Кина Америци: Не дирајте Иран, почећемо 3. свјетски рат

Ово је Америци и НАТО поручио кинески генерал Џанг Џаоџунг поводом најава да би Иран могао бити мета израелско-америчког напада. – Кина се неће двоумити шта да ради. Заштитићемо Иран, чак и ако то подразумијева започињање трећег свјетског рата – рекао је он. Једна кинеска ТВ станица која емитује програм из иностранства објавила је и […]

понедељак, децембар 5, 2011 / 08:20

Ово је Америци и НАТО поручио кинески генерал Џанг Џаоџунг поводом најава да би Иран могао бити мета израелско-америчког напада.

– Кина се неће двоумити шта да ради. Заштитићемо Иран, чак и ако то подразумијева започињање трећег свјетског рата – рекао је он.

Једна кинеска ТВ станица која емитује програм из иностранства објавила је и изјаву кинеског професора Сја Минга. Он је, парафразирајући генерала Џаоџунга, објаснио да би евентуални улазак Кине у трећи свјетски рат заправо био изнуђен, пошто би она то учинила како би заштитила „домаћа питања“.

У исто вријеме, кинеска војска започела је масовне војни маневре поред границе с Пакистаном као одговор на гомилање америчких трупа у овом подручју и на прошлонедељно НАТО бомбардовање, у којем је погинуло 26 пакистанских војника. У тим маневрима учествовали су и представници пакистанског војног врха и војници.

Један високи кинески званичник упозорио је да ће пријетња Пакистану бити схваћена као директна пријетња Кини.

– Кина гомилање америчких трупа на пакистанској граници види као изазов и пријетњу за њено савезништво с Пакистаном. Пекинг жели свима да покаже да је то савезништво с Пакистаном равно братству и да се неће помирити с чињеницом да Пакистан може да буде нападнут – рекао је један високи кинески званичник.

Пакистан је на прошлонедељни ваздушни напад одговорио затварањем границе према Авганистану, како би спријечио допремање хране и горива окупационим снагама у сусједној земљи.

Кинески МИП: Вето у УН!

И Кина и Русија су јасно дале до знања Западу да ће ставити вето у УН у случају иницијативе за покретање војне акције против Техерана.

– Кина је забринута због веома емотивних реакција извјесних земаља. Вјерујемо да ће превладати здрав разум и да ће конфликт бити избјегнут – саопштило је кинеско министарство спољних послова.

Кина је последњих недеља реафирмисала и учврстила своје савезништво са Ираном, а прекјуче је званични Пекинг одбио да критикује Иран због упада у британску амбасаду у Техерану почетком недеље.0 КОМЕНТАРА

  1. “- Кина се неће двоумити шта да ради. Заштитићемо Иран, чак и ако то подразумијева започињање трећег свјетског рата –“

    Када би се ријеч Иран замијенила ријеч Србија, 80% Срба би доживило оргазам.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *