Када не могу отпустити радника, послодавци користе мобинг

За осам мјесеци ове године 54 радника обратила су се Савезу синдиката Републике Српске због различитих видова злостављања која су доживјели на радном мјесту, а два радника отишла су корак даље, па су пред Основним судом у Бањалуци поднијела тужбу против послодаваца и поступак је у току. Због мобинга, заштиту су у првим мјесецима ове […]

субота, новембар 19, 2011 / 10:04

За осам мјесеци ове године 54 радника обратила су се Савезу синдиката Републике Српске због различитих видова злостављања која су доживјели на радном мјесту, а два радника отишла су корак даље, па су пред Основним судом у Бањалуци поднијела тужбу против послодаваца и поступак је у току.

Због мобинга, заштиту су у првим мјесецима ове године највише тражили запослени у "Жељезницама Републике Српске", наводе у Савезу синдиката РС, додајући да су се радници, углавном, жалили на психичке тортуре и ускраћивање радничких права.

Мобингу су били изложени радници свих стручних спрема, од спремачица до професора на факултетима, пише "Фокус".

Стручни сарадник за правне послове у Савезу Горан Станковић истиче да многи послодавци, посебно у приватном сектору, у немогућности да због законских ограничења отпусте раднике, користе управо мобинг. "Психичким злостављањем послодавци врше притисак на раднике како би они сами напустили посао, а они прошли без било каквих обавеза", појаснио је Станковић.

Када је ријеч о мобингу, Законом о раду РС прописано је да заштиту својих права радник може тражити судским путем, а терет доказивања да није било дискриминације је на послодавцу.

Портпарол Републичке управе за инспекцијске послове Душанка Макивић каже да се највећи број пријава радника односи на обрачун и исплату плата, регреса, ускраћивање права на годишњи одмор, кршења права из радног односа породиљама и трудницама, трајање радног времена и слично.

Ако суд утврди да је тужба радника основана, налаже послодавцу да успостави и обезбиједи остваривање права која су раднику ускраћена или да плати одговарајућу новчану накнаду.

Психолози кажу да су злостављачи "мобери" особе с поремећајем личности. То су мање способне, али моћне особе без капацитета за љубав, радост, игру, креативност, давање и дијељење. Мобингом прикривају немоћ у некој другој сфери свог живота. Често то чине из страха да неће бити цијењени или да ће сами постати нечија жртва. Неки злостављају и свјесно, с намјером да нашкоде другоме или да га присиле да напусти радну средину. То чине кад се осјећају угрожено или у ситуацијама кад постоји вишак радне снаге.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *