Међународни суд правде 5. децембра о имену Македоније

Међународни суд правде, највиши правосудни орган Уједињених нација, донијеће 5. децембра пресуду у спору Македоније и Грчке око имена бивше југословенске републике, саопштено је данас из тог суда. Пресуда ће бити саопштена на сједници отвореној за јавност у 11 сати по средњоевропском времену у Палати мира у Хагу, пренио је АФП. Од 1991. Атина блокира […]

петак, новембар 25, 2011 / 08:10

Међународни суд правде, највиши правосудни орган Уједињених нација, донијеће 5. децембра пресуду у спору Македоније и Грчке око имена бивше југословенске републике, саопштено је данас из тог суда.

Пресуда ће бити саопштена на сједници отвореној за јавност у 11 сати по средњоевропском времену у Палати мира у Хагу, пренио је АФП.

Од 1991. Атина блокира пријем свог јужног сусједа у међународне организације под именом „Македонија”, које носи њена сјеверна покрајина.

Македонија је поднијела тужбу пред МСП у новембру 2008, у коме од суда тражи да наложи Грчкој да престане са примједбама на њено чланство у НАТО или у „било којој другој међународној, мултилатералној и регионалној организацији или институцији”.

Грчка је 2008. блокирала позив Македонији за пријем у НАТО, а годину дана касније спријечила ЕУ да са том државом отпочне преговоре о придруживању и поред препорука Европске комисије, подсјетила је француска агенција. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *