Личну карту копирати само када закон то тражи

Новим Законом о личној карти држављана БиХ, ради побољшања заштите личних података, прописано је да се копија личне карте може тражити само када је то законом дефинисано, саопштено је из Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података /ИДДЕЕА/ БиХ. Правни субјекти и јавне институције приликом пословања са грађанима или пружања услуга често траже копију […]

петак, октобар 19, 2012 / 11:45

Новим Законом о личној карти држављана БиХ, ради побољшања заштите личних података, прописано је да се копија личне карте може тражити само када је то законом дефинисано, саопштено је из Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података /ИДДЕЕА/ БиХ.

Правни субјекти и јавне институције приликом пословања са грађанима или пружања услуга често траже копију личне карте, што доводи до непотребних и неконтролисаних формирања архива личних података, али и губитка времена и додатне трошкове за грађане, појаснили су у овој агенцији.

Законом о измјенама и допунама Закона о личној карти држављана БиХ прописано је да се копија личне карте може тражити искључиво ако је то законом дефинисано.

"Свако друго тражење копије од правних субјеката или јавних институција доводи до кршења Закона о заштити личних података у којем су дефинисане прекршајне одредбе и новчане казне", каже се у саопштењу.0 КОМЕНТАРА

  1. A kad ovaj zakon stupa na snagu zna li iko ?
    ako vec objavljujete neku informaciju onda daj te to malo preciznije.
    kao npr za ovu,
    od kad vazi, za sta vazi, vjerovatno je zakonom definisano ko moze da trazi, kad se moze a i ne mora dati kopija…
    bla…bla..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *