Кандидатура за Србију ипак у марту

ЕУ планира да одложи за март 2012. године одлуку о давању статуса кандидата Србији, наводи се у нацрту декларације коју данас треба да усвоје европски лидери. "У циљу давања статуса земље кандидата (ЕУ) Србији у марту 2012. године", европски лидери задужују своје министре да размотре и потврде да ли Србија "наставља да се вјеродостојно ангажује […]

петак, децембар 9, 2011 / 08:38

ЕУ планира да одложи за март 2012. године одлуку о давању статуса кандидата Србији, наводи се у нацрту декларације коју данас треба да усвоје европски лидери.

"У циљу давања статуса земље кандидата (ЕУ) Србији у марту 2012. године", европски лидери задужују своје министре да размотре и потврде да ли Србија "наставља да се вјеродостојно ангажује и да остварује додатни напредак у спровођењу споразума" чији је циљ нормализација њених односа с Косовом,наводи се у нацрту у који је увид имала агенција Франс прес.

Вијест о могућем одлагању одлуке за статус кандидата Србије пренијела је и британска агенција Ројтерс, позивајући се на неименоване дипломатске изворе.

"Лидери ЕУ могли би да одложе одлуку о давању статуса званичног кандидата за чланство у ЕУ у петак, због забринутости да Београд није учинио довољно да поправи бремените односе са Косовом, кажу ЕУ дипломате", наводи Ројтерс.

Британска агенција преноси изјаву неименованог ЕУ дипломате да би Европски савјет могао да задужи министре да најкасније до марта потврде да ли је Србија напредовала.

Други дипломата рекао је да је, за сада, највјероватније да ће до марта бити одложена одлука.

За позитивну одлуку потребан је пун консензус свих чланица ЕУ, а да ли је он постигнут остаје неизвесно до последњег тренутка.

Безрезервну подршку статусу кандидата је, судећи према изјавама датим последњих дана, дала већина држава чланица, док су извјесне резерве изразиле Аустрија и Њемачка.

Предсједник Србије Борис Тадић упозорио је да, са одлагањем и додатним условљаванима у процесу интеграције у ЕУ, расте опасност од нове нестабилности и пријетња да Србија, а тиме и западни Балкан, још једном потону у мрак национализма и нетрпељивости.

Тадић је у ауторском тексту за њемачки лист "Франкфуртер алгемајне цајтунг" истакао да је чланство у ЕУ стратешко одређење Србије, као што би и за Европску унију од стратешке важности морала бити европска оријентација Србије.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *