Лукић: Срамотна изјава Јадранке Косор

БАЊАЛУКА – Изједначавање Јасеновца са Вуковаром или Сребреницом, како је то урадила хрватска премијерка Јадранка Косор, јесте понижавање жртава и опасна увреда Срба и то је јадан покушај ХДЗ-а и званичног Загреба да обесмисле пресуду Хашког суда да је „Олуја“ злочиначки подухват, сматрају српски званичници. Шеф Координационог тима за истраживање ратних злочина РС Сташа Кошарац […]

понедељак, април 18, 2011 / 10:59

БАЊАЛУКА – Изједначавање Јасеновца са Вуковаром или Сребреницом, како је то урадила хрватска премијерка Јадранка Косор, јесте понижавање жртава и опасна увреда Срба и то је јадан покушај ХДЗ-а и званичног Загреба да обесмисле пресуду Хашког суда да је „Олуја“ злочиначки подухват, сматрају српски званичници.

Шеф Координационог тима за истраживање ратних злочина РС Сташа Кошарац упозорио је да је то "опасна изјава због које бисмо могли имати грдне проблеме у будућности".

"Политичари из региона морају да дају изјаве у прилог политике помирења. У тај контекст засигурно не спадају ријечи Косорове", рекао је Кошарац за "Прес".

Он је додао да је поређење које је Косорова начинила производ политичке ситуације у којој се хрватска премијерка нашла послије хашке пресуде хрватски генералима, додајући да је жалосно што се из дневно-политичких потреба мјери оно што никако се не може стављати у исту раван.

Предсједник Одбора за обиљежавање страдања Срба у Јасеновцу Владимир Лукић сматра да је срамотна изјава Косорове резултат тежњи званичног Загреба да се по сваку цијену умањи интезитет и обим злочина усташког покрета током Другог свјетског рата.

"Крајње је неморално да се Јасеновац, али и друге јаме и бездани широм Хрватске пореде са злочинима из протеклог рата. Тим потезом Косорова је само наставила континуитет политике хрватских власти, које већ годинама настоје да изједначе жртву и злочинца", рекао је Лукић-

Посланик СДС-а у Народној супштини Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да је Јасеновац "директан производ" хрватског државног пројекта, а да је "лицемјерна изјава Косорове резултат политичке нужде у којој се она нашла ових дана".

Косорова је на комеморацији жртвама јасеновачког логора и обиљежавању годишњице пробоја логораша поручила да су "мислили да се овакво зло више не може поновити, али да су се догодили Вуковар, Сребреница…". Она је навела и да је Павелићев режим био зло и да су људи убијани само зато јер су били другачији. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *