Кинески Фокскон признао да је запошљавао дјецу

Кинески произвођач електронике „Фокскон“ признао је ове седмице да је у једној од својих фабрика у Кини запошљавао четрнаестогодишње раднике. Тиме су потрврђене сумње да фирма запошљава малољетнике, пренио је чешки економски сајт Е15.цз, позивајући се на ФТ.де. Фирма која, поред осталог, производи и нови "ајфон 5" за "Епл", са око 1,2 милиона радника је […]

четвртак, октобар 18, 2012 / 09:58

Кинески произвођач електронике „Фокскон“ признао је ове седмице да је у једној од својих фабрика у Кини запошљавао четрнаестогодишње раднике.

Тиме су потрврђене сумње да фирма запошљава малољетнике, пренио је чешки економски сајт Е15.цз, позивајући се на ФТ.де.

Фирма која, поред осталог, производи и нови "ајфон 5" за "Епл", са око 1,2 милиона радника је један од највећих послодаваца у Кини.

Интерна истрага је открила да су радници у фабрици у источнокинеском мјесту Јантаи били млађи од шеснаест година, од колико је у Кини дозвољено да се ради, навео је "Фокскон".
Наше истраживање је показало да су радници старости од 14 до 16 година радили у фабрици приближно три седмице. То је не само кршење кинеског радног права, него је у супротности и са политиком фирме, навела је компанија и додала да су малољетни радници одмах враћени у школу. Свима који су одговорни за ту ситуацију пријети отказ, пише ФТ.де.

"Фокскон" у Кини има више од 30 фабрика и има велике тешкоће у налажењу нових радника. Раније је имао проблема са самоубиствима и тучама радника. У посљедње вријеме фирма се труди да поправи слику о себи и тиме што запосленима повећава плате.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *