Кина има 300 милиона блогера!

Кина има више од 300 милиона регистрованих блогера и највише корисника интернета у свијету, пренијела је данас државна агенција Синхуа. Власти су недавно најавиле акцију појачавања контроле над садржајима које блогери објављују на својим страницама. Жанг Синшенг, званичник Министарства индустрије иинформационих технологија, саопштио је да Кина има 485 милиона корисника интернета, више од било које […]

уторак, новембар 22, 2011 / 10:50

Кина има више од 300 милиона регистрованих блогера и највише корисника интернета у свијету, пренијела је данас државна агенција Синхуа.

Власти су недавно најавиле акцију појачавања контроле над садржајима које блогери објављују на својим страницама.

Жанг Синшенг, званичник Министарства индустрије иинформационих технологија, саопштио је да Кина има 485 милиона корисника интернета, више од било које друге државе.

Власти покушавају да створе “цивилизовано онлајн окружење” на платформама друштвених мрежа, попут веб сајта “Веибо”, који подсјећа на “Твитер”.

Званични Пекинг често критикује ауторе блогова због неодговорног писања о “неоснованим гласинама”.

Микроблогови омогућавају грађанима да изражавају ставове у порукама до 140 кинеских карактера., Сваког дана објави се по неколико десетина милиона оваквих опрука, што представља велики проблем за цензоре.

“Веибо” је постао утицајна медијска платформа за ширење информација и мишљења, на којој незадовољни грађани дају себи одушка и критикују државну политику. Од компаније “Сина”, која је власник овог сајта, затражено је да појача контролу над садржајима који се објављују.

“Сина” и остали кинески оператори микроблогова већ су ангажовали бројне техничаре и софтверске инжењере на послу блокирања и уклањања коментара који се сматрају за неприхватљиве, нарочито ако се односе на протесте, афере у власти и званичнике владајуће Комунистичке партије.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *