Кнежево: Поништени откази за општинаре

Одбор за жалбе Министарства управе и локалне самоуправе РС поништио је рјешења начелника општине Кнежево Боре Шкељића, којима је дат отказ за око 22 радника ове општине. Рекла је то бивша радница ове општине Сузана Вуковић, коју је Шкељић отпустио почетком ове године. Уз Вуковићеву, Шкељић је отпустио још 21 радника, а радници су се […]

понедељак, мај 20, 2013 / 08:10

Одбор за жалбе Министарства управе и локалне самоуправе РС поништио је рјешења начелника општине Кнежево Боре Шкељића, којима је дат отказ за око 22 радника ове општине. Рекла је то бивша радница ове општине Сузана Вуковић, коју је Шкељић отпустио почетком ове године.

Уз Вуковићеву, Шкељић је отпустио још 21 радника, а радници су се због тога жалили Одбору за жалбе јединица локалне самоуправе при Министарству.

У рјешењу Одбора за жалбе који је добила Вуковићева, а које је у посједу "Гласа Српске", наведено је да је неспорно да је начелник донио рјешења којим раднику престаје радни однос у Административној служби општине Кнежево.
– Спорно је да ли је начелник поступио законито и правилно – наведено је у рјешењу.
Додаје се да је неоснован уопштени навод начелника да радник није стекао статус службеника, јер не испуњава услове из Закона о локалној самоуправи, с обзиром на то да није конкретно навео нити један од набројаних услова које службеник не испуњава.
– Жалба радника је усвојена – наведено је из Одбора за жалбе.
Вуковићева каже да су оваква рјешења добили и сви други отпуштени радници.
Због тога је Одбор за жалбе предмет вратио начелнику на поновни поступак и одлучивање, а начелник ће у поновном поступку цијенити наводе управног инспектора, али и све наводе радника истакнуте у жалби и приговору, као и наведене ставове Одбора за жалбе, те ће утврдити да ли постоји правни основ за доношење рјешења о престанку радног односа жалитељу.
Шкељић није имао времена да детаљније објасни своје поступке, само је кратко рекао да му је инспектор наложио да раскине уговоре о раду са 22 запослена у општини Кнежево.
Шкељић је у образложењу рјешења о престанку радног односа навео да у поступку пријема Вуковићеве у стални радни однос није расписан јавни конкурс, нити спроведена процедура прописана одредбама Закона о локалној самоуправи.
У образложењу начелника се додаје да је ову чињеницу утврдио главни управни инспектор и наложио начелнику да отклони утврђене неправилности.
Отпуштени
У фебруару ове године, између осталог, из општине Кнежево отпуштени су Југослав Поповић и Биљана Гламочић, који су радили у рачуноводству, Радислав Вуковић и Данијела Вуковић који су радили у пољопривредној служби, бивши комунални полицајац Самин Мушановић, као и радници из службе просторног уређења Сузана Ђекановић и радник са инфо-пулта Акелсандар ВерићОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *