Колоквиј у Италији без формалних преговора

Лидери БХ странака као пачићи мали одведени су у Италију да слушају о европским вриједностима и практичној примјени истих. Према извјештајима изгледа да су од њих сви очекивали да саставе нову власт, а они углас одговарају да о томе нису причали. Ал Џазира Балкан јавља да је Милорад Додик напустио Каденабију, што им је потврдио […]

недеља, новембар 27, 2011 / 18:02

Лидери БХ странака као пачићи мали одведени су у Италију да слушају о европским вриједностима и практичној примјени истих.

Према извјештајима изгледа да су од њих сви очекивали да саставе нову власт, а они углас одговарају да о томе нису причали.

Ал Џазира Балкан јавља да је Милорад Додик напустио Каденабију, што им је потврдио Сулејман Тихић, који је најавио да и он сутра напушта колоквиј.

Додик је према истом извору напустио колоквиј након што је изнио да је договор за промјену изборног система по пресуди Сејдић-Финци највише што се од Српске може добити.

Додик је при том затражио укидање тужилаштва БиХ и подржао трећи БиХ ентитет.

Агенцијско извјештавање

Предсједник СДС-а Младен Босић изјавио је Срни да се на скупу у италијанском граду Каденабија, у чијем раду учествују лидери шест највећих политичких странака из БиХ, до сада није чуло ништа ново и да је његов утисак да ствари не иду ни у једном смјеру, а поготово не у позитивном, што би могло да буде основ за још дубљу кризу у БиХ.

"Ја ништа ново нисам чуо и не могу да кажем да преовладава оптимизам. Напротив, било је тешких ријечи и нисам сигуран да ће састанак донијети било шта конструктивно, осим понављања већ много пута поновљених ставова", истакао је Босић у телефонској изјави Срни.

"Овдје доминира управо питање сукоба у односима бошњачких и хрватских политичких фактора у ФБиХ, али нико од њих не спомиње потребу мијењања Устава ФБиХ. Према томе, док не сједну и разговарају о промјенама Устава ФБиХ тешко је очекивати да ће доћи до стабилизације политичких прилика. Напротив, овдје се чују још теже ријечи него што су се чуле претходно у БиХ", истакао је Босић.

И лидер Божо Љубић каже да због преговора нису ни потезали у Италију.

"Ми смо изричито позвани на скуп са јасним дневним редом, овдје нема разговора о формирању Савјета министара, али неформални сусрети, на којима разговарамо о свим стварима, могу стварати одређену бољу климу за договор када се вратимо у БиХ", рекао је Љубић.

Предсједник Савеза независних социјалдемократа /СНСД/ Милорад Додик изјавио је данас Срни да је на скупу у Италији веома јасно речено да децентрализовано уређење БиХ није неспојиво са праксом ЕУ.

"Мислим да је веома јасно данас речено да децентрализовано и снажно децентрализовано уређење БиХ није неспојиво са праксом ЕУ и да Европа неће никада ништа наметати нити ће тражити некакве моделе, јер је то ствар локалних политичких структура", рекао је Додик у телефонској изјави Срни.

Он је нагласио да је за Републику Српску прихватљив снажан децентрализовани модел уређења БиХ, заснован на Дејтону. "У том погледу, треба јачати улогу ентитета, федералних јединица и настојати да они буду субјекти свих процеса те да буду укључени и у процесе европских интеграција, чак до тога да представништво БиХ у Бриселу има паритетан број представника које шаљу нижи нивои власти, а не да то буде нека селекција на нивоу Сарајева", објаснио је Додик.

Лидер СНСД је рекао да је на колоквијуму "Да ли је Устав БиХ компатибилан са ЕУ?" у италијанском граду Каденабија разговарало о начинима на који БиХ може даље да се креће према ЕУ, без обзира на све изазове које сама ЕУ има у оквиру свог функционисања – економског, социјалног, па и политичког система.

"Чули смо и неке европске политичаре и посланике који кажу да су већ уморни од БиХ и да се смањује интерес за њу и да у том погледу све што треба учинити јесте да се некако врати одређена динамика која је везана за фамозну причу `Сејдић- Финци`, систему помоћи и наравно попису", истакао је Додик. 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *