Јемен: демонстрације против предсједника Салеха

Више десетина хиљада људи изашло је данас на улице града Таиза на југу Јемена ради демонстрација против предсједника Али Абдулаха Салеха. Неколико десетина хиљада људи марширало је из једног дијела града ка центру, гдје су се срели са другом групом која је кренула из супротног краја Таиза. Продавнице, банке и институције владе данас су затворене, […]

среда, април 6, 2011 / 18:00

Више десетина хиљада људи изашло је данас на улице града Таиза на југу Јемена ради демонстрација против предсједника Али Абдулаха Салеха.

Неколико десетина хиљада људи марширало је из једног дијела града ка центру, гдје су се срели са другом групом која је кренула из супротног краја Таиза.

Продавнице, банке и институције владе данас су затворене, чиме је одговорено на позив на општи штрајк у Јемену.

Најмање 15 људи погинуло је јуче у Таизу када су владине снаге отвориле ватру на демонстранте.

Шездесетосмогодишњи предсједник Јемена, који је на власти 32 године, позвао је током викенда политичке неистомишљенике који траже од њега да поднесе оставку, да окончају вишеседмичне протесте.

Аналитичари сматрају да је то нови показатељ да Салех не намјерава да оде са власти.

Вишеседмични протести, инспирисани побунама у Египту и Тунису, довели су режим предсједника Али Абдулаха Салеха на ивицу пропасти, али он и даље одбија да оде са власти.

Амерички дневник "Њујорк тајмс" наводи да је администрација предсједника Барака Обаме промијенила став према Салеху и да сада сматра да треба да оде са функције предсједника Јемена, државе у којој је до сада у протестима погинуло више од 120 људи. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *