Лавров: Запад нема право да наоружава побуњенике

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је данас да Москва вјерује да стране силе немају право да наоружавају либијске побуњанике у оквиру мандата Савјета безбједности Уједињених нација, као и да су прекид ватре и почетак преговора приоритети у рјешавању кризе у Либији. „Француски министар спољних послова је недавно рекао да је Француска спремна да […]

среда, март 30, 2011 / 12:46

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је данас да Москва вјерује да стране силе немају право да наоружавају либијске побуњанике у оквиру мандата Савјета безбједности Уједињених нација, као и да су прекид ватре и почетак преговора приоритети у рјешавању кризе у Либији.

„Француски министар спољних послова је недавно рекао да је Француска спремна да са коалиционим партнерима разговара о снабдијевању оружјем либијске опозиције”, рекао је Лавров новинарима, говорећи о јучерашњој међународној конференцији у Лондону о кризи у Либији.

„Одмах након тога, генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен изјавио је да је операција у Либији покренута да би се заштитило становништво а не да би се наоружало, и ту се у потпуности слажемо са генералним секретаром НАТО-а”, рекао је шеф руске дипломатије, после разговора са аустријским колегом Михаелом Шпинделегером.

Француски министар Ален Жипе изјавио је на јучерашњем састанку у Лондону да је његова земља спремна да разговара са својим партнерима о пружању војне помоћи либијским побуњеницима, иако то није предвиђено резолуцијом УН 1973.

Лавров је поновио да Русија вјерује да је вријеме да Моамер Гадафи напусти власт и омогући народу да одлучи о својој новој влади, пренио је АФП.

„Јасно је да ће то бити другачији режим. Јасно, то мора бити демократски режим, али то је нешто о чему Либијци сами морају да одлуче без страног мијешања”, рекао је Лавров.

Русија је на гласању о резолуцији у Савјету безбједности УН била уздржана, а по почетку интервенције истакла је да су напади западне коалиције претјерани и да изазивају цивилне жртве. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *