Кандидатура Србије за ЕУ: Мрка капа

БЕОГРАД – Шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер изјавио је да је велика могућност да Србија до краја године не добије статус кандидат за пријем у Европску унију. Истакавши да грађани Србије не би требало да дијеле оптимизам политичара у погледу европске интеграције, Дежер је рекао да је то само један од три могућа […]

недеља, март 20, 2011 / 11:31

БЕОГРАД – Шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер изјавио је да је велика могућност да Србија до краја године не добије статус кандидат за пријем у Европску унију.

Истакавши да грађани Србије не би требало да дијеле оптимизам политичара у погледу европске интеграције, Дежер је рекао да је то само један од три могућа сценарија, али да га не треба искључити, те да је сада све у рукама Србије.

"Ограничени смо временом, већ је средина марта, а мишљење Европске комисије које је кључно за добијање статуса кандидата долази у октобру. Надам се да ће влада Србије бити веома динамична у наредном периоду", рекао је Дежер за београдски "Блиц".

Он је појаснио да постоји могућност да се статус кандидата за Србију услови провођењем одређених реформи и тиме да Влада Србије до краја године испуни зацртани циљ и тако обезбиједи земљи статус кандидата – као што је било са Црном Гором прошле године.

На питање да ли Србија, уколико постане кандидат за пријем у ЕУ, може да очекује и одређивање датума почетка преговора, Дежер је рекао да све зависи од Србије, али да "не треба постављати очекивања сувише високо".

Он сматра да то није само питање Владе, већ и парламента, као и спремности самог друштва да покаже да је вољно да се реформише.

"То није немогуће, дешавало се у прошлости, али ми знамо да у Србији осим потребе за унутрашњим реформама, постоје и спољна питања о којима се мора размишљати, а то је прије свега степен сарадње са Хашким трибуналом, усвајање неких од најтежих мјера и наставак тешких структурних реформи", навео је Дежер.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *