Марија Милић

Јавни сервис је пробио дно

”Отац Давида Драгичевића, Давор, који од почетка тражи истину и правду за свог сина, и не знајући, нашао се у епицентру специјалног рата, који је поведен за дестабилизацију Републике Српске.”

недеља, јул 8, 2018 / 11:51

”Извори РТРС кажу да су људима у Сарајеву нудили 100 КМ за долазак у Бањалуку, а да се исплата вршила преко некадашњих припадника тзв. Армије БиХ.”

Ово горе су цитати из текста непознатог аутора са непознатим изворима на порталу ЈАВНОГ СЕРВИСА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ – Радио-телевизије Републике Српске, објављен неколико сати уочи великог, упркос овом чињенично непоткованом (не)дјелу, ДОСТОЈАНСТВЕНОГ скупа 7. јула 2018. на Тргу Крајине у Бањалуци.

Кад је јавни сервис 20. априла ове године, пред први велики скуп ”Правда за Давида” на сва звона пренио текст београдског ”Ало” у којем ”тајне службе спремају хаос у Републици Српској; спрема се жесток удар на Републику Српску, с циљем тоталне дестабилизације актуелне власти у Српској пред предстојеће опште изборе у БиХ”, мислили смо да непрофесионалније, луђе и горе не може.

”Аналитичарски осврт”, без отворене истраге тужилаштва, у којем се довољним сматра то што се предсједник Републике, иако није ни полиција, ни тужилац, срео са оцем страдалог Давида и ”удовољио његовом захтјеву”, наводи и да ”мајстори конфузије ипак не мирују”. Да су ”креатори и извршиоци прављења хаоса и удара на Републику Српску искористили” (не искористиће, већ управо тако – искористили) ”овај трагичан догађај да преко својих људи протесте у центру Бањалуке претворе у масовне демострације на којима би изманипулисали народ и покушали да руше власт и прије избора”. РТРС је ово тада пренио, ни не трепнувши.

Ето, прође априлски скуп, прође и посебна сједница Народне скупштине, прође и скупштински Анкетни одбор, огласи се и тужилаштво, прође и седмојулски скуп у Бањалуци, а РТРС се баш тог седмог јула окачи на стуб страма, али не на тргу, већ у историји Републике Српске.

Познајући улогу која им је додијељена настанком, за нормалног човјека, свете Републике Српске, законе и новинарске кодексе, по којима би морали да раде, тврдим да јавном сервису име Републике Српске треба одузети из назива. Да је не брукају. Да се смеће не крије иза имена Републике Српске. Јер има ту и етички кодекс, али они му више не знају ништа.
Овај априлски текст ипак није најгоре што се догодило под плаштом имена Републике Српске. Ни цитат из јучерашњег епохалног дјела издвојен на почетку овог текста није ни најгори, нити најружнији, али институционално јесте најопаснији.
Јучерашњим новинарски и морално срозаним текстом, чињеницама непоткованим, прекршен је Закон о Радио-телевизији Републике Српске, етички и кодекс новинарства, а веле да се добрано загазило и у кршење кривичних прописа у смислу ширења панике и плашења народа.

Медијски ”стручњаци” које су посадили тамо сметнули су са ума да је у међувремену одржана посебна сједница Народне скупштине Републике Српске. На којој је, осим ”уваљивања Анкетног одбора опозицији” (било би добро да је ово парафразирана изјава предсједника Републике, а не дословна) владајућа већина усвојила и врло важан, можда и најважнији закључак на тој сједници, којим се тврди да је стање безбједности у Републици Српској у основи стабилно.
Ако је истина све ово што је РТРС објавио, уз непотписаног аутора са непотписаним изворима, онда је Република Српска у озбиљном проблему. И први скупштински закључак који говори о безбједности је, ако јесте све истина, озбиљно нарушен.
МУП Републике Српске би морао озбиљно да испита све јучерашње наводе РТРС-а и да хитно обавијести Народну скупштину Републике Српске – да ли је безбједност и даље стабилна.

А ако није, а то ће нас, надам се, озбиљан МУП и други истражни органи озбиљно извијестити, онда остаје само закључак да РТРС, свјесно или несвјесно, шири панику, сије страх и то, РТРС-овим рјечником, ”с циљем дестабилизације Републике Српске”. Ако је свјесно, онда су у нечијој служби. Ако је несвјесно, онда не знају да раде.
То што су прекршили Закон о заштити личних података објављивањем матичних бројева појединаца и докумената које могу да посједују само полиција и правосуђе, то је посебна прича. И тиме ће се, надам се, такође позабавити надлежни органи.

НН јуначина, која не смије ни своје иницијале да потпише испод текста, осилила се па објавила матичне бројеве, парафразирам, мафијаша с трга. Међу лицима са криминалним досијеом (не парафразирам, дословно је), веле, и у посљедње вријеме је одвећ гласни, у њиховом тумачењу слободе говора, Драшко Станивуковић. И рестартовац Стефан Благић, као и страшни Жељко Вулић који се због ”Гранд трејда” и отимања земље борио са овим системом, а за чију борбу је на крају суд пресудио да је у праву.

Умјесто извињења за све написано, РТРС је, кад је скуп прошао, затамнио матичне бројеве и промијенио које слово у тексту, а уређивачки колегијум јавног сервиса ”најоштрије је осудио притисак на уређивачку политику” и саопштио да су ”све пријетње РТРС-у на друштвеним мрежама послије објављивања овог текста пријављене надлежним органима”.
Радујемо се раду тих надлежних органа, управо због њих се народ и скупља на тргу свако вече више од стотину дана. Радујемо се, кад све ово једном коначно прође, што ће новинарске школе имати сјајан примјер, све на једном мјесту, како озбиљна кућа и озбиљна држава никако не смију да раде. И сјајан примјер како је једном један јавни сервис успио да пробије дно.

Остаје једино трунчица наде да се НН јуначина испод текста није потписала зато што има бар мало образа и стида, а не зато што се плаши. Овако иза цијелог текста стоји цијела национална РТВ кућа. А прави јунаци се не крију, прави јунаци у бој иду својим именом. НН је, као што поручују и са трга, само за кукавице.11 КОМЕНТАРА

 1. Жив је Енвер Хоџа, умро није.

  А који ветерани тзв.АРБиХ су дијелили по 100 КМ? Нису Галијашевић и Гатало?

 2. Pa objektivno, RTRS je nastala s ciljem medijske pripreme, reality praćenja i konačno relativizacije ratnog zločina kao takvog. Što je Radio Kigali bio Ruandi, to je RTRS bio nama. Megafon zla, neprijatelj razuma, činjenica i mira.
  Danas služi kao estradna pozornica vladajuće klike da istu tu mržnju nastavi sijati, da pripremi teren da nove generacije odrastaju u narativu, kako to gospođa Milić kaže, vlastite svetosti, mržnje, nacionalizma…

  Sve u svemu. teško se oteti utisku da građani RS bolje od RTRS-a i ne zaslužuju.

 3. Много ствари јесу истина, око РТРС, око коришћења оправданих протеста због убиства младог студента, спортисте и музичара, све од стране политиканата и неких центара моћи, исто као што је истина да су нас опљачкали, понизили и будућност нам дефинитивно угрозили, све на моју велику жалост.

  Али мене више не брине сва та данашња истина, сви је знамо и живимо са њом, нажалост, она је таква каква јесте.

  Више мене брине да народ поново на изборима стане огромном већином уз оне који су их за 22 године довели до овог јадног стања, или да не разумијући ситуацију и насједајући на јефтине трикове удбаша и младих дркаџија, распу, гласове на прелетачевић партије, партије тајних служби, или занесени дају глас некој дјеци која се до душе, 100% оправдано буне због стања у друштву.

  Брине ме да ће старе политичке варалице ово вјешто искористити, да ће спријечити једину КОНКРЕТНУ причу да дође до изражаја и добије одлучујућу подршку народа.

  Брине ме да не дај Боже распу, дају гласове на неке младе јастребове и касније их путем компензација због цензуса покупе за себе веће партије,брине ме да се народ не зајебе, па потроши своје гласове против битанги на оне који би на крилима свог личног-егоистичног бунта хтјели без дана радног стажа у скупштинске клупе, умјесто да чују и разуме јасне поруке некомпромитованих, искусних и храбрих људи, да стану уз њих, све да се коначно подвуче ЦРТА и крене у ново вријеме са пуно позитивне енергије, са јасним планом и роковима извршења.

  Нека ми опросте стотине хиљада младих које сам позивао на бунт, ја ово само кажем за пар младих јастребова, оних који сасвим провидно користе политикантски скуп ПРАВДУ ЗА ДАВИДА за личну промоцију.

  Овим их путем врло озбиљно упозоравам, успут напомињем да се припреме, јер ако буде правог бунта, бунта који има јасан ЦИЉ, онда ће га водити капетан Лазаревић мимо групе ПРАВДА ЗА ДАВИДА, па нека се придруже ако смију.

 4. Kao i svi ‘ozbiljni“ mediji, magazin Alo, predstavlja najznakovitije priloge režimskih toaletoida, i na jednom mestu sažima talenat i profesionalnost, sve u simbiozi sa društveno proklamovanim optimizmom do imbecilnosti. Državotvorni pristup podaničkih glasila nepresušni je izvor gluposti, onih osmišljenih i pažljivo plasiranih, naravno, u cilju očuvanja kontinuiteta kolektivne narodne lobotomije.
  Evo nekoliko naslova iz ovog beogradskog buljobrisa:
  * Đuričko sedi na ladan beton!!! (Alo)
  * Milan ne ispušta mobilni! (Alo)
  * Bekuta i Mrka se tucali! (Alo)
  * Nataša se uzbudila! (Alo)
  Pouzdan izvor informacija za djubrenje mozga.

 5. Заслијепљени влашћу типови из владајуће коалиције не виде да су скупови на Тргу само повод за исказивње непоштовања власти која је, између осталих мана, дозволила да криминал сваке врсте цвјета у Бањој Луци, али и у осталим градовима по узору на највећи град РС.
  Позивање Лукача на своју ратну славу не пије воде јер је он данас умислио да је главни баја умјесто да гради Републику за коју је хрв пролијевао. Очито да ни он, ни остали из наведене коалиције немају намјеру да попусте и да на чело институција у РС поставе одлучне и поштене људе а да отјерају с челних позиција, па и из полиције, послушнике који успут остварују личну корист од криминала и растурања дроге чему гледају кроз прсте.
  Историја нас учи да ниједна власт ксд огрезне у корупцији, криминалу и неморалу не може опстати, да се урушава сама од себе и да није потребна револуција како би је оборила.
  Власт треба смењивати протестима када њени носиоци изгубе компас и не бирајући средства да се одрже, измишљају непријатеље који су тобоже завели народ пред чијим очима се утропала актуелна власт.

 6. Добро добојлија,

  хоћу да ти вјерујем да си Србин и да мислиш добро, али пази мало, халоооооооо!

 7. Ништа нисам мислио лоше, али тражити од власти да се сама смијени, или да стави поштене људе, што рекла омладина, „оно, мислим стварнооо“.

 8. Ова власт је успјела, дља дође сама себи иза леђа, да опколи сама себе ? Довели су сами себе у позицију безизлаза, јер не постоји сценарио по којем ће се ово за њих позитивно завршити.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *