Кина и Јапан желе да узајамно тргују у својим валутама

Најављени споразум Народне Републике Кине и Јапана о коришћењу националних валута у узајамној трговини од суштинске је важности у стратегији Пекинга да се наметне као економска сила број један у свијету, пренио је париски лист „Фигаро”. Како пише „Фигаро”, трговинска размена друге и треће по величини националне привреде у свијету је била у великом успону […]

петак, децембар 30, 2011 / 08:07

Најављени споразум Народне Републике Кине и Јапана о коришћењу националних валута у узајамној трговини од суштинске је важности у стратегији Пекинга да се наметне као економска сила број један у свијету, пренио је париски лист „Фигаро”.

Како пише „Фигаро”, трговинска размена друге и треће по величини националне привреде у свијету је била у великом успону последњих година, Јапан је у НР Кину извозио разну врсту опреме, а Кина робу широке потрошње.

До сада, ове двије земље робу су исплаћивали у америчким доларима, а циљ потписивања поменутог споразума је подстицање њихових предузећа да у међусобној размјени користе јапански јен односно кинески јуан.

Недавна најава Кине и Јапан да ће потписати споразум у коме се обавезују да ће приликом међусобне трговинске размјене користити своје валуте, умјесто долара, веома је значајан корак у погледу стратегије Кине да се наметне као економска сила број један у свијету.

Француски економиста и предсједник института за процену тржишта „АБ Марше” Антоан Брине, је мишљења да је последњи совјетски предсједник Михаил Горбачов „изгубио трку у наоружању са САД јер није напао статут долара као свјетске монетарне резерве. Вашингтон је захваљујући таквом пропусту тадашњег руског предсједника финансирао на лак начин у своје наоружање емитујући доларе,” навео је Брине, коаутор студије „Хегемонске тежње Кине” .

„Кина која је извукла поуку из распада СССР, пошла је у поход на долар, у намјери да га скине са престола и замијени јуаном”, објаснио је овај француски стручњак за кинеску економију.

Брине сматра да власти у Пекингу, а упркос планираном споразуму са Јапаном, неће променити свој став у погледу неконвертибилности јуана.

Јапанска предузећа неће бити принуђена да продају јуан „на непостојећем девизном тржишту,„ већ ће то чинити у Централној банци Јапана која ће кинеску националну валуту имати у својим резервама, мишљења је Брине.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *