Корупционашки Закон о финансирању странака

Посебно проблематичним сматра се измјене члана 6. којим се дозвољене донације правних особа у току једне године са досадашњих 15 просјечних плата (око 12.000 КМ) увећавају на 50.000 КМ, као и да се лимит за физичке особе са осам плата (око 6.400 КМ) увећавају на 10.000 КМ.  Транспаренси интернешнал Босне и Херцеговине упозорава делегате Дома […]

понедељак, октобар 1, 2012 / 11:33

Посебно проблематичним сматра се измјене члана 6. којим се дозвољене донације правних особа у току једне године са досадашњих 15 просјечних плата (око 12.000 КМ) увећавају на 50.000 КМ, као и да се лимит за физичке особе са осам плата (око 6.400 КМ) увећавају на 10.000 КМ.

 Транспаренси интернешнал Босне и Херцеговине упозорава делегате Дома народа Парламентарне скупштине БиХ да Закон о финансирању политичких партија БиХ, чији је предлагач Представнички дом ПС БиХ, у облику како је достављен садржи елементе који би могли поспјешити корупцију уколико ова рјешења буду усвојена.

Посебно проблематичним ТИ БиХ сматра измјене члана 6. којим се дозвољене донације правних особа у току једне године са досадашњих 15 просјечних плата (око 12.000 КМ) увећавају на 50.000 КМ, као и да се лимит за физичке особе са осам плата (око 6.400 КМ) увећавају на 10.000 КМ.

По први пут се уводи и одредба којом се прописује да члан странке у току једне године политичкој странци може дозначити износ до 15.000 КМ (укључује и чланарину) чиме се отвара могућност за манипулације с обзиром на то да странке могу фиктивно пријављивати већи број чланова ради осигуравања већег обима дозвољених донација. Одјел Мисије ОСЦЕ-а ОДИХР у својој анализи актуелног Закона о финансирању политичких странака БиХ јасно је упозорио да “постоји ризик заобилажења ограничења кориштењем посредника за обављање уплата”.

Стога ТИ БиХ апелује на делегате Дома народа ПС БиХ да одбаце промјену члана 6. и онемогуће повећање лимита за донације и дотације правни и физичких особа, а посебно увођења нове категорије – чланова. Умјесто повећања лимита донација и дотација ТИ БиХ позива делегате да у законске одредбе уграде рјешења којим ће се увести ефикасан надзор и транспарентност над трошењем тих средстава.

Такође, у складу са препорукама Групе земаља за бробу против корупције Савјета Европе, ТИ БиХ препоручује да се у приједлог угради одредба којом се уводи обавеза кориштења посебног/јединственог рачуна за пријем донација и других извора прихода, као и за плаћање трошкова политичких странака и изборних кандидата како би се могао вршити ефикаснији надзор.

Подсјећа се и да се у оквиру Закона о финансирању политичких странака БиХ морају прописати и строжије санкције за његово кршење, као и дефинисати јача улога и капацитети Службе за ревизију Централне изборне комисије БиХ у процесу контроле финансијског пословања политичких странака.

Апелујући на делегате Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, ТИ БиХ их позива да зауставе покушаје уништавања законског оквира и надзора над финансирањем политичких партија.0 КОМЕНТАРА

  1. Većina tih donacija nije u novcu… privatne i druge firme političare pomažu kroz reklamni materijal, majice, kape, zakup bilborda… te račune plaćaju sa svojih žiro računa (ili nerijetko u kešu) a pravdaju kao svoje troškove. Ista je stvar i sa šatorima i posluženjem ispod šatora. Niko ne knjiži te pare kao neku posebnu donaciju političkoj partiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *