Лијановићи: Сваком бирачу по 100 КМ да изађе на изборе

Представници Народне странке Радом за бољитак данас су у мостарском хотелу Бристол учествовали на округлом столу под називом “Изборно законодавство БиХ: катализатор (не)успјешне демократизације!?“ којег организује Центар цивилних иницијатива. Сви учесници дебате по питању нужних реформи Изборног закона у БиХ су имали своја виђења и размишљања о цјелокупној ситуацији, а међу њима је и Народна […]

среда, децембар 14, 2011 / 15:22

Представници Народне странке Радом за бољитак данас су у мостарском хотелу Бристол учествовали на округлом столу под називом “Изборно законодавство БиХ: катализатор (не)успјешне демократизације!?“ којег организује Центар цивилних иницијатива.

Сви учесници дебате по питању нужних реформи Изборног закона у БиХ су имали своја виђења и размишљања о цјелокупној ситуацији, а међу њима је и Народна странка Радом за бољитак која је изнијела јасне приједлоге по питању измјена и допуна Изборног закона БиХ.

“Народна странка Радом за бољитак данас је представила свој приједлог измјена и допуна Изборног закона БиХ, које је потребно провести што прије. Тражимо да се у Изборни закон уврсте ставке које ће грађанима налагати обавезно гласање уз накнаду од 100 КМ. Обзиром да је у овој земљи демократија још увијек у повојима а свака репресивна мјера према нашим грађанима, уистину погубна, ми сматрамо да је стимулација ипак најбољи начин за повећање демократичности. Такођер ми сматрамо да мандат изабраног носиоца тог мандата припада политичкој странци која га је предложила на кандидацијској листи и да изабрани заступник има право свој заступнички мандат ставити у једнократно мировање. По питању опћинских изборних повјеренстава предлажемо да се она састоје од 4 до 6 чланова овисно о величини опћине коју ће чинити 3 представника већинске политичке странке у опћини и 2 до 3 представника опорбених странака, те да се у Изборни закон коначно угради механизам за деблокаду процеса завршетка избора, како наши грађани више не би били таоци фотељашких интереса појединих политичара“, појаснила је Марија Антић, заступница Народне странке Радом за бољитак у Федералном парламенту.

Свјесни цјелокупне ситуације у којој се БиХ налази више од годину дана након избора, гдје државна власт још није успостављена, а највеће посљедице доживљавају наши грађани морамо реаговати нужним измјенама и апеловати да се оне хитно уврсте у Изборни закон БиХ који је тренутно апсолутно незадовољавајући.

“Такођер предлажемо да се у Закону о сукобу интереса у институцијама БиХ у члановима 4., 6. и 8. избришу поједине ставке које доводе послодавце у дискриминирајући положај у политичком дјеловању, те да у чланку 5. (лимит на висину прилога) Закона о финанцирању политичких странака умјесто ријечи „осам“ треба писати „педесет“, а умјесто ријечи „петнаест“ треба писати „двије стотине“. По питању транспарентности финанцирања странака сматрамо да сви подаци о донацијама требају бити доступни само овлаштеним тијелима и да је потребно поједноставити начине извјешћивања тијела за надзор и контролу финанцијског пословања странака, јер тренутно имам читав низ образаца, извјешћа који непотребно оптерећују извјешћивање. Приједлози су јасни и иду понајприје у корист грађана Босне и Херцеговине и олакшавања цјелокупног изборног процеса у БиХ“, закључила је Антић.
 0 КОМЕНТАРА

  1. Pa da, imaju oni (Lijanovići) iskustva sa plaćanjem glasača. Na prošlim su, doduše, plaćali samo one koji su glasali za njih. Prevara se odvijala na sljedeći način: zavrbuje te njihov čovjek; kad pođeš na biračko mjesto da ti ovjeren glasački listić na kome je glasano za njih; kad se vratiš sa glasačkom mjesta, kao dokaz da si njihov listić ubacio u kutiju, doneseš svoj blanko listć; oni ti daju 50 KM; na blanko listiću ponovo stave iksić za svoju stranku i sve to ponove sa sljedećim glasačem!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *