Кацин: Нормализација односа са Косовом нужан предуслов

Известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин изјавио је да је „нужан предуслов за бржи напредак Србије ка Европској унији нормализација односа с Косовом”. Словеначки европосланик је саопштењем реаговао на јучерашњу одлуку Савјета Европе о даљим корацима у процесу европских интеграција Западног Балкана. „Нужни предуслов за брже напредовање Србије јесте нормализација односа с Косовом”, навео […]

субота, децембар 10, 2011 / 15:11

Известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин изјавио је да је „нужан предуслов за бржи напредак Србије ка Европској унији нормализација односа с Косовом”.

Словеначки европосланик је саопштењем реаговао на јучерашњу одлуку Савјета Европе о даљим корацима у процесу европских интеграција Западног Балкана.

„Нужни предуслов за брже напредовање Србије јесте нормализација односа с Косовом”, навео је Кацин и додао да без пуне регионалне сарадње и стабилности ниједна држава Западног Балкана не може постати чланица Европске уније.

Према његовом мишљењу, постигнути договори с Приштином морају се у потпуности спровести, јер само тако ће Београд моћи да поврати, како се изразио, „пољуљани кредибилитет у очима чланица ЕУ” и добити статус кандидата у марту 2012. године.

Извјестилац за Србију сматра да је статус кандидата важан корак напред али који пуни смисао добија ако му брзо услиједи и почетак преговора о чланству у ЕУ.

„Зато актуелна власт, и све будуће владе у Београду, морају да интензивно спроводе унутрашње реформе”, навео је Кацин и додао да су кључне реформе у борби против корупције и организованог криминала, као и успостављање правне државе.

„Европска будућност Србије је реална и зато је Београд мора искористити, јер је то у интересу Србије и читавог Западног Балкана. Испуштена прилика би требало да буде искуство, које значи да је потребно наставити са спровођењем реформи”, навео је Кацин.

Он је такође оцијенио да је „Црна Гора већ данас спремна да успијешно отвори преговоре о чланству” и да не сумња да ће до тога да „дође у јуну идуће године”.

„Када буде преговарала о чланству, Црна Гора ће постати путоказ за БиХ, Србију, Косово, Албанију и Македонију”, наводи се у саопштењу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *