Коме се на Палама поклањају плацеви?

Читаоци на нашу адресу електронске поште шаљу упозорење о нелогичној додјели атрактивних грађевинских локација по пријестоници Српске. Писмо преносимо, као и текст који ову вијест прати на сајту општине Пале. Општина Пале је поклонила плац за изградњу зграде удрузењима грађана са сједистем у Сарајеву од чега је једна организација ЦПЦД, на цијем челу је до […]

четвртак, децембар 1, 2011 / 07:27

Читаоци на нашу адресу електронске поште шаљу упозорење о нелогичној додјели атрактивних грађевинских локација по пријестоници Српске.

Писмо преносимо, као и текст који ову вијест прати на сајту општине Пале.

Општина Пале је поклонила плац за изградњу зграде удрузењима грађана са сједистем у Сарајеву од чега је једна организација ЦПЦД, на цијем челу је до прије извјесног времена био Фадил Серо, директор, (чији је значајан ангажман био и у СДП) а који и сада врси утицај.

Серо је касније наставио у странци Бојана Бајића и Даниса Тановића као генерални секретар, а кроз ЦПЦД је опозиционо дјеловао и критиковао скоро све из Републике Српске.

Какав је интерес општине Пале да удружењима из Сарајева поклања плацеве на екслузивним локацијама и са којим циљем? Подривање устава РС, укидање ентитета, рушење режима Милорада Додика кога називају криминалним у складу са проповиједима злогласне емисије 60 минута.

А остаје отворено питање зашто та иста општина не жели да додјели земљисте Студентском центру пале за изградњу прве намјенске зграде за смјештај студената знајући да их је преко 6000 на Палама, иако је ресорно министарство просвјете одобрило средства?!

Подсјецања ради опстина Пале је изградила у центру Пала и фонтану у облику љиљана а сада поклања и земљисте за изградњу организацијама из Сарајева да нас демократизују и јос прикривено назову пројекат Европска кућа. Занимљиво је напоменути да је у борду директора, тј. управном одбору и Богић Богицевић, чувени демократа. Сви заједно су на јаслама међународних организација које нам намећу европску будућност без Републике Српске.

Вијест о додјели 

Општина Пале је дана 15.11.2011.године дала сагласност Отвореној мрежи и Центру за промоцију цивилног друштва (ЦПЦД) из Сарајево за кориштење парцеле бр. 11.1. укупне површине 2.710 м² у оквиру Регулационог плана “Пале Луке 1“ у сврху изградње “Европске куће“, на рок од 20 година, са припадајућом инфраструктуром (пут, вода, канализација, струја).

Овим пројектом општина Пале се нашла у групи од 6 општина на простору Босне и Херцеговине, заједно са Бања Луком, Јајцем, Јабланицом, Сребреницом и Требињем гдје ће једна од европских држава – донатор на предметној локацији изградити објекат који би служио за организовање обука организација цивилног друштва за јачање свијести грађана о сопственој улози о процесима придруживања европској унији. Поред овога у свакој од ових кућа налазило би се и дописништво радио станице које емитују не комерцијални програм састављен од информација релевантних за грађане у одређеној општини, цивилно друштво, информацијама о хуманитарним акцијама, о различитим позивима за додјеле средстава или едукације које су на располагању у датом тренутку и сл. Након протека рока од 20 година кућа би прешла у власништво општине Пале и служила би потребама исте.

Оваквим пројектом замишљено је да ЕУ куће представљају Европу у нашој општини и биле би под покровитељством општине и амбасаде земље донатора, а водиле би је партнерске организације Отворена мрежа и ЦПЦД.

Надамо се да ћемо кроз овај пројекат дати нове могућности грађанима Пала у спознаји приближавања европској унији, а да ће Пале као отворен град дати пуни допринос развоју европских интеграција на подручју БиХ.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *