Лавров: Хилари, Виљнус није Хајд парк

Русија је данас оштро одговорила на критике америчког државног секретара Хилари Клинтон на рачун парламентарних избора рекавши да скуп Организације за безбједност и сарадњу у Виљнусу није „Хајд парк“ гдје говорници само долазе, одрже говор и оду не слушајући никога.  "Неколико мојих колега користи овај форум да се жали на нека питања која немају никакве […]

среда, децембар 7, 2011 / 14:23

Русија је данас оштро одговорила на критике америчког државног секретара Хилари Клинтон на рачун парламентарних избора рекавши да скуп Организације за безбједност и сарадњу у Виљнусу није „Хајд парк“ гдје говорници само долазе, одрже говор и оду не слушајући никога.

 "Неколико мојих колега користи овај форум да се жали на нека питања која немају никакве везе са дневним редом и то је случај са мојом колегиницом Хилари Клинтон, која је дошла само да импресионира своје гласаче у Демократској странци", нагласио је руски шеф дипломатије Сергеј Лавров новинарима у Виљнусу.

Он је додао да "то није лондонски ни Хајд парк, ни трг Побједе у Москви, гдје говорници дођу да изнесу што им је на души а затим се окрену и оду, не слушајући никога.

Он је говорио о чувеном "Шекспировом ћошку" у Хајд парку у Лондону и тргу у Москви који је јуче био мјесто протеста због парламентарних избора.

Лавров је истакао да изјава Клинтонове изражава "непоштовање" према 56-чланом Организацији за безбједност и сарадњу у Европи /ОЕБС/, који засједа у Виљнусу.
Он је додао да би Русија радије да рјешавања питања путем дијалога умјесто да користи међународне сусрете да критикује друге.

Руско Министарство спољних послова одбацило је јуче америчке критике као неприхватљиве и апеловало на Вашингтон да се уздржи од таквих "непријатељских напада у будућности".

Клинтонова, која је у Литванији на самиту ОЕБС-а, у уторак изразила "озбиљну забринутост" због начина на који су проведени избори за државну Думу /доњи дом парламента/.

Међународни посматрачи рекли су након избора у недјељу да је било одређених нерегуларности и да је гласање намјештено у корист владајуће партије премијера Владимира Путина.

Предсједник Дмитриј Медведевм, који се повлачи наредне године, чиме ће омогућити повратак премијеру Владимиру Путину мјесто лидера, одбацио је оптужбе за намјештање избора рекавши да су избори били "фер, поштени и демократски".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *