Кина:Предсједник мотивисао команданте да убрзају развој морнарице

Kинески предсједник Ху Јинтао је рекао је командантима морнарице да би требало да убрзају свој развој и припреме се за ратовање.  Кина има територијалних неспоразума с неколико држава у Јужном кинеском мору. Заоштрили су се и односи са САД-ом који шири своју присутност у регији. Након коментара кинеског предсједника, САД није желио да шири сукоб […]

среда, децембар 7, 2011 / 12:15

Kинески предсједник Ху Јинтао је рекао је командантима морнарице да би требало да убрзају свој развој и припреме се за ратовање.

 Кина има територијалних неспоразума с неколико држава у Јужном кинеском мору. Заоштрили су се и односи са САД-ом који шири своју присутност у регији. Након коментара кинеског предсједника, САД није желио да шири сукоб па је речено како Кина има право на своју одбрану, пише Би-Би-Си.

САД не одриче право ни једној држави на развијање морнарице.

"Нико се овдје не жели свађати", рекао је портпарол Пентагона адмирал Џон Кирби и додао да они неће порећи право ни једној земљи да развија морнарицу.

Кина је недавно добила свој први носач авиона и често се говори о амбицијама с морнарицом. Но, њихова војска се још увијек примарно ослања на снаге у војним базама те су способности њихове морнарице још увијек много лошије од америчке. На сусрету са командантима Ху је рекао да требају убрзати трансформацију и модернизацију морнарице те обавити шире припреме за ратовање како би дали већи допринос националној безбиједности.

Американци у бази на сјеверу Аустралије

Филипини и Вијетнам често су оптуживали Кину за отворену агресију у регији. Они су међу државама које "полажу право" на острва у Јужном кинеском мору у нади да тамо има налазишта нафте и плина. Амерички предсједник је прошлог мјесеца најавио да САД шири своју присутност у регији те ће маринци бити трајно смјештени у бази на сјеверу Аустралије.
Аналитичари су тврдили да је САД-ов потез директан одговор на кинеске покушаје да доминира у регији.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *