Косовски споразум: Ако не знате како, ЕУ ће да вам објасни

ЕУ ће дати коначно и обавезујуће тумачење бриселског споразума о Косову ако се Београд и Приштина ни у сљедећој рунди преговоре не договоре о плану провођења, пишу „Вечерње новости“. Ово је најизвјеснији редослијед потеза, уколико 21. маја у штабу ЕУ предсједник Владе Србије Ивица Дачић и предсједник Владе самопроглашеног Косова Хашим Тачи не буду помјерили […]

четвртак, мај 16, 2013 / 08:21

ЕУ ће дати коначно и обавезујуће тумачење бриселског споразума о Косову ако се Београд и Приштина ни у сљедећој рунди преговоре не договоре о плану провођења, пишу „Вечерње новости“.

Ово је најизвјеснији редослијед потеза, уколико 21. маја у штабу ЕУ предсједник Владе Србије Ивица Дачић и предсједник Владе самопроглашеног Косова Хашим Тачи не буду помјерили с мртве тачке разговоре о провођењуспоразума, пише лист.

Уочи новог суочавања двије стране, нису велике шансе да се превазиђе садашња пат-позиција, јер Приштина и даље упорно тражи да се најприје укину српске институције на сјеверу Косова, а потом формира "прелазно тијело" које би преузело ингеренције, као и да се заједница српских општина установи тек послије јесењих локалних избора.

Ова варијанта је неприхватљива за Београд и зато би, у крајњем случају, нека врста обавезујуће интерпретације коју би дала ЕУ могла да буде излаз из ћорсокака.

Шеф српског тима за провођење бриселског споразума Вељко Одаловић рекао је да Србија сигурно неће дозволити било какву накнадну измјену овог споразума путем плана за имплементацију.

"За нас је кључно да се дају законске гаранције за оснивање заједнице српских општина и да се усвоји њен статут, који би био гарант свих договорених права", истакао је Одаловић.

Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун очекује да Дачић и Тачи приближе ставове о тумачења бриселског договора и оцјењује да ће високи представник ЕУ Кетрин Ештон настојати да убрза динамику примјене споразума и трудиће се да двије стране приближе ставове.

"Без тога неће бити имплементације коју је блокирала Приштина својим једностраним тумачењима", навео је Дрецун.

Тачи најављује договор у Бриселу и локалне изборе већ на јесен, наводећи да ће у четири српске општине на сјеверу Косова избори бити организовани у сарадњи са ОЕБС-ом, а резултате ће морати да верификује Централна изборна комисија Косова.

Предсједник општине Звечан Драгиша Миловић одбацио је овакав сценарио, питајући како Срби могу да иду на изборе по законима Тачијеве државе коју не признају.

"Било би веома лоше и ако би Дачић потписао понуђени план имплементације, јер је он лошији и од самог споразума", навео је Миловић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *