Колоквиј ван испитног рока: Ни шанса, ни последња

Мало коме је у циљу да се власт формира, а да то не буде по њиховом. Пише: Марко Шикуљак Поједине стране дипломате су најављивали да је у питању последња шанса за формирање власти у БиХ, што је одударало од приче домаћих лидера који су говорили како то уопште није тема колоквијума у Италији.  Први су […]

понедељак, новембар 28, 2011 / 17:47

Мало коме је у циљу да се власт формира, а да то не буде по њиховом.

Пише: Марко Шикуљак

Поједине стране дипломате су најављивали да је у питању последња шанса за формирање власти у БиХ, што је одударало од приче домаћих лидера који су говорили како то уопште није тема колоквијума у Италији. 

Први су изгледа погријешили, а други су лажуцкали. Немогуће је замислити да се први ешалон страначких лидера позива у луксузне виле по Италији, те да им се тамо држи пачија школица о усклађености Устава БиХ са стандардима ЕУ, а да ни помена не буде о кризи власти.

Потпуно је смијешно да један од закључака буде да децентрализација није у сукобу са европским концептом, те да се због овога морало ићи у Италију, јер је децентрализација и регионализација један од кључних аспеката на којима се инсистира у ЕУ.

Је ли (нова) власт свима мила?

Мало коме од помитичких актера је у интересу да се формира власт, ако изузмемо стандардну флоскулу да је власт свима мила.

Платформашки дио не жели компромис јер по инерцији чекају и прижељкују страну интервенцију, која ће им обезбиједити доминантнију позицију. СДП као водећем међу њима не одговара компромис који би међу "грађанским" гласачима испао као попуштање "националистима".

Наметнуте одлуке високог представника који, уз добру расподјелу и постављање једног Србина (са личном картом у РС) и Хрвата по занимању, дозвољавају математику да 5 министара самостално доноси одлуке, апсолутни је сан платформе. То би био велики корак за почетак новог одроњавања надлежности ентитета, а јачање централне власти.

СНСД није у журби. На челу савјета министара у техничком мандату је њихов човјек, а у новој подјели власти свакако ће имати мање позиција. Најболније им је Тужилаштво, чије се укидање тражи, а оно се ни приближно није размахало како је већ знало то учинити над непослушним политичарима. За СНСД је изузетно важно да до тога ни не дође.

СНСД са друге стране вјерује да је српска страна у Брчком показала довољно добре воље да сви запазе ко је главни кривац за не формирање, те да се сада може тврдоглавити старим, највећим захтјевима.

СДС би коначно да засједне на власт, колика год да била, али не смије формирати власт са платформом без СНСД, који посједује доста полуга, рачунајући и медијске, да их у Српској сахране као издајнике.

Хрватски представници су у деликатнијој ситуацији. За њих је било какво формирање власти без некаквог компромиса који би легализовао федералну власт није опција.

Не треба никог кривити

БиХ је од оних земаља којима се њени становници морају прилагођавати, док у сретним грађани себи прилагођавају земљу. Потпуно је јасно да земља попут БиХ мора бити другачије устројена, ефикаснија и децентрализованија. 

Актуелни догађаји не говоре у прилог оних који су за више централне власти. БиХ без озбиљнијих проблема функционише и овако, и без актуелне власти. Ламентирање над некаквим средстви ИПА фондова је бесмислена, јер су у питању размјерно мала средства за општу будућност земље. 

Централне власти много више свог буџета распореде себи за плате, него што преусмјере у све остале активности које иду ка грађанима. Слично је са многим институцијама, попут Оружаних снага, које имају запослених 97 пилота, који немају исправних авиона и не лете. При том добијају уредан летачки додатак. 

Овакви примјери су јасан показатељ да су уставне промјене неопходне. Али не онако како то изгледа у влажним сновима лидера платформе. 

 0 КОМЕНТАРА

  1. Управо је о сличним стварима причао Иванић синоћ на БН. СНСД има 3 министра и предсједника СМ, предсједника у следећем сазиву нема, једног министра морају дати СДС, ХДЗ има више него што ће имати, никоме није у интересу да се мијења нешто

  2. Ćaomao, pa ne treba nama Ivanić, niti bilo ko da govori. Prazni džepovi nam kažu sve. Samo pokoji žuti pfening. I, to stisnemo u šaku da predsjednik slučajno ne bi došao da „otvori“ nešto pa nas izdžepario. Ili ,džomba sa perom pinokijem na neku „javnu „raspravu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *