Каталонски премијер пријети пуном независношћу ако се укине аутономија

Прво је направио нелегалан и антиуставан референдум, чиме је дао могућност шпанској влади да активира уставну могућност – укидање каталонске аутономије.

петак, октобар 20, 2017 / 09:18

Сада премијер Каталоније Пуџдемон пријети независношћу због пријетњи укидањем аутономије. Tиме је барем из нехата потврдио да независност није прогласио, иако на то питање до сада није дао конкретан одговор.

– Ако влада буде и даље одбијала дијалог и наставила репресију, каталонски парламент може, ако то буде сматрао потребним, прионути гласању о формалном проглашењу независности – рекао је Пуџдемон, иако није рекао о чему би разговарао.

Каталонски премијер се уплео као пиле у кучинама: Нема подршку народа, не смије  у насилну сецесију, не смије ни да се очитује шта су значили досадашњи потези његове владе, неколико дана не зна шта би одговорио на питање да ли је прогласио независност (на питање да или не, човјек изврдава), али и даље би раговарао, само не зна о чему.

Мадрид је најавио да ће сутра укинути аутономију Каталоније и пробати да директном управом над Барселоном спријечи њено одвајање, што је одлука без преседана, на коју се Шпанија ријешила после одбијања покрајинских власти да повуку захтјев за независношћу.

Премијер Маријано Рахој позваће се на члан устава који му даје право да непосредно влада у провинцијама када то захтјева државни интерес. Конзервативна влада одлучила се за увођење „принудне управе” јер је Барселона пропустила рок да напусти идеју о оснивању самосталне републике, преноси мадридски „Мундо”.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *