмице, након што се један од наводних припадника предао властима, а двоје извршило самоубиство.

Случај је изазвао шокираност у Њемачкој, која је врло осјетљива на питања из нацистичке прошлости.

Аналитичари наводе да је овај случај доминирао њемачким медијима и да је потиснуо чак и кризу у еврозони.

Крајем прошле седмице, из канцеларије њемачког државног тужиоца саопштено је да је ухапшен 37-годишњак, осумњичен да је саучесник групе крајњих десничара за које се вјерује да су одговорни за убиства десет људи.

Њемачко тужилаштво навело да је у току истрага и о томе да ли је осумњичени директно умјешан у убиства за која се терети наведена организација.

Ова организација осумњичена је да је у неколико њемачких градова у периоду од септембра 2000. године и априла 2006. године убила осам људи турског поријекла и једног грчког, те полицајку у граду Хејлброну на југозападу Њемачке у априлу 2007. године. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *