Кесић: Борба око хрватских интереса је борба за Српску

ВАШИНГТОН – Политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић рекао је да је кључно да сви политички лидери у Републици Српској схвате да је борба око хрватских интереса у ФБиХ борба и за Српску.  Кесић је упозорио да би позиција РС била много слабија него што је сада ако СДП и њихови савезници успију да добију […]

четвртак, април 7, 2011 / 23:25

ВАШИНГТОН – Политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић рекао је да је кључно да сви политички лидери у Републици Српској схвате да је борба око хрватских интереса у ФБиХ борба и за Српску.

 Кесић је упозорио да би позиција РС била много слабија него што је сада ако СДП и њихови савезници успију да добију пуни кредибилитет власти, коју су на сумњив начин формирали у Федерацији.

"Лагумџији интерес је да анимира Вашингтон да се укључи у борбу, за коју бих рекао да је задња у којој постоји нека могућност да Сарајево доминира у БиХ“, рекао је Кесић.

Он је нагласио да је јединствен став међународне заједнице кључан да би се организовало нешто попут "Дејтона два", а да у садашњој ситуацији не постоји јединствено мишљење.

Кесић је додао да је веома занимљиво да је Лагумџија био веома умјерен у јавним наступима када је ријеч о РС, што је чак и изненађујуће, што је његова стратегија да покаже да не намјерава да улази у сукоб са РС и Милорадом Додиком.

“Aко успије да убеди главне чиновнике америчке администрације да његова странка има право да одлучује о питањима које су од кључног значаја за опстанак хрватског народа у ФБиХ, онда ће му веома лако поћи за руком да их исто тако убеди да је легитимни представник да одлучује и о будућности Срба не само у ФБиХ него и у РС.Мислим да је то велика опасност и због тога је питање позиције Хрвата од великог значаја и за РС“, рекао је Кесић.

Коментаришући рестриктивне мјере које је усвојила ЕУ, а односе се на политичаре у БиХ, Кесић је рекао да је важно да политичари РС, када је ријеч о кључним и виталним интересима, буду одлучни да не попусте ни под том пријетњом у одбрани легитимних позиција РС.

"Од самог почетка мора да се уђе у спор и у сукоб са ЕУ, јер ако се допусти да се оваква врста условљавања и санкција користе у политичком контексту онда можемо да рачунамо да ће санкције, које су генерално веома чудно састављене, бити као неки алат помоћу којег ће будући специјални представник ЕУ имати потпуно нову врсту бонских овлашћења“, рекао је Кесић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *