Ледени новембар: Одавде до Антарктика

Редакција Фронтала успијева да остане дјечији радознала за ствари научне па преносимо сјајан видео енглеске медијске куће.

четвртак, новембар 24, 2011 / 21:48

Научно-документарна достигнућа која се баве природом, у режији Би Би Сија увијек су била звијезда водиља јавним сервисима свих земаља.

Ко је гледао серијал “Планета Земља“ (Planet Earth) или “Велике сеобе“ (The Great Migrations), није му непознато да је Би Би Си успио снимити и монтирати кадрове живог свијета који одузимају дах, а љубитељи широм свијет уживају у онима гдје је наратор Дејвид Атенборо. Данас је интернетом кружио нови снимак

Наиме, специјалним камерама је по први пут снимљена „смтоносна ледена пијавица“ која се спушта на морско дно кроз воду и леди све на што наиђе.

Изванредан снимак ове несвакидашње појаве направили су камермани серијала “Смрзнута Планета“, на температури од минус 2 степена Целзијуса у близини архипелага Рос на Антарктику

За постојање ових „ледених пијавица“ зна се од 1960. године, тек сада су ухваћене оком камере.

Ријеч је о својеврсном подводном сталактиту који се формира у водама Антарктика и онда полако тоне ка морском дну. Он, због тога што се шири са површине, гдје је хладније него у води испод леда, узрокује замрзавање морске воде с којом долази у додир, због чега изгледа као пијавица. Сликовито, због излијевања јако хладног материје из ледника, толико хладне да је далеко испод тачке леђења морске воде, као тежа од околне средине, пада на дно и леди све око себе, укључујући и сав биљни и животњски свет који дотакне. Простим ријечима говорено, као да у обичну воду сипамо анфириз за кола који смо претходно охладили на -30. Ледиће гдје год прође све док му темепратура не порасте довољно да више не може да леди.

Нас је заледила киша

Да је којим случјем упекло Сунце у новембру, сви бисмо сада ламентирали над посљедицама глобалног отопљавања. Ипак, ледом оковано, још увијек зелено лишће, довољна је инспирација.

Код нас се није спустила ледена пијавица, али јесте киша, која је у подухвату са ниском температуром успјела да заледи крајолике. Из Хан Пијеска данас су јавили да је окован ледом, а слично је и у Бањој Луци.

Фото галерија домаћег истраживача, коју можете погледати и на линку

Видео: Би Би Си

Фото: Жељко Свитлица0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *