Кина стала у одбрану Сјеверне Кореје

Кина је спријечила објављивање извјештаја стручњака Уједињених нација у којем се Сјеверна Кореја оптужује за кршење санкција о забрани трговине балистичким пројектилима, производима који се доводе у везу са нуклеарним оружјем, конвенционалним оружјем и луксузном робом. Пекинг је, такође, негирао наводе појединих дипломата у УН да се кршење санкција Пјонгјанга спроводи преко кинеске територије. Након […]

среда, мај 18, 2011 / 15:17

Кина је спријечила објављивање извјештаја стручњака Уједињених нација у којем се Сјеверна Кореја оптужује за кршење санкција о забрани трговине балистичким пројектилима, производима који се доводе у везу са нуклеарним оружјем, конвенционалним оружјем и луксузном робом.

Пекинг је, такође, негирао наводе појединих дипломата у УН да се кршење санкција Пјонгјанга спроводи преко кинеске територије.

Након јучерашњег састанка Савјета безбедности иза затворених врата, на којем се водила расправа о спровођењу санкција за Пјонгјанг, кинески амбасадор у УН рекао је новинарима да Пекинг "још разматра овај извештај", јавио је АП.

Извештај, који је сачинило седам независних стручњака које је именовао генерални секретар УН Бан Ки-мун како би пратили спровођење санкција Пјонгјангу, послат је на одобрење 15-чланом Савјету безбједности, а дипломате кажу да је Кина била једина земља која се противила његовом објављивању.

У извјештају је изнесена сумња да Пјонгјанг размењује технологију за израду балистичких пројектила и стручна знања са Ираном преко треће земље, која је сусјед Северној Кореји, али није изричито речено да је ријеч о Кини.

Међутим, поједине неименоване дипломате у УН рекле су да је у питању управо Кина. "Потпуно поричем такво становиште", рекао је кратко помоћник кинеског министра спољних послова Ху Ченгјуе, истичући да је ријеч о анонимним оптужбама.

"Не желим да коментаришем такве тврдње анонимних извора. Оно што могу да кажем јесте да је Кина савјесна и одговорна у спровођењу резолуција Савјета безбједности", рекао је Ху, јавио је Ројтерс.

Кина, која има блиске везе са Северном Корејом, у мају 2010. године блокирала је и претходни извештај који је објављен касније у новембру пошто је Пекинг одустао од приговора на његов садржај.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *