Марш независности у Варшави забрањен после сукоба

Марш независности у Варшави којим пољски националисти редовно обиљежавају национални празник забрањен је данас пошто је почео жестоком тучом радикала са полицијом која их одваја од контрамарша љевичарских организација. Национални празник обиљежава дан када је Пољска 1918. године стекла независност. У нападу на полицијски кордон повређено је неколико полицајаца, јављају пољски медији. Градске власти Варшаве […]

петак, новембар 11, 2011 / 20:15

Марш независности у Варшави којим пољски националисти редовно обиљежавају национални празник забрањен је данас пошто је почео жестоком тучом радикала са полицијом која их одваја од контрамарша љевичарских организација.

Национални празник обиљежава дан када је Пољска 1918. године стекла независност.

У нападу на полицијски кордон повређено је неколико полицајаца, јављају пољски медији.

Градске власти Варшаве после получасовне битке радикалне националистичке омладине са полицијом одлучиле су да нареде распуштање марша и забране да крене трасом како је планирано.

На Тргу Устава у центру пољске пријестонице окупило се поподне неколико хиљада углавном младих, са њима и хулигани пољских фудбалских клубова а судећи по заставама Србије, Хрватске и Словачке у маси и најављена хулиганска појачања из тих земаља.

Сазвали су их Национално-радикални блок и ултракатоличка Свепољска омладина да у патриотском духу уз обавезно скандирање „Пољска цијела биће бијела” обиљеже годишњицу независности и повратка подијељене Пољске на мапу Европе. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *