Католичка црква: Молите се за Готовину и екипу

ЗАГРЕБ – Католичка црква у Хрватској позвала је на пост и молитву за праведне пресуде хрватским генералима Анти Готовини, Ивану Чермаку и Младену Маркачу у Хагу, које ће бити изречене у априлу. Ту информацију, у име Хрватске бискупске конференције, објавила је Комисија Иуститиа ет паx (Правда и мир), која је у среду засиједала у Загребу […]

петак, март 25, 2011 / 17:58

ЗАГРЕБ – Католичка црква у Хрватској позвала је на пост и молитву за праведне пресуде хрватским генералима Анти Готовини, Ивану Чермаку и Младену Маркачу у Хагу, које ће бити изречене у априлу.

Ту информацију, у име Хрватске бискупске конференције, објавила је Комисија Иуститиа ет паx (Правда и мир), која је у среду засиједала у Загребу под предсједавањем сисачког бискупа Владе Кошића.

На том засједању расправљало се само о Хашком суду и припреми изјаве комисије на ту тему, која ће бити објављена тек 12. априла, односно уочи објављивање пресуда хрватским генералима 15. априла.

Сисачки бискуп Кошић једини је међу хрватским бискупима јавно стао на страну хрватских ветерана, подржавајући њихове недавне протесте и захтјеве да се заустави кривично гоњење ветерана због ратних злочина.

И док хрватски бискупи позивају на пост и молитву за три генерала којима се у Хагу судило због ратних злочина над Србима за вријеме и после Олује, два ветеранска удружења најавила су за 15. и 16. априла скупове у центру Загреба.

Покрет "Стоп прогону хрватских бранитеља" најавио је за 15. април на Тргу бана Јелачића праћење читања пресуде Готовини, Маркачу и Чермаку и позвао све грађане, а прије свега ветеране да томе присуствују.

Нека друга удружења вјерују да ће три генерала добити затворске казне, па су за 16. априла пријавиле протестно окупљање на Јелачићевом тргу.

"Дубоко смо свјесни да ће главни емотивни набој на овом скупу зависити од конкретне пресуде нашим ратним командантима Готовини, Маркачу и Чермаку, али смо свјесни историјског значаја те првостепене пресуде и због тога преузимамо одговорност за одржавање тог мирног и достојанственог јавног скупа", наводи се у позиву Жељка Сачића из Удружења бранитеља 1990-1996. уз препоруку учесницима скупа да не долазе у цивилној одјећи већ у униформама које су носили у рату.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *