Maјкрософт: Боље заштитити интелектуалну својину

Мajкрософт се придружује Свјетској организацији за заштиту права интелектуалне својине у обиљежавању свјетског Дана заштите права интелектуалне својине, те позива ИТ индустрију, владе и кориснике да још једном нагласе значај заштите права интелектуалне својине. Већа заштита интелектуалне својине је незаобилазна када говоримо о одржању и подстицању иновативности, која свакако покреће економски раст, креира нова радна […]

среда, април 27, 2011 / 16:15

Мajкрософт се придружује Свјетској организацији за заштиту права интелектуалне својине у обиљежавању свјетског Дана заштите права интелектуалне својине, те позива ИТ индустрију, владе и кориснике да још једном нагласе значај заштите права интелектуалне својине.

Већа заштита интелектуалне својине је незаобилазна када говоримо о одржању и подстицању иновативности, која свакако покреће економски раст, креира нова радна мјеста и повећава приходе за остале индустријске гране али и за владине организације.

Мајкрософт вјерује да је потребна већа заштита права интелектуалне својине на глобалном плану како би се осигурало инвестирање у нова иновативна рјешања и развој, омогућило компанијама, посебно мањим, да се одрже и изборе за своје мјесто на тржишту, али и помогло владама да прикупе додатне порезне приходе од легалне куповине и продаје оригиналног софтвера.

„Поред јачања економије, законодавство које регулише заштиту интелектуалне својине помаже смањену софтверског пиратства и кривотворења, за које већ знамо да увелико умањују финансијске ресурсе појединих влада, представљају пријетњу компанијама које легално послују и излажу кориснике ризицима које носи пиратски софтвер,“ рекла је Лејла Хаџиабдић, манаџер за антипиратске активности у Мајкрософт БиХ.

Међународна привредна комора у 2011. години израдила је студију која показује да ће , као посљедица неефикасне заштите интелектуалне своијине глобална економија и друштва у цјелини у периоду до 2015. године претрпјети губитак од 1.7 трилиона америчких долара, те да ће 2.5 милиона легалних радних мјеста бити угрожено сваке године. С друге стране, економски бенефити за земље које имају ефикасан систем заштите су огромни.

Студија коју је урадила Business Software Alliance (БСА) показује да би смањење стопе пиратства за 10% током наредне 4 године генерисало 142 милијарде америчких долара у новим пословним активностима и омогућило отварање скоро 500 000 нових радних мјеста у свијету. Када су локални подаци у питању, Мирна Милановић-Лалић, правни заступник БСА у Босни и Херцеговини, је подсјетила да је стопа софтверског пиратства према подацима из 2009. године у БиХ износила 66%, ради чега је БиХ забиљежено 14 милиона америчких долара губитка за локалну ИТ индустрију, те је додала: „Иако је јако пуно урађено на овом пољу у БиХ, пред нашим надлежним органима је још пуно посла како би се стало у крај овом проблему и како би БиХ себи осигурала мјесто у Евроатланским интеграцијама.“.

Не само да јача заштита интелектуалне својине са собом носи бројне користи и предности једнако значајни су и захтјеви од стране корисника према индустрији и владама да заузму одлучан став када је у питању неовлаштено кориштење софтвера. Током 2010. године, Мајкрософт је провео истраживање између 38 000 корисника у 20 земаља и три четвртине испитаника је изразило жељу да ИТ индустрија и поједаначне владе ураде више по питању заштите од ризика које са собом носи кориштење нелегалног софтвера, као што су крађе идентитета и вируси.

„Корисници и компаније које послују у складу са законом, захтијевају акцију и одлучност у смањивању ризика и посљедица кориштења нелиценцираног софтвера и ми у Мајкрософту смо 100% посвећени нашој мисији да им помогнемо,“ изјавила је Лејла Хаџиабдић, менаџер за антипиратске активности Мајкрософт БиХ. „Мајкрософт много инвестира у технологије, образовање и имплементацију програма који се боре против пиратства и ми ћемо наставити са активностима које доприносе ефикаснијој заштити интелектуалне својине, у име наших корисника и компанија. Позивамо кориснике у БиХ да посјете нашу страницу How to tell.com како би се информисали и заштитили, али и провјерили да ли је софтвер којег користе исправно лиценциран.“
 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *