Љиљана Благојевић добила награду Сергеј Бондарчук

Првакиња Народног позоришта у Београду Љиљана Благојевић овогодишњи је добитник Награде „Сергеј Бондарчук“ за изузетан дорпинос свјетској кинематографији, а то престижно признање биће јој уручено 8. октобра на свечаности у Москви, јавиле су агенције. Како је саопштено из Народног позоришта, том приликом биће одржана и ретроспектива филмова у којима је призната умјетница одиграла неке од […]

субота, октобар 6, 2012 / 07:13

Првакиња Народног позоришта у Београду Љиљана Благојевић овогодишњи је добитник Награде „Сергеј Бондарчук“ за изузетан дорпинос свјетској кинематографији, а то престижно признање биће јој уручено 8. октобра на свечаности у Москви, јавиле су агенције.

Како је саопштено из Народног позоришта, том приликом биће одржана и ретроспектива филмова у којима је призната умјетница одиграла неке од својих најзначајнијих улога: "Сјећаш ли се Доли Бел", "Вечереа звона", "Нож" и "Синовци".

Љиљана Благојевић је глумила у више од 50 филмова, међу којима су, поред поменутих, "Бошко Буха", "Велики транспорт", "Мирис дуња", "Тако се калио челик", "Лагер Ниш", "Завет", а играла је и у бројним ТВ серијама.

У матичном Народном позоришту и на другим сценама остварила је више од 60 позоришних улога, измеу осталог, у представама "Галеб", "Злостављање", "Јанез", "Вирус", "Башбунар", "Побратим", "Прљаве руке", "Велика драма", "Зечји насип", "Женидба", "Војна тајна".

За свој рад добила је најзначајније награде на овим просторима и шире, као што су "Царица Теодора", Златна колајна "Маја Димитријевић", Награда "Јоаким Вујић", "Златни беочуг" за трајни допринос у култури, "Златни витез" и Награду "Жанка Стокић".

Редовни је професор и оснивач Одсека за позоришну и филмску умјетност на Слобомир П. универзитету у Бијељини.

Награда "Сергеј Бондарчук" носи име по славном руском глумцу и редитељу (1929-1994), који је свјетску славу стекао ролом Пјера Безухова у филму "Рат и мир" према роману Лава Толстоја, који је у оригиналној верзији трајао више од десет сати.

Публици на простору некадашње Југославије остао је у сјећању по улози Ивана Мартина у филму Вељка Булајића "Битка на Неретви".

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *