Јеринић за побољшање статуса новинара

Предсједник Удружења новинара Републике Српске Драган Јеринић изјавио је да треба побољшати позицију новинара у друштву, а институције од којих новинари траже информације с више достојанства и поштовања треба да се обраћају према новинарима. Јеринић је за "Фокус" рекао да ове институције не треба да мисле да су новинари неко ко је дужан да их […]

уторак, април 5, 2011 / 10:19

Предсједник Удружења новинара Републике Српске Драган Јеринић изјавио је да треба побољшати позицију новинара у друштву, а институције од којих новинари траже информације с више достојанства и поштовања треба да се обраћају према новинарима.

Јеринић је за "Фокус" рекао да ове институције не треба да мисле да су новинари неко ко је дужан да их на овај или онај начин промовише и прати њихов рад.

Он каже да ће се Удружење новинара РС залагати се за јачање и промовисање професионалних стандарда у медијима и стварање повољнијег амбијента за рад новинара.

Јеремић је истакао да се новинарске слободе могу јачати кроз рад Удружења новинара, а као "највећу бољку" данашњег новинарства навео је економску кризу и неадекватан положај новинара.

"Медији су огледало друштва и ако је друштво сиромашно, онда ни медији не могу бити успјешни. Сматрам да су медији бољи дио друштва. Истраживања показују да грађани више вјерују новинарима него неким организацијама или институцијама власти", закључио је Јеринић.

Он је најавио да ће на првој сједници Управног одбора Удружења новинара РС, која ће бити одржана у априлу, бити сачињен план рада, дефинисани циљеви и бити донесена одлука о начину финансирања Удружења.

"Постоји више модела на који начин ће се финасирати, а један ће бити и нека симболична чланарина и то је пракса свугдје у свијету. Мислим да није потребно да Удружење тражи средства из буџета јер је пракса у свијету да се оваква удружења финансирају чланарином и донацијама", појаснио је Јеринић.

Он је нагласио да је Удружење новинара РС струковна организација која се бави професијом, стандардима, амбијентом у којем новинари раде, да нема социјалну компоненту, те да се директно не може бавити социјалним и радним правима. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *