Косор: Ми се истине не бојимо

ЗАГРЕБ – Влада Хрватске предузеће све да се пред другостепеним вијећем поништи квалификација удружени злочиначки подухват у пресуди хрватским генералима коју је изрекао Хашки трибунал, изјавила је данас хрватска премијерка Јадранка Косор. "Сазвала сам сједницу Владе како би смо расправили о даљим правним корацима", рекла је Косорова и напоменула да је хрватска Влада наручила студију […]

петак, април 15, 2011 / 15:12

ЗАГРЕБ – Влада Хрватске предузеће све да се пред другостепеним вијећем поништи квалификација удружени злочиначки подухват у пресуди хрватским генералима коју је изрекао Хашки трибунал, изјавила је данас хрватска премијерка Јадранка Косор.

"Сазвала сам сједницу Владе како би смо расправили о даљим правним корацима", рекла је Косорова и напоменула да је хрватска Влада наручила студију о теорији заједничког злочиначког подухвата и да је та студија правних стручњака послата суду.

Косорова је поновила став Хрватске да је операција "Олуја" била легитимна операција с циљем ослобођења подручја.

"Ми се истине не бојимо, поносни смо на све који су омогућили да данас будемо слободна држава. Хрватима желим да захвалим што и у овим тренуцима показују достојанство", рекла је Косорова.

Хрватски предсједник Иво Јосиповић изразио је увјерење да ће многе тезе бити оспорене у жалбеном поступку, истичући да је рат који је водила Хрватска "одбрамбени и праведан" и да се не доводи у питање ни легитимитет и легалност акције "Олуја".

"Увјерен сам да злочиначки подухват није постојао, а теза о злочиначком подухвату не подразумијева да су сви учесници војске и полиције злочинци. Хрватска поштује и поштоваће све хероје који су сачували нашу независност и слободу", истакао је Јосиповић.

Хашки трибунал осудио је данас хрватског генерала Анту Готовину на 24 године затвора, а генерала Младена Маркача на 18 година, за злочине над Србима у Крајини почињене у току и послије акције "Олуја" 1995. године. Иван Чермак ослобођен је свих оптужби.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *