Кришто: Осјећам се као предсједница ФБиХ

Борјана Кришто изјавила је данас у Мостару да се и даље осјећа као предсједница Федерације БиХ. "Осјећам се као предсједница Федерације БиХ, јер у налогу ОХР-а пише да су одлуке ЦИК-а суспендоване док високи представник не одлучи друкчије. Тренутно не вриједе никакве друге одлуке, док високи представник не каже друкчије“, рекла је Кришто новинарима у […]

четвртак, март 31, 2011 / 17:53

Борјана Кришто изјавила је данас у Мостару да се и даље осјећа као предсједница Федерације БиХ.

"Осјећам се као предсједница Федерације БиХ, јер у налогу ОХР-а пише да су одлуке ЦИК-а суспендоване док високи представник не одлучи друкчије. Тренутно не вриједе никакве друге одлуке, док високи представник не каже друкчије“, рекла је Кришто новинарима у Мостару.

 

Она је данас на Политичкој академији ХДЗ-а БиХ, гдје је одржала предавање о актуелној политичкој ситуацији у Федерацији БиХ, оцијенила да се БиХ налази у правном хаосу, али да постоје институције система које би требало да дају став о томе.

Кришто није жељела директно одговорити да ли је за два ХДЗ-а новоизабрана Влада ФБиХ легална, наводећи да у овом случају није ријеч о странци или појединцу, него да је у питању цјелокупан систем БиХ.

"Налозима високог представника, ако их пажљиво ишчитате, видјећете да су све институције система доведене у питање", истакла је Кришто, постављајући питање да ли тренутно постоји Представнички дом Парламента Федерације БиХ јер је њему мандате верификовао ЦИК.

 

Коментаришући изјаву предсједника ХДЗ-а БиХ Драгана Човића да ће Хрвати одговорити грађанском непослушношћу, Кришто је нагласила да ће се ХДЗ БиХ и хрватски народ понашати тако што ће се борити политичким и правним средствима да заштити позицију хрватског народа.

Кришто је раније повукла захтјев за оцјену уставности одлуке о конституисању Дома народа Парламента ФБиХ и одлуке о избору предсједника и два потпредсједника ФБиХ, те предала мандат високом представнику у БиХ Валентину Инцку.

Група странака око СДП-а БиХ формирала је 17. марта власт у ФБиХ, коју већинске хрватске странке ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990 сматрају нелегалном и нелегитимном.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *