Јеремић: референдум демократски, мора се поштивати и испунити

БАЊА ЛУКА – Министар спољних послова Србије Вук Јеремић рекао је вечерас у Бањалуци да су одлуке Народне скупштине Републике Српске о референдуму донесене демократски, у складу са законом, и оне се морају поштивати и испунити.   Јеремић је рекао да Србија подржава и наставиће да подржава демократски изабрано руководство Српске и све одлуке тог […]

субота, април 16, 2011 / 09:31

БАЊА ЛУКА – Министар спољних послова Србије Вук Јеремић рекао је вечерас у Бањалуци да су одлуке Народне скупштине Републике Српске о референдуму донесене демократски, у складу са законом, и оне се морају поштивати и испунити.

  Јеремић је рекао да Србија подржава и наставиће да подржава демократски изабрано руководство Српске и све одлуке тог руководства и других институција донесене у складу са законом.

"Важно је смирити страсти… Нема никакве потребе да се долева уље на ватру. Мислим да је моменат да овде приђемо рационално, одмерено и да будемо јединствени као што смо и до сада били", рекао је Јеремић након састанка са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком.

Јеремић сматра да ратнохушкачка реторика, попут оне коју је данас користио бивши високи представник у БиХ Педи Ешдаун, може само да погорша ситуацију на овим просторима.

Он је упутио апел свим странама, релевантним институцијама и представницима у Српској и БиХ да је свима у региону неопходна стабилност као предуслов за наставак стратешких европских процеса.

Наводећи да је политика Србије јасна и непромјењива, да подржава територијалну цјеловитост БиХ и договор три народа и два ентитета, Јеремић је истакао да је просперитет и стабилност Српске и цијеле БиХ важан интерес Србије.

Јеремић је поновио да је Србија привржена слову Дејтона, али је нагласио да је чудно причати о духовима Дејтона у међународним односима, јер је то прилично нејасна категорија.

"Дејтонски споразум је написан, Србија је његов гарант и поштује га. Са те стране нема никаквих разлика гледања руководства Српске и Србије", истакао је Јеремић.

Он је нагласио да нема разлике у стратешким ставовима Српске и Србије, које имају заједничке циљеве, визију и обале, а када је ријеч о БиХ, то су поштовање територијалне цјеловитости БиХ и Дејтона, као и добросусједски односи на простору западног Балкана.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 13. априла одлуку о расписивању референдума у РС на којем би грађани требало да се изјасне да ли подржавају наметнуте законе високог представника у БиХ, посебно о Суду и Тужилаштву БиХ, те њихову неуставну верификацију у парламенту БиХ.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *