Кенија: Улични сукоби због плата посланика, 130 пута већих од минималних

Посланици новоизабраног кенијској парламента затражили су плате у висини од 130 минималних зарада својих сународника. То је изазвало револт и данашњи протест у Најробију уз оштру реакцију полиције. Полиција је испалила сузавац и употријебила водене топове и пендреке у центру Најробија, гдје су демонстранти допремили двадесетак прасића и пустили их пред врата парламента у знак […]

среда, мај 15, 2013 / 08:31

Посланици новоизабраног кенијској парламента затражили су плате у висини од 130 минималних зарада својих сународника.

То је изазвало револт и данашњи протест у Најробију уз оштру реакцију полиције.

Полиција је испалила сузавац и употријебила водене топове и пендреке у центру Најробија, гдје су демонстранти допремили двадесетак прасића и пустили их пред врата парламента у знак протеста због захтева нових парламентараца за повећање плата.

Демонстранти су свињском крвљу на тротоарима осликали нову политичку класу нашироко огрезлу у похлепи и корупцији, преноси агенција Ројтерс.

"Ми се трудимо да вратимо здрав разум и већ имамо неке од демонстраната у притвору", рекао је окружни начелник полиције Патрик Одума за агенцију АФП.

С друге стране парламентарац Митика Линтури подржава приједлог закона којим би требало да се распусти комисија која је ограничила плате посланика и чиме се отварају врата за повећање палата са садашњих 6.300 долара на 10.150 долара плус пратеће олакшице коју су имали парламентарци у старом сазиву.

"Кенија није банана република. Ова премиса треба да буде поштована", рекао је Линтури новинарима при покушају улаза у зграду парламента и додао да посланици имају право на своје мишљење, па "чак иако нису сви задовољни".

Поменути закон је први потез нових парламентараца после избора одржаних 4. марта у Кенији, мада се кенијски посланици сматрају за најбоље плаћене на афричком континенту.

Плате су им смањене по препоруци надлежне државне комисије коју посланици сада желите да, новим приједлогом закона, укину.0 КОМЕНТАРА

  1. Ustajte vi dodikovo roblje,
    vi sužnji koje mori glad….

    Petre Pecija, ustaj, narod ti je u nevolji, a majka srpska nije rodila drugog junaka!!!!!!

    Ustajte prezreni u Srpskoj,
    Vi sužnji koje mori glad!!!!!!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *