Мајкић: Закон o Суду и Тужилаштву иде у корист бошњачких политичара

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић оцијенила је да никада до сада, као ни сада, није постојала спремност бошњачких политичара да се питања Закона о Суду и Тужилаштву БиХ покрену у Парламентарној скупштини БиХ, јер такав закон иде директно у корист бошњачких политичара. Она је појаснила да странци често у посљедње […]

петак, април 29, 2011 / 18:51

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић оцијенила је да никада до сада, као ни сада, није постојала спремност бошњачких политичара да се питања Закона о Суду и Тужилаштву БиХ покрену у Парламентарној скупштини БиХ, јер такав закон иде директно у корист бошњачких политичара.

Она је појаснила да странци често у посљедње вријеме говоре да је Република Српкса /РС/ могла покренути процедуру измјене овог закона који је наметнуо високи представник, тако што би то питање покренула са политичким представницима из Федерације БиХ /ФБиХ/ унутар парламента БиХ.

"Међународна заједница је нејасна, сад отвара та питања, а могла је помоћи да се то питање стави на дневни ред и да се донесу одлуке које би обезбиједиле да се све оно што представници РС аргументовано износе, уважи и унесе као измјена закона. У том случају, прича о Суду и Тужилаштву би била сасвим другачија", оцијенила је Мајкићева.

Она је појаснила да је одлука о референдуму мотивисана чињеницом да је референдум налог, односно обавеза коју народ даје политичким представницима да ураде одређени посао у његово име, што значи да се не може дозволити да се представницима српског народа суди по законима наметнутим од високог представника, а представницима Бошњака по законима бивше Југославије.

"Не може се дозволити да не постоји никакав приоритет у рјешавању ратних злочина, па рјешавамо углавном српске ратне злочине. Не може се десити да кључне актере на бошњачкој страни нико и не помиње и не може се догодити да се редефинишу надлежности тако да се од ентитета одузме дио надлежности и пренесе на институције Суда и Тужилаштва БиХ", истакла је она.

Мајкићева сматра да ће се ускоро доћи у позицију, да ће се једна по једна надлежност ентитететских судова преносити на ниво БиХ, те да ће тако практично престати потреба за постојањем судова ентитета.

Народна скупштина РС усвојила је 13. априла одлуку о расписивању референдума на којем ће се грађани изјаснити о наметнутим законима високог представника, посебно о Суду и Тужилаштву БиХ.

Референдумско питање гласи: "Да ли подржавате наметнуте законе високог представника и међународне заједнице, посебно о Суду и Тужилаштву БиХ, и њихову неуставну верификацију у Парламентарној скупштини БиХ".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *