Лавров: Подржаћемо дијалог у Сирији

Русија је спремна да помогне у дијалогу између супростављених снага ради помирења и рјешавања политичке кризе у Сирији, изјавио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров. "Осјећамо одговорност да учинимо све што је могуће ради покретања унутрашњег дијалога у Сирији", рекао је Лавров послије састанка са министрима спољних послова земаља Азијско-пацифичке економске сарадње (АПЕК) […]

субота, новембар 12, 2011 / 11:07

Русија је спремна да помогне у дијалогу између супростављених снага ради помирења и рјешавања политичке кризе у Сирији, изјавио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

"Осјећамо одговорност да учинимо све што је могуће ради покретања унутрашњег дијалога у Сирији", рекао је Лавров послије састанка са министрима спољних послова земаља Азијско-пацифичке економске сарадње (АПЕК) у Хонолулуу.

Лавров је изразио жаљене због тога што поједини представници сиријске опозиције, нарочито они који живе у САД и Турској, бојкотују приједлоге о почетку разговора са сиријским властима, пренијела је агенција РИА новости.

Очекује се да ће делегација опозиционог Сиријског националног савјета допутовати сљедеће седмице у Москву, на састанак са Лавровом и посланицима руског парламента.

Опозициони лидери тврде да сиријске власти настављају да примјењују силу против мирних демонстраната, те да у акцијама снага безбједности има много мртвих и рањених.

Сиријске власти наводе да снаге безбједности воде борбе са милитантима који су финансирани из иностранства, с циљем да се нанесе штета органима власти и обичним грађанима.

Према процјенама УН, од почетка демонстрација против предсједника Башара ал Асада средином марта у Сирији је погинуло око 3 500 људи.

Русија и Кина у октобру су уложиле вето на нацрт резолуције Савјета безбједности УН у којем је апеловано да сиријски режим одмах обустави насиље над демонстрантима или ће се суочити са посљедицама.

Москва и Пекинг су позвали сиријске власти да брзо проведу обећане политике реформе и покрену свеобухватан политички процес у којем би учествовале све заинтересоване стране у земљи.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *