Мали изгледи за спасавање руске сонде

Веома су мали изгледи за спасавање руске беспилотне свемирске летјелице која је због квара остала у орбити Земље, јавила је агенција Интерфакс. „Прошле ноћи (између четвртка и петка) предузето је више покушаја добијања телеметријских података из летјелице. Ниједан није уродио плодом. Изгледи за спасавање сонде су веома, веома мали”, рекао је агенцији неименовани извор. Руски […]

петак, новембар 11, 2011 / 15:00

Веома су мали изгледи за спасавање руске беспилотне свемирске летјелице која је због квара остала у орбити Земље, јавила је агенција Интерфакс.

„Прошле ноћи (између четвртка и петка) предузето је више покушаја добијања телеметријских података из летјелице. Ниједан није уродио плодом. Изгледи за спасавање сонде су веома, веома мали”, рекао је агенцији неименовани извор.

Руски и стручњаци америчке агенције НАСА и европске ЕСА поново покушавају да оспособе сонду да настави лет, али уколико им то не успије, она ће се срушити на Земљу.

„Сматрам да сонда неће пасти на Земљу прије 3. децембра”, рекао је један извор руској новинској агенцији „Риа Новости”.

Свемирска летјелице „Фобос-Тло” лансирана је у уторак увече са руског космодрома Бајконур у Казахстану уз помоћ ракете Зенит-2. У плану је било да отпутује до Марсовог мјесеца Фобос и са њега покупи узорке тла.

Сонда се одвојила од ракете, али се њени мотори нису упалили и остала је у орбити Земље.

Претпоставља се да мотори не раде због квара на навигационом систему свемирског брода. Експерти покушавају да ресетују компјутерски програм летјелице да би прорадио прије него што се батерије испразне.

Астрономи-аматери су први уочили проблеме јер су видјели да летјелица не напушта Земљину орбиту.

Последњи у серији проблема са лансирањем свемирских бродова, побудио је страховање о стању руске космичке индустрије. Руска свемирска агенција је саопштила да ће успоставити сопствену инспекцију за контролу квалитета у фабрикама лансираних ракета. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *