Kaрађорђевићи: Црна Гора не би смјела у ЕУ док нам не врати имовину

Црна Гора не би смјела да добије почетак преговора са ЕУ, јер не спроводи закон о реституцији – сматра српски престолонасљедник Александар Карађорђевић, чија породица потражује у Црној Гори своју имовину. Карађорђевић је у писму Европском савјету позвао да се при одлучивању о почетку преговора са Црном Гором размотри чињеница да ова држава не поштује […]

петак, децембар 9, 2011 / 10:29

Црна Гора не би смјела да добије почетак преговора са ЕУ, јер не спроводи закон о реституцији – сматра српски престолонасљедник Александар Карађорђевић, чија породица потражује у Црној Гори своју имовину.

Карађорђевић је у писму Европском савјету позвао да се при одлучивању о почетку преговора са Црном Гором размотри чињеница да ова држава не поштује препоруке Европске комисије о убрзавању процеса реституције и враћању одузете имовине – пише “Прес”.

Карађорђевићи су се на овај начин придружили власницима одузете имовине у Црној Гори који од доношења црногорског закона о реституцији 2004. године безуспјешно потражују своје некретнине.

“Власници одузете имовине противе се придруживању Црне Горе Унији јер Подгорица не поштује правне норме у погледу реституције приватне својине. Породица Карађорђевић забринута је и због судбине других породица и институција које црногорске власти на сличан начин обесправљују, укључујући СПЦ, Католичку цркву и Јеврејску заједницу”, саопштено је из Краљевског дома на Дедињу у Београду.

Јероен Јансен, правни заступник Карађорђевића, изјавио је да је породица Карађорђевић законити власник виле Милочер, коју је општина Будва издала у лизинг менаџерима међународног хотелског ланца.

Предсједник Крунског савјета Драгомир Ацовић каже да ће Краљевски дом у зависности од развоја ситуације размотрити могућност да се обрати и европским судовима како би породица Карађорђевић остварила своја имовинска права.

Он каже да је обраћање Европском савјету један од начина да се скрене пажња на дискриминаторски однос црногорских власти, јер је очигледно да се пред локалним црногорским судовима не могу остварити права.

“Депримирајуће је што се сви тамо позивају на закон, а доносе законе како их не би применили”, каже Ацовић.

Веселин Ускоковић, предсједник Удружења за заштиту приватне својине из Подгорице, каже да су једине препреке за враћање имовине Карађорђевића у Црној Гори политичке природе, али и да је та породица једнако дискриминисана као и остали потражиоци одузете имовине.

Карађорђевићи у Црној Гори потражују љетњу резиденцију “Милочер”, вилу “Топлиш”, коју је краљица Марија саградила 1938. године, зграду Етнографског музеја на Цетињу и зимску резиденцију “Љесковац” на Ријеци Црнојевића.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *