Коментар избора: СДС на раскршћу, СНСД слуша само централу

Познате резултате управо завршених локалних избора за Фронтал су прокоментарисали Ђорђе Вуковић, професор Политичке културе и Политичких конфликата на бањолучком Факултету политичких наука и Драган Јеринић, предсједник Удружења новинара РС. Свједичимо расправама о томе да ли се Српска демократска странка може похвалити да је добила изборе, што јој се оспорава због чињеница да је Савез […]

уторак, октобар 9, 2012 / 12:20

Познате резултате управо завршених локалних избора за Фронтал су прокоментарисали Ђорђе Вуковић, професор Политичке културе и Политичких конфликата на бањолучком Факултету политичких наука и Драган Јеринић, предсједник Удружења новинара РС.

Свједичимо расправама о томе да ли се Српска демократска странка може похвалити да је добила изборе, што јој се оспорава због чињеница да је Савез незвисних социјалдемократа бољи утрци за одборничка мјеста.

– Када се све сабере и одузме, СНСД је изгубио изборе. Било каква другачија рачуница представља фризирање истине. Међутим, владајућу партију сада може да задеси још тежи пораз, а то је да самој себи не призна како је и зашто изгубила повјерење грађана, односно да настави саму себе да лаже или, још горе, да се свети и обрачунава са било ким изван својих редова – сматра професор Вуковић.

Он предвиђа да ће од одлуке челника СНСД-а зависити и њихова судбина у наредном периоду. Једна опција је да ће СНСД направити радикалан заокрет и доказати како је схватила на чему је све посрнула.

– Ја се питам да ли им је прекасно за тако шта – каже Вуковић, додајући да је друга опција наставитак тетурања владајуће странке послије овог ударца и тумарање до коначног пада 2014. године.

Вуковић мисли да СДС само има доживљај побједника октобарских избора, али и да се ова партија тек сада нашла на политичком раскршћу, гдје треба коначно да потврди да ли је истинска опозиција СНСД-у или њен партнер и саучесник у маневрисању и расподијели моћи.  

– Другим ријечима, СДС је, као што се очекивало, постала озбиљан играч на политичкој сцени Републике Српске и БиХ, подигла своју цијену и потенцијал, али док се потпуно не рашчисти њена улога у изборима за градоначелника Бање Луке, Босић и његови сарадници не могу да рачунају на становнике највећег града Републике Српске, који их с правом сумњиче да су осујетили пораз Гаврановића и промјену власти – објашњава Вуковић.

Он издваја Требиње и Бању Луку као оличење два доминантна политичка дискурса, како у контексту локалних избора, тако и идеолошке сцене у Републици Српској током предстојећег раздобља.

– Резултати гласања су очитали актуелно јавно мнијење, али гдје тек треба да видимо да ли је на сцени повјетарац или лавина – закључује професор Вуковић.

Јеринић: Изборе добија странка, а не један човјек

Предсједник удружења новинара РС, Драган Јеринић сматра да су избори дефинисали одређене политичке процесе који ће се дешавати у наредном периоду, а да то што је СНСД изгубио велики број начелничких мјеста говори да руководство ове странке није препознало потребе народа у тренутку када су можда били заокупљени неким већим националним темама.

– По мени, генерално, гледајући изборе у БиХ, види се да се гласачко тијело вратило странкама као што су СДС, СДА, ХДЗ, из чега можемо видјети да су те партије, на причи која није својствена националним партијама, на причи о социјални потребама, добиле више гласова него што су то успјеле партије као СНСД и СДП, односно партије социјал-демократске провенијенције. У томе је карактиристика избора – објашњава Јеринић.

СНСД је добио већи број одборничких мандата, а СДС је добила већи број начелничких функција.

– Перцепција јавности је таква да је СДС добила изборе јер има више начелничких мјеста, а начелник има широке овласти и управља градом/општином. СДС је успјела, у општинама у којима је странка побиједила и тамо гдје су је подржале друге странке да да боље кандидате. Људи су уствари гласали за те кандидате, што говори да су можда чак и неки чланови СНСД гласали за кандидата СДС, али су дали глас кандидатима за одборнике из своје странке – рачуна Јеринић.

Он мисли да је СДС на терену била пуно ближе народу него СНСД, а да је ова друга странка и поред иницијативе са терена за неког кандидата за начелника, слала упуте или директиве из врха за неког другог, и да су ту углавном губили.

– СНСД мора више ослушкивати потребе људи са терена, јер не може се све одрадити из централе. Један човјек не добија изборе, изборе добија странка – савјетује предсједник удружења новинара РС.

Што се тиче поменутог рада на терену, Јеринић тврди да је СДС као опозиција имао пуно више времена да ради на терену што је уљкучивало посјете, разговор са људима, подстицај да изађу и да гласају и прије саме изборне кампање која је само била финиш нечега што се требало радити претходни период, минимум шест мјесеци.

Бања Лука: Коалиција остаје

– У Скупштини града Бања Лука коалицију ће оформити СНСД и ДНС, који имају сасвим довољно мандата да могу стабилно управљати градом и уз начелничку позицију. Мислим да ту ништа није спорно, али су изненађења могућа – каже Јеринић за Фронтал.

Он на крају додаје да би СНСД у Бањој Луци требао анализирати структуру гласова по мјесним заједницама јер је симптоматично је да СНСД, једна партија социјал-демократске провенијенције изгуби изборе у центру града, а добија изборе у сеоским и приградским насељима.

-То би требало да буде сигнал СНСД-у шта требају мијењати, ако већ планирају нешто мијењати. Предсједник Додик је рекао да су схватили поруку народа, али наредни период ће показати на који начин су то они стварно схватили – закључује Драган Јеринић.0 КОМЕНТАРА

 1. Ја чекам коментар непристрасног уредника Симића. 😉

  Иначе, ОК ми је ово суочавање два различита мишљења. Лично, ја сам за верзију Вуковића.

  ПС
  Рекацијо,
  а да ви мени дате статус вањског сарадника или меритус члана или тако некако? B-)

 2. “ У Скупштини града Бања Лука коалицију ће оформити СНСД и ДНС, који имају сасвим довољно мандата да могу стабилно управљати градом и уз начелничку позицију“ – рече Драган Јеренић (предсједник Удружења новинара РС)

  Политичари су мила мајка с обзиром на то какви су нам новинари, све идиот до идиота.

  СНСД ће имати 11 а ДНС 3-4 одборника. Било би добро да нам овај несретни Јеренић објасни како је дошао до закључка да СНСД и ДНС имају већину када је за већину у БЛ потребно 16 одборника.

 3. Knin, 09.10.2012. 13:43:54

  Претпостављам да је мислио на јучерашњу вијест да ће СНСД имати 12 одборника + 4 ДНС- ова. Појављују се различите рачунице, из дана у дан. Треба сачекати коначне резултате, али мислим да ће бити отприлике тако.

  „Босић и његови сарадници не могу да рачунају на становнике највећег града Републике Српске, који их с правом сумњиче да су осујетили пораз Гаврановића и промјену власти“…

  Који грађани БЛ??? Ко даје г. Вуковићу право да говори у име ГРАЂАНА БЛ који као нешто неће опростити СДС- у и који као сумњиче некога и на које као неко не може да рачуна? Некоме ко добије 20 000 гласова овако нешто не може да се спочита. Може, кандидатима који су добили занемарљив број гласова па их с правом можемо означити као некога ко је био у функцији некога. Нпр. у случају г. Паповића на изборима за српског члана Предсједништва 2010. Поштујем став г. Вуковића, Нике и оних који мисле као они, али их молим да не генерализују Бањалучане.

  Ближе сам ставу г. Јеринића. На неки начин, сви су добили ове изборе, осим народа. СДС је добила највећи броја начелничких мјеста, вратили су се на велика врата и у БЛ. СНСД је једном морао да доживи пораз. Срећа у несрећи по њих је да им је он дошао у правом тренутку. Боље сада него 2014. године јер ће имати сасвим довољно времена да се консолидују. Оно што је иритирајуће је да нико не мисли на народ. Опозиција се забавила собом и непрестано призива 2014. када мисле да ће да руше ове. Такву острашћеност нисам примијетила одавно. Готово да се лијече комплекси на изборним резултатима. Власт већ одавно не брине за обичног човјека!.

 4. @anja
  Jedno pitanje, ako može. Zašto bi se dopustilo SNSD-u da se konsoliduje do 2014? Kao popraviće se, shvatiće, promjeniti se, opametit. Bi oni, ali ne znaju. Da su znali nebi predsjednik bio pjevač, nego državnik. Stoku treba dotući pa nek čekaju jedno 10-ak godina da se konsoliduju.

 5. Sviđa mi se kiselo grožđe tipa: Svi su dobili osim naroda. Procesi su bili predvidivi i unutar zadate političke scene dali su nešto jače rezultate od očekivanih. Posebno Vukanović treba da bude izučen.
  Baš me zanima je li i SNSD Sinergija za stečaja ili će funkcionisati na značajno umanjenom teritorijalnom planu.:P

 6. Кад онако мало боље размислим (иначе сам површна ал` нисам глупа – тако кажу)постоји и могућност да СНСД буде опозиција… Што се Бањалуке тиче. Није немогуће, зар не?!

 7. Када би и СНСД и СДС имали било какве озбиљне намјере или било какву стратегију онда би се десило следеће:

  У кратком периоду би СНСД распустио све општинске одборе СНСД-а у Требињу, Сокоцу, Власеници, Палама, Шипову, Приједору, Бијељини, Српцу, Градишци, Прњавору, Бањалуци… итд тј. у свим општинама гдје је СНСД остварила лошији резултат…

  Сви директори јавних предузећа или јавних институција, агенција би требали да поднесу оставке… јер према „оцјени грађана“ нису добро радили…

  СДС би требао да распусти Градски одбор Бањалука због лошег резултата и катастрофалног понашања г. Стевандића…

 8. Čuj, SNSD stranka socijal-demokratske provenijencije!!!??? Joj, što ovaj tzv. novinar Jerinić može da lupeta, pa to je strašno.

  Već je i diplomiranom inženjeru Mazalici jasno da SNSD nema nikakve veze sa socijaldemokratijom.

  Lijep pozdrav

 9. anja banja luka, 09.10.2012. 14:28:36

  Суноврат је неминован и ту бих се сложио са мишљењем професора Вуковића када се пита да ли им је прекасно!
  Шта то СНСД може епохално да промијени да им се народ поново окрене!?

  Уосталом, и господин Јеринић рече да изборе добија странка а не један човјек. Немна Миле надљудске моћи да свакога прочита па да каже ти штетиш странци, довиђења. Прочитај чланак у данашњем Блицу, многи су упозоравали на лоше кандидате у Градишци, Србцу, Дубици, Прњавору и на крају и на Сокоцу, гдје сам лично чуо да је један од кандидата на листи, а који се и спомиње у поменутом чланку смрт за већ бившу владајућу странку! Обистинило се! 😉

  Суштина је у томе да ће у будућности бити све више и више проблема, задужујемо се, буџетски дефицит је све већи, запослених је све мање, нас људи пас нема за шта да угризе.

  Борба против корупције!? Погледајте примјер Хрватске! Похапсише пола својих кадрова и опет послије тога пукоше на изборима, јер су у суштини јавно признали оно што је свако знао, да јавни новац завршава у приватним и страначким џеповима. Аналогија? 😉

  Према томе, ја мислим да ће порука народа и за двије године остати иста!

  Можеш шта хоћеш, али не можеш докле хоћеш! 😛

 10. Je.beš vake analize. Niko lijepo, glasno i jasno da kaže – ko je i koliko glasova dobio 7. oktobra a koliko glasova 2010. i 2008. godine. Kaki su trendovi?

  SNSD koliko?
  SDS koliko?
  PDP koliko?
  DNS?
  SP?
  NDS?

 11. immortal, 09.10.2012. 20:46:38 [53720]

  Џери је био супер лик док је студирао, а онда је морао у рат, па се у рату страха накупио (мислим да је био и рањен, ал’нисам сигуран 100%) и за све криви СДС, мислим да је то уз борбу за егзистенцију једини разлог зашто се приклонио Додику и Копањи. Нажалост, он није никад одрастао (генерација 70-74),знам да их је рат уништио (махом су изгинули), али то није разлог да прикрива ИСТИНУ о корупцији и неспособности владајућих партија…

 12. immortal, 09.10.2012. 20:46:38

  Каде већ помену становитог господина, још један добар “про“ моје тезе да је глобална судбина сљедећих избора већ добрано ријешена су и коментари и постови на фејс профилу истога.

  Одавно сам схватио да се у нашем друштву појавио одређени број политичких залуђеника слијепих за све друго осим за оно што мисле да је априори тако. Прочитам мало и постове и коментаре и схавтим да ОНИ НИКАДА НЕЋЕ СХВАТИТИ, јер просто виде само једносмјерно, вођени премисом да су само они добре фаце а сви остали црни да не могу бити црњи. Ни трунке самокритичности! Кроз постове прије избора све саме ријечи хвале, побједа и ништа друго, онда ТРАС, и потом изјаве типа криви су други!?

  Е па драга господо, хвала вам што сте слијепи крај очију, што мислите да вам драги предсједник није крив за сва зла која нам се дешавају, што мислите да је наиван и да не зна са каквима има посла!

  Једино што може преокренути причу јесте сада изабрана власт, а тога се највише бојим – АУТОГОЛОВА! 😮

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *