Koзарић: Очекивано смањење кредитног рејтинга

Гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић рекао је да је било реално очекивати смањење кредитног рејтинга БиХ, истичући да држава, осим што трпи посљедице дешавања у свијету и Европи, има и унутрашњих проблема. Козарић је нагласио да су процјене међународних финансијских институција прилично озбиљне и упозоравајуће, те да се, ако се узму у обзир сви […]

субота, децембар 3, 2011 / 20:24

Гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић рекао је да је било реално очекивати смањење кредитног рејтинга БиХ, истичући да држава, осим што трпи посљедице дешавања у свијету и Европи, има и унутрашњих проблема.

Козарић је нагласио да су процјене међународних финансијских институција прилично озбиљне и упозоравајуће, те да се, ако се узму у обзир сви фактори, спољашњи и унутрашњи, може очекивати да наредна година буде тежа од ове.

"И овај рејтинг стављен је на посматрање уз могућност даљег снижавања ако не буду усвојени буџети, што може, према оцјени аналитичара, довести у питање сервисирање обавеза државе", рекао је Козарић за портал "Профитирај.ба".

Према његовим ријечима, тешко је очекивати смањење каматних стопа у БиХ с обзиром на турбуленције у еврозони и очекивано смањење прилива страног капитала.

Козарић је навео да постојећи регулаторни оквир и надзор над банкама онемогућавају брзи, ненадани и обиман одлив капитала из банкарског сектора, али да је њихова будућа експанзија у садашњим условима прилично неизвјесна.

Говорећи о томе да ли се у БиХ разматра слична могућност као што је недавни договор лидера ЕУ о докапитализацији банака према којем ће оне до половине 2012. године морати да обезбиједе резерве капитала од девет одсто да би се заштитиле од могућих губитака, Козарић је истакао да су захтјеви БиХ у погледу капитализације много виши него у ЕУ, због чега није било потребе за наметањем нових виших захтјева.

Козарић је поручио да би било добро да буду ријешена питања као што су усвајање буџета за идућу годину и формирање Савјета министара да би сви могли да се посвете економским питањима и стандарду грађана.

MMФ: Земља високог ризика

Снижење кредитног рејтинга БиХ напомена је потенцијалним инвеститорима да се БиХ сматра земљом високог ризика, оцијенио је резидентни представник Међународног монетарног фонда у БиХ Милан Суц.

"Снижавање кредитног рејтинга управо потцртава зашто БиХ има потешкоћа у привлачењу страног капитала",рекао је Суц за "Дневни аваз".

Према његовом мишљењу, главни кривац за снижавање рејтинга БиХ јесте неповољно политичко окружење које је манифестовано неформирањем Савјета министара БиХ и недостатком напретка у усвајању буџета институција БиХ за ову и идућу годину.

Стручњаци упозоравају да ће снижавање кредитног рејтинга имати небројене посљедице које ће на крају резултирати новим повећањем броја незапослених и падом животног стандарда.

Федерални министар финансија Анте Крајина сматра да је снижавање кредитног рејтинга у тренутној ситуацији у којој се БиХ налази био очекивани потез агенције "Стандард енд Пурс", који неће донијети ништа добро.

"То има своју цијену, напримјер код узимања евентуалних кредита, гдје ће бити више камате и неповољнија средства, што наравно није добро", појаснио је Крајина.

Међународна агенција "Стандард енд Пурс" снизила је кредитни рејтинг БиХ са "Б плус" на "Б", уз стављање рејтинга на посматрање с могућим негативним импликацијама. У извјештају ове агенције наводи се да снижавање кредитног рејтинга одражава мишљење аналитичара ове агенције да је политичка флексибилност ослабила уз све горе политичко окружење, што се види и у смањеним изгледима за рјешавање политичке кризе у БиХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *