Клинтонова се забринула за стање демократије у Мађaрској

Државни секретар САД Хилари Клинтон је у писму премијеру Мађарске Виктору Орбану изразила забринутост за стање демократије у његовој земљи, рекао је у Будимпешти портпарол Владе Петер Шијарто. Не износећи појединости, Сијарто је за мађарску новинску агенцију МТИ рекао да је Клинтон „своје раније ријечи само преточила у писану форму”. Јуче је на сајту љевичарског […]

среда, децембар 28, 2011 / 07:47

Државни секретар САД Хилари Клинтон је у писму премијеру Мађарске Виктору Орбану изразила забринутост за стање демократије у његовој земљи, рекао је у Будимпешти портпарол Владе Петер Шијарто.

Не износећи појединости, Сијарто је за мађарску новинску агенцију МТИ рекао да је Клинтон „своје раније ријечи само преточила у писану форму”.

Јуче је на сајту љевичарског дневника „Непсабадшаг” објављено да је Клинтон у писму од 23. децембра изразила забринутост због односа грана власти и спорне реформе правосуђа, као и због ограничења слобода штампе и вероисповести.

Клинтон је, тврди лист, осудила и одузимање фреквенције „Клубрадију” – јединој опозиционој радио-станици са дозволом за емитовање у читавој земљи.

Током посјете Мађарској јуна ове године, Клинтон је позвала Орбанову владу да очува демократске институције и позвала је на „стварну посвећеност независности правосуђа, слободи штампе и транспарентности власти”.

Са двотрећинском већином у Парламенту, Орбанова десничарска партија Фидес, донијела је нови устав који упркос протестима и критици у земљи и иностранству, ступа на снагу 1. јануара.0 КОМЕНТАРА

  1. Јебали су јежа у леђа, чим су се ови „добротвори“ забринули за њих.
    Тешко ономе за кога се амери забрину.

  2. Tako je Srboslave, ja izrazavam saucesce madjarskom narodu jer prijeti mu u najmanju ruku raspad drzave, unutrasnji ratovi i nemiri, mada ne znam ni zasto ni kako. Cim se „ovi zabrinu“ nekome se sprema svasta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *