Марко Шикуљак: Свашта се прича, да се ништа не би рекло

Има нешто што тјера људе да кад добију прилику да иступе у јавности одмах почну о великим темама. И све општа мјеста. Одмах се крене: љевица, десница, глобализација, слободно тржиште, општа криза морала, слобода медија, аутопут, аеродром, буџетски дефицит… Признао бих да је то битно, да се не вртимо у круг. Шта се промијенило за […]

среда, април 27, 2011 / 07:28

Има нешто што тјера људе да кад добију прилику да иступе у јавности одмах почну о великим темама. И све општа мјеста.

Одмах се крене: љевица, десница, глобализација, слободно тржиште, општа криза морала, слобода медија, аутопут, аеродром, буџетски дефицит… Признао бих да је то битно, да се не вртимо у круг.

Шта се промијенило за последњих 4-5 година? Умјесто Гацка, термоелектрана се најављује у Угљевику. Поново се прича о хидроелектранама, само умјесто Бук Бијеле ту је Дабар (А за то вријеме изградисмо само једну и запослисмо једног човјека).

Брза џада до Градишке ни сада као и тада није готова, а за мрежу аутопутева се тражи извођач. Након ускотрчане пруге до Вишеграда којом још није прошао ниједан воз, гради се Каменград. Руси умјесто куповине нафтне индустрије, сада траже нафту. Опет причамо о референдуму, Суду БиХ, неравномјерности међу пресудама…

И како да не досади. Не бих ја мимо свијета, али стварно ме брину (и) "мале ствари".

Рецимо кад чујем да у подлогу за аутопут ка Градишци стављају облутке веће него што је прописано, па ће и такав скуп аутопут пропасти чим се по њему провезе нешто више аутомобила. Страшније него свака марка за коју се тврди да је окренута на том послу.

Унервозим се кад чујем да су домаћи предузетници градећи фабрику морали подићи кредит у Туркиш зират банци. Наша инвестиционо развојна процијенила да им је инвестиција неиплатива. А имају уговорен извоз.

Смета ми што Бијељина зими изгледа као пушница за месо, гдје вам се одјећа и коса усмрди као у задимљеној кафани, док се минитарство енергетике натеже да заинтересованим фирмама да концесију за искориштавање вреле воде. А иста избија из земље кад мало дубље закопате темељ за зграду.

И ко је крив, власт која шири оптимизам великим цифрама и пројектима, или опозиција која се пеца на велике приче. Неће бити да се не исплати причати о малим темама.

Рецимо, на Сокоцу је Заједно за Српску побиједила убједљиво. Ако то није због оне фабрике воде која је свечано отворена 2008, а из ње се нико није напио воде, сумњам да је због убједљиве кампање.

СДС је у Бијељини изгубио са директором Дома здравља као носиоцем листе. Може Максимовић бити најменаџер по сто пута, али гласачи за њега знају само кроз редове да би дошли до (углавном) нељубазног здравственог особља. Које ће на крају реда морати подмитити да би били сигурнији у услугу.

Као закључак колумне која се као прва у воду баца, могу рећи да нам треба више конкретно уперених прстију у проблеме, те више конкретних приједлога за рјешења.

Узимам то као смјерницу за будућа писанија. 0 КОМЕНТАРА

 1. Evo, Marko, da se jednom i složimo, barem generalno. Svaka šuša zna sve o svemu, svaki direktor zadruge geopolitičar. Kao u „Sjećaš li se Doli Bel“, gdje Slobodan Aligrudić nikako da popravi krov koji prokišnjava, ali zna sve šta će Ameri, a šta će Rusi.

  Pa da se malo i ne složimo. Ako su dobili najpovoljnije uslove u Turkiš Zirat banci, to je dobro za nas. Investiciono razvojna banka i nije komercijalna banka, a ostaje pitanje zašto „naše“ komercijalne banke nisu našle interes za taj posao.

  Često se nećemo složiti, ali nešto i ne vjerujem da je Frontal pokrenut da bi se okupljali istomišljenici. Čemu bi to služilo?

  Srećno sa kolumniranjem.

 2. Шикуљак,

  Добра ти је колумна. само пар мањих примједби.

  “Унервозим се кад чујем да су домаћи предузетници градећи фабрику морали подићи кредит у Туркиш зират банци. Наша инвестиционо развојна процијенила да им је инвестиција неиплатива. “

  Постоје разне рачунице. Неке банке играју на дуге стазе, неке на краће. Турци имају дужи цуг. То није само ствар политике, то је углавном ствар снаге и дугорочног планирања.

  Наши несрећници се налазе у тешкој ситуацији. Ево, тек је кренула реализација Дабра, а већ спремају бројач. Од сто добрих идеја, пет-шест се реализује, а једна двије успјешно. Код нас су критеријуми превисоки, сви смо ми помало Алигрудићи.

  “Неће бити да се не исплати причати о малим темама.“

  Као аутору добре колумне замјерам ти што теме о којима си у колумни писао називаш малим темама. У суштини оне су једино битне.

  Паре говоре, уста г..на једу.

 3. Хвала Симо. То су условно мале теме, али од њих се живи. „Мале“ су јер немају маркетиншки ефекат као што има аеродром или аутопут.

  Колико сам ја чуо, та фабрика није добила повољније услове, већ је само ту добила кад је одбијена код ИРБ.

 4. Свака част за Шикуљака. То и јесу теме о којима треба да се пише и ово је написано баш како доликује.

 5. На зиду једне зграде преко пута некадашњег „Купусишта“ у центру града крајем осамдесетих се могао видјети графит: „Они чине све да не ураде ништа“.

  Комплекси ниже вриједности рађају мегаломанију.
  Иако и сам понекад упадам у замку да дискутујем о „великим темама“, увијек сам инсистирао на приоритетима. Лијепо је бити домаћин Свјетског првенства у забушавању и лијенчарењу, када се окупе сви бетери и беспосличари свијета у нашем малом селу, али за то првенство се могу издвојити милиони тек кад свако има „кору хљеба“ и кров над главом који не прокишњава.

  Марко, имаш пуну подршку! Чекамо следећу колумну.

  Велики поздрав!

 6. Свака част Марко, неопходно је развити свијест код људи прије него их позове држава да изађу на изборе!
  Са оваквим нивоом свијести, резултати наших избора изгледају као и резултати подигнутих и нерезонски потрошених кредита, а грађани као ојађени жиранти!

  Добар примјер ово Соколац и Бијељина и заиста би се људи требали повести примјером Соколац, јер на изборе не излазиш као на утакмицу да навијаш за оног против овог, већ да ријешаваш нека своја егзистенцијална питања, и није ту само питање пропале фабрике воде, већ свега пропалог, кад громогласну халабуку снсд-а, спустиш на животни колосијек, видиш одмах да је то све шупља прича и да од те галаме, аеродроми, авиони, камиони, милиони, нема ништа…онда свијест не дозвољава да заокружиш нешто против здравог разума, зато што он тамо лијепо пјева, милина га слушати!? НЕ! људи то казне и то је добра основа за комплетну РС сваку глупост треба казнити на изборима, док то не достигнемо батргање у блату нам не гине!

 7. dobro rece rammo, da se slozimo, samo na galamu hvataju iz snsda. Budzet se drzao do izbora, onda je krenulo pucanje na sve strane o ko zna kad i gdje ce stati, vjerovatno nakon eletroprivrede i suma. A tad cemo vec ionako biti tudja zemlja.

 8. Марко надам се да ћеш писати право у главу! Када видим ове нове клинце који су постали људи преко ноћи, ја се мало мање бринем око „великих тема“. Вријеме је да се бавимо „малим темама“, јер од тога се живи!

 9. Одличан је овај текст Марко, само се бојим да све што се напише на овом порталу допире само до истомишљеника. Ми већ знамо како треба и трудимо се. Они који чине штету су неписмени. Као и увијек, интелигентнији дио власти су само полтронске марионете, жељне новца и пажње.

  “Најситнија“ ствар од које треба почети смо ми сами, али то је за наше просторе научна фантастика.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *